Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 18° 21° 1
25. travnja 2018.
Riječki sud odredio rekordnu jamčevinu

Za puštanje narko skupine iz pritvora 3,7 milijuna kuna

Foto: S. DRECHSLER
Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 9. studeni 2010. u 12:19 2010-11-09T12:19:00+01:00

Radi se o do sada najvećoj sumi izdanih jamstava koja je propisana u skladu sa zakonskim odredbama, no za puštanje iz pritvora i obranu sa slobode nitko od osumnjičenih nije u ovom trenutku zainteresiran

RIJEKA Želi li iz pritvora izaći na slobodu, Splićanin Jerko Radić, jedan od jedanaestero osumnjičenika privedenih u subotu u riječki istražni zatvor pod USKOK-ovom istragom da su se udružili u grupu radi kriminalnih djela iz domene zlouporaba droga, mora priložiti 500 tisuća kuna jamstva! Slično vrijedi i za osumnjičenog Marina Kneževića koji mora u sudsku blagajnu položiti 400 tisuća kuna ili hipoteku nad nekretninom u visini jamstva, svejedno.

Dugotrajna akcija

Za Borisa Crnjca iz Splita, sudac istrage Valentin Ivanetić odredio je jamstvo u visini 200 tisuća kuna, za Dževada Nesimija 300 tisuća, za Vilima Fabijana jamstvo je izdano u vrijednosti 450 tisuća kuna. Aleksandra Dadić »vrijedi« 300 tisuća kuna, a Saša Dragojević 200 tisuća kuna. Na popisu osumnjičenih za dilanje droga nalazi se i Ljiljana Kovač i za nju je sudac istrage propisao jamstvo u visini 50 tisuća kuna, dok je za Zagrepčanina Matu Šarića, protiv kojeg se istovremeno vodi postupak na riječkom Županijskom sudu zbog istovrsnih kaznenih djela, propisana novčana garancija od pola milijuna kuna. Boro Batinić može ostaviti polog od 400 tisuća kuna baš koliko i osumnjičeni Josip Svetić. Sve osobe koje su pritvorene već su osuđivane zbog istih kaznenih djela, riječ je recidivistima.
Ukupna visina jamstava za uhićenih jedanaest osoba iznosi tri milijuna i 700 tisuća kuna, što je do sada najveća suma izdanih jamstava koju je sudac istrage propisao iskoristivši zakonske odredbe. No, koliko nam je poznato, za »slobodu« odnosno puštanje iz pritvora i obranu u daljnjem postupku sa slobode, nitko od osumnjičenih nije u ovom trenutku zainteresiran niti se prijavio za ovaj oblik suradnje, barem ne u ovoj fazi istražnog postupka koji se vodi pod USKOK-ovom nadležnošću. Zanimljivo, zaplijenjena droga, odnosno oko 5 kilograma heroina, 7 kilograma marihuane, nešto manje kokaina, vrijedila bi na tržištu oko 4 milijuna kuna.
Podsjetimo, njih jedanaestoro privedeno je u subotu kasno poslijepodne sucu istrage Valentinu Ivanetiću koji je, uz sudjelovanje zamjenika USKOK-a, svim osumnjičenicima je odredio istražni zatvor.
Hapšenje je kruna policijske dugotrajne akcije koja se vodila više od godinu dan pod kodnim imenom »Kvart«. Pretres kuća, vikendica i osobnih automobila osumnjičenih, koje je počelo u petak u jutarnjim satima, dodatno je pojačano i nadgledanjem cjelokupne akcije iz zraka, naime tijekom cijelog dana helikopterom MUP-a nadgledalo se izvođenje akcije »Kvart«.

Pronađeno i oružje

Rezultat je uhićenje više od deset osoba pod sumnjom da su djelovali kao kriminalna organizacija s jednim jedinim ciljem: baviti se nelegalnom proizvodnjom i distribucijom odnosno prometom drogama. Akcija »Kvart« je izvedena u suradnji s USKOK-om, Upravom kriminalističke policije MUP-a RH te Policijskim upravama zagrebačkom, splitsko-dalmatinskom i istarskom, a kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno kako je ova kriminalna skupina na područje Primorsko-goranske županije i drugih županija krijumčarila veću količinu opojnih droga, heroina, marihuane i kokaina. Pretresom stanova pronađena je i manja količina oružja, eksplozivnih tvari, tableta sa popisa psihotropnih opijata.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka