Iza rešetaka

‘Zaklat ću te! Zapalit ću plinske boce i svi ćemo poginuti!’: Pritvoren Riječanin koji je prijetio ženi

Fiore Vežnaver

Jučer prijepodne doveden je pred sutkinju istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc koja je prihvatila prijedlog tužiteljstva i odredila mu istražni zatvor, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo i utjecati na svjedoke



RIJEKA Petar Prodanić, 69-godišnjak iz Rijeke, smješten je jučer u riječki zatvor pod sumnjom da je maltretirao suprugu, prije svega psihički, prijeteći joj i ubojstvom.


Prodanića je policija prijavila za dva kaznena djela prijetnje, počinjena proteklih dana u njihovom domu na Drenovi. Prodanić – inače umirovljenik, rodom iz Gline – tereti se da je prvi eksces izazvao u srijedu tijekom noći, kada je u spavaćoj sobi bez ikakvog razloga verbalno napao svoju suprugu. Zaprijetio je ženi: »Ovdje će biti puno krvi! Bit će mrtvih ljudi, a ti si prva među njima!«, aludirajući na situaciju da je sinu darovao dio stana i želi da mu se to vrati. Poslije toga je ženu uhvatio za vrat i rame, a onda je šakom udario u nogu.


Riječki umirovljenik se sumnjiči da je sličan incident izazvao dan kasnije, oko 18 sati, u trenucima dok je njegova supruga u kući razgovarala telefonom. Počeo ju je vrijeđati riječima: »Glupačo, vidjet ćeš svoje, platit ćeš!« Nakon toga su uslijedile ozbiljnije prijetnje: »Zaklat ću tebe pa sebe! Ubit ću sina! Zapalit ću plinske boce i svi ćemo poginuti!« Nakon tih riječi, začinjenih psovkama, otišao je u kuhinju kako bi uzeo nož, pokazala je rekonstrukcija događaja što je pretočena i u kaznenu prijavu. No, supruga je, prije no što se muž pojavio s nožem, uspjela pobjeći iz kuće i pozvati policiju.




Tužiteljstvo tereti Prodanića da su ovi verbalni napadi na suprugu tek konac situacije i zlostavljanja žene, što se događa godinama. Tereti se da je, osim što je u više navrata tukao i psihički maltretirao ženu, vrijeđao i omalovažavao sina. Prijetnje da će suprugu zaklati nožem učestale su od prosinca, tvrdi optužba.


Nakon okončanog policijskog kriminalističkog istraživanja, za kojeg je Prodanić bio i na psihijatrijskoj klinici, priveden je na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo na kojem je poricao da je počinio delikte za koje se tereti. Neslužbeno se saznaje da je Prodanić, koji je ranije dugi niz godina živio u inozemstvu, tvrdio da je u ovom slučaju zapravo on žrtva i da nisu istinite optužbe protiv njega.


Jučer prijepodne doveden je pred sutkinju istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc koja je prihvatila prijedlog tužiteljstva i odredila mu istražni zatvor, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo i utjecati na svjedoke. Određena je i visina jamstva od 30 tisuća kuna, čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.