Mnogi su se iznenadili

Zaštitar se nije prevario: Pljačkaša čavjanske Fine odala kabanica

Slavica Kleva

Bivši zaštitar nije pogriješio kad je dojavio policiji da se sumnjivac kojeg je prepoznao kao razbojnika, vrzma oko Fine na Čavlima. Istragom je utvrđeno da je upravo Ratko Linić dvaput opljačkao Finu



RIJEKA Bivši zaštitar ipak se nije prevario! Čovjek čije mu se ponašanje u neposrednoj blizini Finine poslovnice na Čavlima u srijedu učinilo vrlo sumnjivim, a istovremeno mu se činio i poznatim, osumnjičen je za dva do sada neriješena razbojništva koja su se dogodila u toj istoj poslovnici u srpnju 2011. i u listopadu 2012. godine. Muškarac koji je počinio razbojništva uz prijetnju oružjem opljačkao je pozamašnu svotu novca, radi se o nekoliko stotina tisuća kuna.


Premda policija nije niti u jednom trenutku odustala od otkrivanja počinitelja, dojava bivšeg zaštitara 25-godišnjeg L.J. koji je o svojim sumnjama obavijestio ne samo kolege zaštitare »Sokol Marića« nego i policiju, shvaćena je vrlo ozbiljno. 


Sumnjivca su  vrlo brzo pronašli nedaleko čavjanske Fine i priveli je u Treću policijsku postaju na kriminalsitičko istraživanje. Već samom činjenicom da je zadržan tijekom poslijepodneva u srijedu i cijeli  četvrtak, ukazivalo je da se sumnje zaštitara vrlo detaljno provjeravaju. 




Osumnjičeni za dva razbojništva 49-godišnji Ratko Linić iz Čavala, ispitan je na Općinskom državnom odvjetništvu i nakon četrdesetak minuta sam i bez odvjetnika uz pratnju dvaju policijskih inspektora izašao iz tužiteljstva. U nastavku postupka branit će se sa slobode, za njega nije zatražen istražni zatvor. Tek sada je jasnije zašto je do sada počinitelj ostao neotkriven, Ratko Linić nikada do sada, a ni poslije ova dva razbojništva, nije kazneno prijavljivana osoba niti je bio sklon bilo kakvom  činjenju kaznenih i prekršajnih djela, stoga nije bio u policijskim evidencijema. 


Zaštitar L.J. u Liniću je prepoznao osobu koja ga je 2012. u listopadu razoružala! Prepoznao ga je po istom kišobranu i kabanici kakvu je imao i tada.


– Tog trenutka sam znao da je to on, vratilo mi se sjećanje na neugodan trenutak kada mi je uperio pištolj u glavu, rekao nam je svjedok prije tri dana kada smo razgovarali s njime i kada je policija pravodobno reagirala na njegovu dojavu i privela osobu na obavjesni razgovor. Zaštitar je i tada bio potpuno siguran uporno ponavljajući da ga »unutarnji osjećaj ne vara«.  


Strah od uperenog pištolja u sljepoočnicu nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a kao što se u ovom neobičnom slučaju ispostavilo, bivši zaštitar L.J. je itekako zapamtio kretnje i ponašanje pljačkaša koji je ušao u poslovnicu i uspio ga razoružati te zatim od uposlenice zatražio i dobio sav novac.


Policija se oglasila priopćenjem o ovom događaju te su izvijestili da su »policijski službenici Treće policijske postaje u suradnji s djelatnicima Službe općeg kriminaliteta PU primorsko-goranske proveli  kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Čavala koji je zatečen 27. kolovoza na Čavlima te priveden na kriminalističko istraživanje. Tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja policija je došla do saznanja da je u srpnju 2011. te u listopadu 2012. godine uz prijetnju oružjem prema zaposlenicima poslovnice Financijske agencije u Čavlima otuđio novac. Ovim kaznenim djelima  spomenuta agencija oštećena je za nekoliko stotina tisuća kuna. Po završetku kriminalističkog istraživanja 49-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu za dva kaznena djela razbojništva te predan pritvorskom nadzorniku«.