Opreza nikad dosta

Zaredale pomorske nesreće: Dvoje ozlijeđenih u sudaru jet-skija, sudarile se ribarica i jedrilica

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o dvije pomorske nesreće



Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o dvije pomorske nesreće koje su se dogodile u šibenskom i zadarskom akvatoriju u ponedjeljak popodne, pri čemu su u jednoj, kada su se sudarila dva jet-skija, dvije osobe ozlijeđene.


Središnjica za spašavanje na moru 7. kolovoza u 12.45 sati zaprimila je dojavu o težoj pomorskoj nesreći s dvije ozlijeđene osobe nedaleko Tribunja, o čemu su obavijestili šibensku Lučku kapetaniju i Hitnu pomoć čiji su djelatnici ukrcani na brodicu šibenske Kapetanije i prevezeni do mjesta nesreće, 500 metara od glavnog lukobrana u Tribunju, kamo su pristigli u 13.25 sati.


Dvojicu ozlijeđenih, 21-godišnji A.P. sa slomljenom zdjeličnom kosti i 18-godišnji L.T. s lomom noge, obojica njemački državljani, djelatnici HMP Šibenik pripremili su za transport u šibensku Opću bolnicu, kamo su zaprimljeni izvan životne opasnosti radi daljnjeg liječenja.


Očevidom su službenici Lučke kapetanije utvrdili da su se oko 12,40 sati sudarila dva jet-ski plovila, oba registrirana u Hrvatskoj. Daljnjim radnjama utvrdit će se uzrok ove pomorske nesreće, kao i odgovornosti uključenih sudionika. Oštećena plovila uklonjena su, a nije uočeno onečišćenje mora.U zadarskom akvatoriju jučer ranije popodne dogodila se pomorska nesreća kod otoka Pašmana, gdje su se sudarile ribarica i jedrilica.

U 14.30 sati zaprimljena je dojava članova posade ribarice »Trapa«, hrvatske zastave o sudaru s jedrilicom »Voyage II« dužine 11,9 metara, austrijske zastave sa šest Austrijanaca, članova posade. Sudar plovila dogodio se kod otočića Gnalić, jugozapadno od otoka Pašmana, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Zadar.


U sudaru srećom ije bilo ozlijeđenih, a zadarska Kapetanija organizirala je evakuaciju i tegalj. Austrijska jedrilica je u sudaru s ribaricom zadobila oštećenje trupa u razini mora te je postojala opasnost od potapanja, pa je sa zapovjednikom ribarice »Trapa« dogovoren tegalj oštećene jedrilice »Voyage II« za luku Biograd na Moru, dok je sa zapovjednikom druge ribarice , a koja je u tom vremenu plovila nedaleko od mjesta nesreće, dogovorena evakuacija šesteročlane posade i njihov prijevoz također u Biograd.


Nakon dovršetka očevida nad plovilima, jedrilica »Voyage II« predana je u servis djelatnicima marine »Kornati – Biograd«, a ribarica »Trapa« otpuštena je u daljnju samostalnu plovidbu.


Daljnjim očevidom Lučka kapetanija Zadar utvrdit će uzroke ove pomorske nesreće, kao i odgovornosti sudionika