Slučaj Linić - Šota

Zahtjev Slavice Šota da joj ne sudi riječki sud odgodio raspravu povodom Linićevih tužbi za uvredu i klevetu

Fiore Vežnaver

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Razlog odgode ročišta, što se danas trebalo održati pred sutkinjom Tatjanom Čargonja, jest u tome  što je Šota zatražila prenošenje mjesne nadležnosti za vođenje sudskog spora, odnosno da u ovom slučaju ne sudi riječki Općinski sud



Odgođena je na neodređeno vrijeme rasprava u riječkom Općinskom sudu, ročište u sudskom postupku povodom dviju privatnih tužbi – jedne zbog uvrede i klevete, a druge zbog klevete –  koje je protiv Slavice Šota, riječke poduzetnice i aktivistice riječkog Pokreta otpora, podnio saborski zastupnik Slavko Linić. Razlog odgode ročišta, što se danas trebalo održati pred sutkinjom Tatjanom Čargonja, jest u tome  što je Šota zatražila prenošenje mjesne nadležnosti za vođenje sudskog spora, odnosno da u ovom slučaju ne sudi riječki Općinski sud.


Odluku o tome je li taj zahtjev osnovan ili ne, treba donijeti Vrhovni sud, tako da je suđenje moralo biti odgođeno, dok Vrhovni sud ne arbitrira u ovoj situaciji. Koliko se može saznati, Šota je čak podnijela zahtjev da joj ne sudi niti jedan sud u Hrvatskoj. Nova rasprava zakazat će se kad se s Vrhovnog suda vrati spis s odlukom treba li se i dalje procesuirati slučaj na riječkom sudu. Poznavatelji problematike vjeruju da će se postupak nastaviti u Rijeci, čini im se da nema dovoljno argumenata koji su inače potrebni da se proces izmjesti iz Rijeke.


Slavica Šota je u međuvremenu podnijela i zahtjeve  za  izuzeće sutkinje Tatjane Čargonja te svih ostalih sudaca i  predsjednice riječkog Općinskog suda, ali su oni odbijeni ili odbačeni. Šota je u svom zahtjevu navela da sutkinja Čargonja ne postupa u skladu s propisima, da se služi nelegalnim  pečatima. Zahtjev za izuzećem svih ostalih sudaca riječkog Općinskog suda odbačen je jer Šota nije navela njihova imena, kako to nalaže Zakon o kaznenom postupku.




Ročište održano prije dva tjedna  obilježeno je rijetko viđenim Šotinim nepoštovanjem i ometanjem rada suda, pa ju je sutkinja Tatjana Čargonja udaljila s rasprave, a na kraju i odgodila suđenje. Šota je izjavila da ne poštuje sud, da joj se ne može suditi na ilegalnom sudu, odbijala dati osobne podatke, prekidala sutkinju, pa je, nakon više opomena, udaljena iz sudnice. U nju se poslije nije vraćala te je rasprava odgođena za dva tjedna i trebala se nastaviti danas.