Nepravomoćna presuda nije pomogla

Zastrašujući slučaj obiteljskog nasilja u Rijeci: ‘Ludačo bolesna, dokrajčit ću te, ti si kriva!’

Slavica Kleva

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Da bude događaj jeziviji, nasilnik se »potrudio« pa mlatio bivšu ženu pred maloljetnom dječicom. Ne treba sumnjati kako je to strašno utjecalo na mališane, koliki je strah izazvao kod njih i koliko su se djeca osjećala ugroženo i bespomoćno.



Tek što je nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora zbog nasilja u obitelji, prijetnji te kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece povredom djetetovih prava, četrdesetogodišnji S.A. je ponovo nasrnuo na bivšu suprugu i majku njegove djece. Ovaj put je zadržan u istražnom zatvoru koji mu je produljen ovih dana.


Na sam Badnjak prošle godine, kada je iz Srbije stigao na kućnu adresu, unajmljen stan bivše žene, ponovo ju je verbalno napao i svađao se s njom. No, brzo je salvu ružnih riječi zamijenio udarcima šaka. Napao ju je u spavaćoj sobi pa s namjerom da je ozlijedi, više puta udario šakama po glavi. Nesretna žena je zadobila ozljede, napuknuće u području vrška nosne kosti te krvne podljeve na hrptu nosa. Ali ni to mu nije bilo dovoljno, unio joj se u lice pa izobličen od bijesa sasuo prijetnje: »Ludačo bolesna, sama si ovo tražila, dokrajčit ću te, ti si kriva!«


Da bude događaj jeziviji, nasilnik se »potrudio« pa mlatio bivšu ženu pred maloljetnom dječicom. Ne treba sumnjati kako je to strašno utjecalo na mališane, koliki je strah izazvao kod njih i koliko su se djeca osjećala ugroženo i bespomoćno.


Policijo, upomoć!




Kako je nakon izricanja prve nepravomoćne presude pušten na slobodu (jer su istekli svi zakonski rokovi za njegovim daljnjim zadržavanjem u zatvoru), tužitelj tvrdi da je okrivljenik po kratkom vremenu ponovio kazneno djelo prema bivšoj supruzi i djeci, pa postoji osnovana bojazan da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti isto kazneno djelo i počiniti novo teže kazneno djelo, stoga je produljenje istražnog zatvora opravdano te se nasilnik nalazi iza brave.


Ispitan na tužiteljstvu nakon što ga je bivša supruga prijavila, nasilnik nije sporio da je konkretne prilike, a riječ je o Badnjaku prošle godine, udario žrtvu priznavši da je i ranije među njima dolazilo do sukoba. I žrtva ispitana na tužilaštvu sve je detaljno ispričala tužiteljici, kazavši kako je zatražila liječničku pomoć i pomoć policije. S obzirom da je nasilnik u međuvremenu otišao u mjesto boravka u Srbiju, kad se pokušao vratiti u Hrvatsku uhićen je i od sredine veljače nalazi u istražnom zatvoru gdje ga čeka još jedan sudski postupak.


Batine od početka


Četrdesetogodišnjak je tijekom prvog sudskog postupka proveo šest mjeseci u zatvoru, no, pušten je jer su protekli svi rokovi za njegovim zadržavanjem. U međuvremenu je osuđen na osam mjeseci zatvora ali i izašao iz njega pa otišao izvjesno vrijeme u Srbiju. No, vratio se na Badnjak, izmlatio bivšu suprugu pa opet otišao u Srbiju. Policija je u međuvremenu raspisala tjeralicu za njime, pa ga i uhvatila onog trenutka kada je prešao granični prijelaz.



Nasilnom suprugu i ocu dvoje maloljetne djece dokazano je da je u razdoblju od četiri mjeseca, od siječnja do travnja prošle godine učestalo nazivao svoju suprugu putem mobitela pogrdno je nazivajući kurvom. »Sahranit ću te ako ne budeš sa mnom«, prijetio joj je. Kad je sin odbio razgovarati telefonom s ocem opet je bila kriva bivša supruga. »Kurvo jedna, ti ćeš meni dijete okretati protiv mene, sad ćeš vidjeti tko sam ja, pobit ću vas sve ko piliće, tko mi stane na put«.



Tijekom prvog procesa utvrđeno je da su supružnici bili u braku tri godine ali je suprug pokazivao sklonosti ka nasilju i tijekom samih početaka bračnog života. Ubrojivost okrivljenika u vrijeme počinjenja kaznenih djela nije bila pod znakom upitnika, a s obzirom na njegovu dob i iskustvo itekako je bio svjestan da njegovo ponašanje predstavlja ponašanje kaznenopravno nedopustivo i društveno neprihvatljivo.


Sutkinja je prilikom izricanja kazne naglasila da je okrivljeni postupao s izravnom namjerom jer je bio svjestan svog postupanja i radio je tako da prestraši svoju suprugu, kako bi se ona osjećala ugroženom, zapravo kako bi je doveo u ponižavajući položaj zbog bračnih razmirica koje su imali. Sud je cijenio okrivljenikovu izrazitu nekritičnost prema učinjenim kaznenim djelima kao i pobude iz kojih su kaznena djela počinjena posebno otegotnim okolnostima.