Briga manje

Zastara ”pojela” presudu: Sindičić neće morati u zatvor ni platiti kaznu zbog prijetnji susjedu

Slavica Kleva

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Nastupila je zastara u slučaju Vinka Sindičića iz Stare Baške, 73-godišnjeg agenta bivše jugoslavenske tajne službe, u kaznenom predmetu koji se vodio protiv njega zbog izrečenih prijetnji po život. Za Sindičićem je na snazi međunarodna tjeralica, a ukoliko i bude uhićen u trenutku kada stupi na tlo Hrvatske, ova konkretna, odavno pravomoćna presuda, izrečena novčana kazna u visini 70 dnevnih dohodaka zamijenjena kaznom zatvora u trajanju 70 dana, neće se izvršiti. No, tjeralica za njim je i dalje na snazi, jer Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci traži njegovo izručenje zbog sumnje da je lažno svjedočio i prijavio Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.


Sukob pasa


Događaj zbog kojeg je Sindičić pravomoćno osuđen, ali kaznu neće služiti, zbio se prije deset godina, u kolovozu 2006. godine. Sukobio se tada s prvim susjedom u Marčeljevoj Dragi, Ulici Mate Balote 31a pa mu ozbiljno zaprijetio. Nakon provedenog dokaznog postupka, ispitanih svjedoka i aktera sukoba, sud je nedvojbeno utvrdio da je Sindičić susjedu prijetio pa je i osuđen na novčanu kaznu u visini 70 prosječnih dnevnih dohodaka, 12.152 kune.


Sindičić je zaprijetio susjedu nakon naganjanja triju pasa, jednog susjedovog i dva koje je u dvorište izvela Sindičićeva prijateljica. Lavež pasa, trka oko nogu, vriska, galama, plač jednogodišnjeg djeteta koje je također bilo u dvorištu bila je sasvim dovoljno glasna zvučna kulisa da iz stana izađe spomenuti susjed, a potom i Sindičić koji je nasrnuo na susjeda držeći u ruci metalnu zidarsku libelu, psujući i vičući: »Ubit ću vas«. Sukob pasa, u dvorištu koje zajedno dijele svi stanari, samo naizgled bezazlen, vrlo je lako mogao eskalirati u nešto ozbiljnije s obzirom da su međususjedski odnosi odavno narušeni zbog imovinskopravnih odnosa u toj kući.




Sindičić je unatoč osudi tvrdio da on i u snu pazi kako će se izražavati, a kamoli da je ubojstvom prijetio susjedu. »O meni se govori da sam prvoklasan obavještajni operativac, pa zar doista mislite da bih svoje namjere nekome izrekao naglas«, branio se tada Sindičić.


Raspisana tjeralica


U međuvremenu, presudu Sindičiću izrečenu krajem siječnja 2009. godine potvrđuje Županijski sud 2010. godine, a u lipnju 2012. godine donijeto je rješenje da se novčana kazna zamjeni kaznom zatvora u trajanju 70 dana. Nalogom Općinskog suda krajem studenog 2013. godine pokrenut je postupak izvršavanja kazne zatvora nad osuđenikom Vinkom Sindičićem.


U srpnju sljedeće godine Sindičić je upućen na izdržavanje kazne u riječki zatvor. Ali Sindičića nije bilo pa je istoga dana za njim je raspisan nalog za izdavanje tjeralice.


»Kako se u konkretnom slučaju zbog zastare ne može izvršiti kazna ukoliko je od pravomoćnosti presude kojom je izrečena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, odnosno novčane kazne kao glavne ili sporedne, proteklo više od šest godina. Primjena zastare na predmetni, konkretni slučaj je nastupila krajem travnja ove godine i stoga je obustavljen postupak izvršenja«, piše u sudskom obrazloženju riječkog Županijskog suda.