Pravomoćna presuda

Zagrebački sud potvrdio da je Šota kriva zbog klevetanja Linića, ali joj umanjio prvu kaznu

Fiore Vežnaver

Snimio Fiore GRACIN / NL arhiva

Snimio Fiore GRACIN / NL arhiva

Sud smatra da se ne može za nekoga govoriti da je kriminalac dok to ne utvrde nadležne institucije, bez obzira na   medijske napise



RIJEKA   Slavica Šota, riječka aktivistica i poduzetnica, svojim izjavama  oklevetala je i uvrijedila Slavka Linića, bivšeg ministra financija u Vladi Zorana Milanovića i potpredsjednika Vlade u mandatu Ivice Račana, ali je izrečena novčana kazna prestroga i ona je  pretvorena u uvjetnu.


Bit je to presude koju je, kao drugostupanjski sud, donio zagrebački Županijski sud  koji je, u suštini, u svemu bitnome potvrdio presudu i zaključke riječkog Općinskog suda i njegovu odluku iz ljeta prošle godine da  Slavicu Šota oglasi krivom za tri kaznena djela, dvije klevete i uvredu.


No, ublažena je prvotna novčana kazna  od 8.666 kuna,  što predstavlja  jedinstvenu kaznu od 100 dnevnih iznosa za tri delikta; zagrebački sud zaključio je da je ona prestroga i pretočio je u uvjetnu, tako da Slavica Šota neće morati platiti tu svotu ukoliko u roku kušnje od tri godine ne počini novo kazneno djelo.


Prestroga kazna




Ovom odlukom zagrebačkog Županijskog suda postala je pravomoćna presuda u kaznenom postupku kojeg je, temeljem dviju tužbi, protiv Šote pokrenuo Slavko Linić. Linić je tvrdio – a na kraju su mu i sudovi dali za pravo  – da je Šota, s nakanom da mu naškodi časti i ugledu, prvu klevetu iznijela 17. rujna 2014. godine prilikom javnog istupa na Korzu, kada je izjavila kako  »postoji dokumentacija da je Linić vrh kriminalne organizacije«.


Druga klevetnička i uvredljiva izjava  potječu  sa sudske rasprave u Rijeci od 17. prosinca 2014. godine, kada je Šota saslušana kao svjedok u parničnom postupku kojeg je Linić vodio protiv Index portala. Tada je izjavila da  »u  medijskim istupima koristi iste riječi za Linića, Don Linić«. Na pitanje zašto ga tako naziva, odgovorila je da je on »vođa korupcije«.


Na prvostupanjsku presudu, koju je u srpnju prošle godine donijela riječka sutkinja Tatjana Čargonja, žalila se Slavica Šota koja je predlagala da se presuda ukine i slučaj vrati na ponovno suđenje. No, suci zagrebačkog Županijskog suda prihvatili su jedino da je kazna prestroga.



– U pravu je okrivljenica kada tvrdi da joj je izrečena prestroga kazna. S obzirom da ostvaruje mjesečna primanja od 2.600 kuna i da je majka dvoje djece, jedinstvena novčana kazna od 100 dnevnih iznosa, što iznosi 8.666 kuna,nije primjerena osobnim i imovinskim prilikama okrivljenice. I bez izvršenja novčane kazne, utjecat će se u buduće na okrivljenicu da ne čini kaznena djela, osobito što do sada nije dolazila u sukob sa zakonom,  obrazložili su  suci zagrebačkog Županijskog suda svoju odluku o uvjetnoj novčanoj kazni.   Slavica Šota je na suđenju izjavila da joj mjesečna primanja iznose 2.600 kuna, da je vlasnica pet poslovnih prostora u strogom središtu Rijeke (ukupne površine 408 kvadrata), vlasnica zemljišta u Gorskom kotaru (površine 22 tisuće kvadrata),  te da u vlasništvu ima  automobil »audi A5«, proizveden 2015. godine.


– Prvostupanjski sud je činjenično stanje pravilno i potpuno utvrdio. Nesporno je da je privatni tužitelj (Linić, op. n.) političar i javna osoba, i kao takav treba biti podložan javnoj kritici svoga djelovanja. Međutim, u iznošenju kritika rada i djelovanja treba postojati mjera. Ne može se okrivljenica pozivati na svoja ustavna prava, kada to čini na način da omalovažava čast, ugled i dostojanstvo privatnog tužitelja, navodi se u presudi sudaca zagrebačkog Županijskog suda, koji naglašavaju da Slavica Šota ponajprije nije dokazala svoje navode koje je iznijela prilikom javnog istupa na Korzu.


– I po ocjeni ovog suda, radi se o neistinitim tvrdnjama. Okrivljenica je u prilog svoje obrane u spis priložila veći broj novinskih i članaka objavljenih na portalima različitih medijskih kuća u kojima se kritizira rad privatnog tužitelja.


Namjera omalovažavanja


Međutim, sve dok to ne utvrde nadležne institucije progona, ne može se za nekoga izjaviti da je kriminalac, odnosno vrh organizirane kriminalne organizacije, ističu suci drugostupanjskog suda, koji podvlače da je u Državnom odvjetništvu i u evidenciji potvrđenih optužnica utvrđeno  kako protiv Slavka Linića nema  rješenja  o provođenju istrage, niti postoji potvrđena optužnica, pa se ne može zaključiti da se protiv njega vode kazneni postupci.


Vijeće Županijskog suda u Zagrebu složilo se sa stavom riječkog suda da je Slavica Šota, »s obzirom na sadržaj i okolnosti u kojima su te tvrdnje izrečene«, postupala s namjerom da naškodi časti i ugledu Slavka Linića.


Kada je riječ o konstrukciji »Don Linić«, zagrebački sud je ocijenio da s pravom nije prihvaćena Šotina obrana da je samo rekla što su je pitali na raspravi na koju je pozvana kao svjedokinja,  te da ga i inače tako naziva jer je »vođa korupcije«.


Da je postupala s ciljem obrane nekog prava, ili zaštite opravdanog interesa, mogla je to učiniti i na drugačiji način, a ne upotrebom riječi »Don«, pa je i u tom slučaju postupala s namjerom omalovažavanja i nepoštivanja dostojanstva Slavka Linića, smatra drugostupanjski sud.