Grad: Rijeka
Danas: 31° vedro
Sutra: 18° 30° vedro
30. kolovoza 2016.
Do srijede sve neslužbeno

Zadarski vinar i vlasnik elitnog kafića "mozak" skupine krijumčara droge s Kariba?

Autor:
Objavljeno: 8. svibanj 2012. u 7:41 2012-05-08T07:41:20+02:00

Prema neslužbenim informacijama, traga se za još dvjema osobama

Nakon što je u Dominikanskoj Republici, Italiji i Hrvatskoj ovih dana razbijena međunarodna skupina krijumčara kokaina, kojoj su pripadala i petorica Zadrana, priča je jučer dobila svoj novi, neslužbeni nastavak. 

    Prema dosad poznatim informacijama, prvi su u ruke policiji pali Zadrani Zlatko Ugarković i Ivan Šango te Murteranin Marinko Mikulandra, koje su pripadnici američke DEA-e i dominikanske policije uhvatili u teritorijalnim vodama te zemlje sa 176 kilograma »čistog« kokaina na privatnoj brodici. Odmah nakon njih u Italiji je uhvaćen Šangov stric Milivoj, dok je u Zadru u obiteljskoj kući policija »pokupila« poznatog zadarskog ugostitelja, vinara i vlasnika elitnog kafića Kulf Elvisa Mužanovića. Prema izvorima bliskim istrazi, istovremeno je u Zadru uhićen i Dragan Miletić

    Mužanović je navodno bio boss ove skupine, a Miletić skiper koji je čekao »signal« kako bi u Italiji preuzeo kokain i dovezao ga do hrvatske obale. On je, navodno, trebao preuzeti tek jedan dio od 176 kilograma bijelog praha te ga prevesti u marinu u Murteru gdje Mužanović, Ugarković i Mikulandra imaju kuće i mini-flotu. 

    Miletićevim uhićenjem cijeloj priči nije kraj, po svemu sudeći. Domaće i strane policije i agencije, koje su više od godine dana motrile skupinu krijumčara, tragaju za još nekoliko aktera, pa bi uskoro mogla uslijediti još neka uhićenja. O kojim karikama u organiziranom lancu je riječ, nije se jučer moglo doznati, a prema neslužbenim informacijama, traga se za još dvjema osobama. 

    – U srijedu u 13 sati Ministarstvo unutarnjih poslova će zajedno s predstavnicima policija iz zemalja koje su sudjelovale u ovoj akciji održati konferenciju za medije. Tada će se otkriti i detalji vezani uz akciju kojoj je MUP RH bio organizator, izjavila je Jelena Bikić, glasnogovornica MUP-a. 

    Osim o velikoj zapljeni i uhićenjima, zadarska Kalelarga priča i o zapljeni imovine uhićenih. Navodno su proteklih dana djelatnici policijskog USKOK-a onu na poznatim adresama već popisali. Hoće li im imovina biti blokirana do okončanja sudskog procesa, trebao bi odlučiti sud.

 Početak suđenja Mužanović i Miletić će najvjerojatnije dočekati u zagrebačkom zatvoru, gdje su nakon uhićenja prepraćeni, dok će ostali vrijeme do tada provesti u zatvorima u zemljama gdje su lišeni slobode. 
    – U slučajevima kada su hrvatski državljani uhićeni u stranim zemljama oni ostaju u pritvorima tih zemalja do podizanja optužnice i početka sudskog procesa. Tek tada moguće je zatražiti ekstradiciju, odnosno njihovo izručenje Hrvatskoj, pojasnio je Borislav Živković, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, ne želeći komentirati konkretan slučaj.

HNK Rijeka