Novac prebačen neznanki

Zabrinuti sin: »Kune i euri moje majke uplaćeni su na račun izvjesne Snježane V.«

Ana Raić Knežević

Kod iste osobe završio je novac s još dva računa pa se sumnja da je žrtva hakera



ZAGREB » Pravi šok doživio je Zoran M. kada je prije nekoliko dana primijetio da je s bankovog računa njegove 76-godišnje majke na račun njemu nepoznate žene prebačena pozamašna količina kuna i eura. Kako je jedino on imao pravo raspolagati sredstvima na majčinim računima požurio je u policijsku postaju kako bi prijavio krađu.


  Ubrzo se slučaj počeo rasplitati. Utvrđeno je tako da je majka Zorana M. vlasnica dva bankovna računa, te da je na kunskom bilo 3.800 kuna, dok se na tekućem nalazilo 4.700 eura.


  – Kada sam 4. ožujka koristio internet bankarstvo primjetio sam da se s majčinog deviznog računa u Zagrebačkoj banci, isplaćeno 3.200 eura. Novac je prebačen na njezin kunski račun, da bi zatim bio transferiran na račun u Erste banci u vlasništvu žene čije mi ime ništa ne znači. Prebačeno je ukupno 23.820 kuna, naveo je u prijavi Zoran M.




  Naknadnim provjerama utvrđeno je da je vlasnica računa u Erste banci na koji je sjeo novac Snježana V. Uz njezino ime bila je navedena adresa »Zagreb, Katančićeva ulica«, no vrlo brzo se ispostavilo da je u pitanju žena koja u stvari živi u Križevcima. Žurnom policijskom akcijom ušlo joj se u trag, te je nakon kriminalističkog istraživanja protiv nje pokrenut postupak zbog računalne prijevare.


  U međuvremenu je i iz Zagrebačke banke potvrđeno kako se sumnja da je prebacivanje novca s računa 76-godišnjakinje u stvari posljedica kaznenog djela. Zato je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je protiv Snježane V. pokrenulo postupak zatražilo od suda da izda privremenu mjeru za blokadu računa osumnjičene žene. Sagledavši sve segmente ovog sumnjivog slučaja sudac istrage zaključio je kako je zahtjev tužiteljstva osnovan, te je naložio zamrzavanje računa u Erste banci.


  U nastavku postupka trebalo bi biti rasvjetljeno je li Snježana V. sama realizirala ovu »računalnu prijevaru« ili su ju pak hakeri iskoristili za krađu novca s tuđeg računa. Ovaj drugi scenarij je vjerojatniji. Naime, na računu Snježane V. završio je novac s još dva računa – onog tvrtke Tetragram projekt o čijem smo slučaju u koji su bili upleteni lažni direktori, već pisali.