Neće iza rešetaka

Zameo im se svaki trag: Braća Gašaj iz Rijeke zbog zastare nikad neće odgovarati zbog dilanja droge

Fiore Vežnaver

Betim Gašaj zvani Gašo 2006. godine bio je u lisicama / Foto arhiva R. Brmalj

Betim Gašaj zvani Gašo 2006. godine bio je u lisicama / Foto arhiva R. Brmalj

Betim Gašaj trebao je u zatvor godinu dana zbog droge, a njegov godinu dana stariji brat Besim na tri mjeseca zbog droge i osam mjeseci zbog nanošenja teških ozljeda. Sudilo im se u odsutnosti, izdane su i tjeralice, a na kraju je zastara »pojela« zatvorske kazne 



RIJEKA Braća Gašaj, 39-godišnji Besim i godinu dana mlađi Betim,  Riječani s posljednjim poznatim prebivalištem u Ulici Giordana Smolikara na Krnjevu,  nikad neće morati zbog dilanja i posjedovanja droge, odnosno nanošenja ozljeda,  izdržati tri kazne na ukupno godinu dana i 11 mjeseci zatvora.  Sankcije im je, naime, »pojela« apsolutna zastara izvršenja kazni.  Betimu Gašaju, zvanim Gašo, riječki Županijski sud obustavio je izvršenje kazne od godinu dana zatvora, zbog zastare što je nastupila krajem siječnja. Na tu kaznu osudilo ga je još u travnju 2006. godine vijeće Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Đurđa Jovanić. 


Betim


Betim je bio jedan od dvanaestorice optuženih u grupi, koju su mediji tada nazivali »riječkom narkohobotnicom«, kojoj je izrečeno ukupno oko 15 godina zatvora, zbog niza delikata vezanih za drogu. Najveća kazna, gotovo pet godina zatvora, bila je izrečena prvooptuženom, nadimka Psiho, koji je radio kao cijenjeni stolar u brodogradilištu »3. maj« dok nije završio u zatvoru. Na tom procesu sudilo se i Betimovom bratu Besimu Gašaju, koji je dobio tri mjeseca zatvora.  


Obojici je presudu kasnije, 2010. godine, potvrdio Vrhovni sud. Betim je u lipnju te godine upućen na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne, no kako je bio u bijegu, sud je izdao i nalog za raspisivanje tjeralice. Budući da u ovom slučaju zakonske regule kažu da se kazna ne može izvršiti kada protekne šest godina od pravomoćnosti presude, sud je morao donijeti rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne. 


Besim




Gotovo je identičan bio razvoj situacije oko njegovog brata Besima, kojem je zastara »pojela« tri mjeseca kazne za drogu. Ni u njegovom slučaju tjeralica nije dala rezultata. 


Besima Gašaja je apsolutna zastara izvršenja kazne  amnestirala i za osam mjeseci zatvora, na što je osuđen zbog nanošenja teške ozljede. Na tu kaznu osudio ga je u studenome 2009. godine riječki Općinski sud, presudom koju je dva mjeseca kasnije potvrdio riječki Županijski sud. Sudilo mu se u odsutnosti, poslije je izdana i tjeralica za njim, a na kraju mu je i tu kaznu »pojela« zastara. 


Braću Gašaj je, inače, riječka policija u prošlosti kazneno prijavljivala i za niz drugih delikata, osim ovih triju kaznenih djela za koja na kraju neće odgovarati.