Tragična smrt "milog djeteta"

Za ubojstvo bivšeg nogometaša osumnjičen poznanik koji je u vrijeme zločina bio pod utjecajem alkohola

Mateo Sardelin

Sudac istrage Memiću je odredio pritvor po dvije osnove: zbog osobito teških okolnosti koje upućuju na opasnost da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo te da ne bi utjecao na svjedoke koji će biti ispitani tijekom istrage



NOVIGRAD – Za ubojstvo 28-godišnjeg Marija Šarčevića (28) iz Požege u srijedu u Novigradu osumnjičen je 23-godišnji Ante Memić (policija nije objavila identitet, op.a.) iz Ivanske kraj Bjelovara. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u umaškoj policiji, Memić je najprije predan pritvorskom nadzorniku, a potom na ispitivanje na pulski Županijski sud.


Na temelju policijske kaznene prijave, Županijsko državno odvjetništvo u Puli donijelo je rješenje o provođenju istrage, a na za zahtjev ŽDO-a sudac istrage je Memiću odredio jednomjesečni pritvor po dvije osnove: zbog osobito teških okolnosti koje upućuju na opasnost da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo te da ne bi utjecao na svjedoke koji će biti ispitani tijekom istrage.


 Dva uboda


U šturom policijskom izvještaju navodi se da je 23-godišnjak u srijedu oko 5 sati u Ulici Murve u Novigradu oštrim predmetom teško ozlijedio Šarčevića, koji je od zadobivenih ozljeda preminuo, dok je 20-godišnji Ivan F. iz Koprivnice, koji je bio u društvu sa žrtvom, u sukobu lakše ozlijeđen. Na naš upit glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović potvrdila je da je osumnjičeni za ubojstvo u kritičnom trenutku bio pod utjecajem alkohola, no nije precizirala je li bio pripit, pijan ili u teškom pijanom stanju.



Nužna policijska postaja




Susjedi, oni koji su znali za sukob i oni koji nisu, redom su se žalili da je u Novigradu prijeko potrebno smjestiti policijsku postaju sa dovoljnim brojem policajaca jer kao turističko mjesto u kojem ljeti boravi veći broj gostiju itekako to zahtjeva. Također, mještani se žale na ponašanje mlađih i starijih osoba noću, nakon što se napiju, po gradu, a ovaj nemili događaja to potvrđuje.



Iako je policija na dan ubojstva u umašku postaju privela dvije osobe, ispostavilo se da je za ubojstvo osumnjičen Memić, a Ivan F. će, izvjesno je, u daljnjem postupku biti ključni svjedok tragičnog događaja. Policija nije iznijela nikakve informacije o motivima sukoba.


Državno odvjetništvo je pak u sklopu informacije o donesenom rješenju o provođenju istrage pak objavilo da osumnjičeni 23-godišnjak u srijedu oko 5 sati u Novigradu, u Ulici Murve kod kućnog broja 52, s ciljem da ga usmrti, 28-godišnjaku nožem zadao dvije ubodne rane u predjelu prsišta i ramena uslijed kojih je Marijo Šarčević izdahnuo na ulici.


Kako smo već izvijestili, Marijo Šarčević i Ivan F., obojica sezonski radnici u Laguni Novigrad, vraćali su se pješke iz lokala Element prema centru grada, kada su u Ulici Murve susreli poznanika, 23-godišnjeg Antu Memića, koji je lani također radio u Laguni, i to kao spasitelj. Kod kućnog broja 52 došlo je do sukoba, alkoholizirani Memić je u jednom trenutku posegnuo za nožem i smrtno ranio Šarčevića.


Ostao na cesti


Dojavu da ozlijeđeni muškarac leži na cesti i da mu se upravo pruža liječnička pomoć policija je zaprimila u srijedu u 5.20 sati. Nažalost, unatoč naporima liječničke ekipe i pokušaja reanimacije, 28-godišnjaku nije bilo spasa. Nakon nekoliko sati u policijsku postaju u Umag privedene su dvije osobe za koje je utvrđeno da su sudjelovale u sukobu, odnosno 21-godišnji Ivan F. koji je bio u društvu Šarčevića i 23-godišnjak koji ih je napao.


Tijekom očevida na mjestu događaja bili su vidljivi tragovi borbe i tragovi krvi, a na tlu pored zgrade ostale su Šarčevićeve japanke i bijela kapa. Na bijelom Citroënu Berlingu, koji je bio parkiran u prolazu između dviju zgrada, također je bilo tragova krvi, kao i na zidu te na kolniku. Prijatelji stradalog Šarčevića su kod stabla u blizini prolaza ostavili nekoliko svijeća….


Osumnjičeni za ubojstvo, žrtva i 21-godišnjak poznavali su se od ranije, i kako doznajemo, među njima ranije nije bilo sukoba ni zle krvi. Stoga ostaje nejasno što se bilo povod za sukob u srijedu u ranim jutarnjim satima. Je li svemu kumovao (samo) alkohol ili i neki drugi faktori, zasad ostaje nepoznato.


Ubojstvo bivšeg nogometaša Marija Šarčevića odjeknulo je i u Slavoniji. Lokalni mediji podsjetili su da je svojevremeno igrao za NK Požegu i Malonogometnog kluba Lexoes.


 Šarčević je na sezonskom radu u Laguni Novigrad bio već petu godinu i bio je omiljen među djelatnicima toliko da su ga neki zvali »milo dijete«, dok za Memića doznajemo da je prošle godine radio kao spasilac u istom poduzeću, dok ove godine nije radio. Ferenčiću je ovo treća sezona u Laguni Novigrad, a radio je zajedno sa Šarčevićem.