Raspad sustava?

Zatvorenica iz Požege spustila se plahtom kroz prozor, zatvorenik u Puli preskočio zid, a drugi u Zadru skočio kroz prozor bolnice

Ana Raić Knežević

 Ovaj sustav očito ne funkcionira, kaže  predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Armin Tatarević upozoravajući kako se sve češće događa da jedan pravosudni policajac radi poslove koje bi trebala raditi trojica. Zbog toga su zatvorenici prepušteni sami sebi, a u ćelijama vlada »zakon jačeg«



ZAGREB  U tjedan dana iz hrvatskih zatvora pobjegla su tri zatvorenika. Osim dvojice koji su tijekom četvrtka i petka pobjegli iz Zadara, odnosno Pule, početkom prošloga tjedna iz Kaznionice u Požegi pobjegla je pod okriljem noći i jedna maloljetnica preko prozora, koristeći se plahtom zamotanom u konop. 


Imala je socijalnih i zdravstvenih problema, česte sukobe s okolinom. Pronađena je dan poslije u Vinkovcima, navodno, kraj jednog mosta s kojeg je htjela skočiti i tako si oduzeti život. Nesretna mlada djevojka hospitalizirana je u jednoj od bolnica. Kako doznajemo, u konkretnom slučaju odgovornost nije bila na pravosudnim policajcima nego na drugom osoblju koje brine o maloljetnim osobama.


Zatvorenik iz pulskog zatvora i lani je na sličan način pobjegao iz kaznionice u Lepoglavi, no tamo je ubrzo uhićen. Izdržavao je kaznu zbog pljački banaka. Riječ je o Bojanu Dragičeviću, 33-godišnjaku koji je lani uspješno pobjegao i iz najčuvanije hrvatske kaznionice, one u Lepoglavi. Bilo je to krajem rujna, no u slobodi nije dugo uživao jer su mu pravosudni policajci vrlo brzo ušli u trag i pronašli ga u obližnjoj šumi. Odmah je vraćen iza zatvorskih zidova. Bez obzira što bijeg nije do kraja uspio, takav slučaj dugo nije zabilježen u lepoglavskoj kaznionici. Naime, bjegunci koji su uspjevali pobjeći otamo udaljavali su se iz poluotvorenih odjela ili pak iz potpuno otvorenog radnog dijela kaznionice gdje nema zidova koji bi ih spriječili u bijegu. Dragičević je pak doslovno iskočio iz tzv. »bunkera« iskoristivši trenutak u kojem je njega i još trojicu zatvorenika pravosudni policajac ostavio nakratko bez nadzora. Inače, Dragičević je u Lepoglavi služio četiri i pol godine zatvora što mu ih je dosudio Županijski sud u Šibeniku zbog sudjelovanja u dvije oružane pljačke »Splitske banke« u Šibeniku 2005. godine. To mu je bio već treći bijeg, jer je to tada već dva puta bježao iz zatvora u Srbiji i BiH, a navodno je više zemalja za njim raspisalo tjeralice.




Unatoč činjenici da je u pitanju takav okorjeli kriminalac očito sklon bjegovima u Zatvoru u Puli ostavljen je pod paskom tek dvojice pripravnika za pravosudne policajce, te pravosudne policajke koja je bila na zatvorskoj porti. Dragičević je očito pratio situaciju s pravosudnim osiguranjem te se u »najpovoljnijem« trenutku odlučio na bijeg. Pravosudna policajka je shvativši što se događa izvukla svoje službeno oružje i zapucala za bjeguncem, no nije ga pogodila niti spriječila njegovo udaljavanje.


U Zadru je u četvrtak oko 2 sata u noći nestao 22-godišnji Ivan Makijenko kojeg je dan ranije oko 18,50 sati na liječnički pregled u Opću bolnicu Zadar otpratio tek jedan pravosudni policajac. Mladić je to iskoristio i šakom u glavu udario stražara te se dao u bijeg. Prema raspoloživim informacijama mladić je hospitaliziran nakon što je u zatvoru izgubio svijest. Navodno, liječnici su mu utvrdili da je zadobio frakturu vratnog kralješka pa je zadržan na liječenju. No, očito ga ozljeda nije spriječavala da napadne policajca. Usred noći zatražio je da ga puste na toalet, a kad se vratio nasrnuo je na policajca i pobjegao skočivši kroz prozor. Zbog manjka zatvorskog osoblja u njegovoj je pratnji bio tek jedan, 45-godišnji pravosudni policajac. I taj potez bio je ravan »egzibicionizmu« budući da je jedan zatvorski odjel već ionako bio bez nadzora.


Zbog bijega zatvorenika u Puli, upravitelj zatvora je podnio ostavku, a protiv protiv trojice pravosudnih policajaca bit će pokrenut stegovni postupak zbog bijega jednoga zatvorenika, dok za bijeg drugog zatvorenika u Zadru nema elemenata za stegovni postupak, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa. 


– Ovaj sustav očito ne funkcionira. Sva naša pisana upozorenja Središnji ured Uprave za zatvorski sustav ignorira. Zbog ušteda smanjuje se broj djelatnika u smjeni, što zatvorenici i te kako koriste, komentirao je ova dva bijega predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Armin Tatarević upozoravajući kako se sve češće događa da jedan pravosudni policajac radi poslove koje bi trebala raditi trojica. Zbog toga su zatvorenici prepušteni sami sebi, a u ćelijama vlada »zakon jačeg«.