Neće iza rešetaka

Zatvor prestroga kazna: Krasičarski bombaš radit će za opće dobro

Fiore Vežnaver

Sutkinja je Damiru Stjepanu Lugomeru izrekla jedinstvenu kaznu od deset mjeseci zatvora. Za svaki dan zatvora Krasičar mora odraditi dva sata, što znači da ga čeka 600 sati rada za opće dobro 



RIJEKA » Rad za opće dobro, kazna je što je jučer izrečena Damiru Stjepanu Lugomeru (71) s Krasice, koji je početkom ove godine aktivirao i bacio ručnu bombu, tzv. kinder jaje, prema kući svoje susjede Tamare Kojić, inače vijećnice SDP-a u Gradu Bakru.


  Sutkinja riječkog Općinskog suda Gordana Denona Kusijanović je, u biti, Lugomeru najprije izrekla jedinstvenu kaznu od deset mjeseci zatvora (kao što je tražilo i tužiteljstvo) za dva kaznena djela – »dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom« (aktiviranje bombe) i zbog »nedozvoljenog posjedovanja oružja« – ali je odmah kaznu zamijenila radom za opće dobro na slobodi. Za svaki dan zatvora mora odraditi dva sata, što znači da Krasičara čeka 600 sati rada za opće dobro.


  Lugomera, koji je osuđen dan prije svog 71. rođendana, sutkinja je upozorila da je dužan odazvati se pozivu Probacijskog ureda, kako bi bio upućen na rad, jer ako to ne učini doći će u situaciju da će mu se neizdržani dio kazne pretvoriti u zatvor. 

Utjecaj alkohola


  Damir Stjepan Lugomer, inače umirovljenik, našao se na optuženičkoj klupi zbog bombaškog incidenta kojeg je izazvao u noći 7. siječnja, 15 minuta nakon ponoći. Aktivirao je bombu »M-75« pa je bacio prema obiteljskoj kući susjede Tamare Kojić. Igrom slučaja, ubojita naprava zaustavila se pokraj ogradnog zida, a u eksploziji su nastala manja oštećenja betonskog zida i žičane ograde. Sudilo mu se i zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja. Pretragom mu je u kući pronađen pištolj »crvena zastava«, automatski pištolj »škorpion« i dosta bojevog streljiva.





Sa susjedom Tamarom Kojić nisam nikad bio u lošim odnosima. To bacanje bombe bilo je bez veze. A od svega: tresla se brda, rodio se miš, izjavio je nakon objave presude Lugomer, zadovoljan relativno blagom kaznom. »A što se tiče rada za opće dobro, ionako radim cijeli život«, zaključio je Krasičar.



  – Priznali ste kaznena djela, a bombu ste bacili pod odlučujućim utjecajem alkohola. Nakon događaja sami ste se javili svojoj liječnici, pa otišli na psihijatrijsku kliniku i podvrgli se liječenju od ovisnosti o alkoholu. Sud vam je sve to cijenio kao olakotne okolnosti. Sud smatra da je kazna od deset mjeseci bezuvjetnog zatvora, koju je predlagalo tužiteljstvo, prestroga. Mišljenje je suda da je rad za opće dobro adekvatna sankcija kojom će se ostvariti svrha kažnjavanja, napomenula je sutkinja Denona Kusijanović. Optuženi je na suđenju izjavio da se »apsolutno« smatra krivim i da se kaje zbog bacanja bombe.


  – Nisam to trebao učiniti. Nažalost, bio sam tada »pod gasom«, kazao je Lugomer, mada na suđenju i nismo čuli mogući motiv aktiviranja ubojite naprave. 

Nema opravdanja


– To i nije bila bomba, izvađeno je iz nje pola eksploziva. I nije bilo opasnosti ni po koga, eksplodirala je usred noći, branio se okrivljeni, koji je napomenuo da je, iako za njega nema opravdanja zbog bacanja bombe, susjeda eksploziju poslije iskoristila u političke svrhe. Lugomer, koji na suđenju nije angažirao odvjetnika, izgleda da je dobar dojam ostavio i na zastupnicu optužbe. Tužiteljica je u svojoj završnoj riječi predložila sudu da pri odmjeravanju kazne uzme u obzir olakotne okolnosti na strani optuženog »bombaša«.