Nastavak suđenja

ZLOČIN U CRIKVENICI Majka ubijenog: ‘Moj sin je sažalijevao Dina Kulišeka, činio mu je dobro’

Fiore Vežnaver

Crikveničanka je kazala da je Kulišek bio više puta u njenom stanu i družio s njenim sinom i društvom. Za optuženog je rekla da se nikad nije čudno ponašao, osim što je kod njega primijetila nedostatak kućnog odgoja



RIJEKA Moj sin bio je pun ljubavi, odgojen je s puno ljubavi i pažnje. Pomagao je svima. U školi je bio vrlo dobar, završio je srednju elektrotehničku školu u Rijeci. Zajedno smo živjeli, bio je vjernik, zajedno smo išli u crkvu, bili smo i na duhovnoj obnovi kod velečasnog Sudca. Ivan se bavio s više sportova, dok ga u tome nije spriječila bolest. Nije bio ni problematičan ni agresivan. Istina je da je konzumirao marihuanu jer je bio teško bolestan. Ja sam to dozvoljavala jer sam vidjela da mu pomaže. Govorio je: »Vidjet ćeš da će jednog dana to biti lijek.« Kulišeka je sažalijevao, činio mu je dobro, tim više je strašno to što mu se dogodilo.


Izjavila je to jučer Crikveničanka Jadranka Volarić, majka ubijenog 22-godišnjeg Ivana Jagodića, svjedočeći u nastavku suđenja 25-godišnjem Dinu Kulišeku iz Dramlja, optuženom za stravičan zločin u Crikvenici u srpnju 2014. godine. Osim za okrutno ubojstvo svog dobrog poznanika, Kulišek sjedi na optuženičkoj klupi i zbog pokušaja ubojstva Jagodićeve djevojke, tada 19-godišnje Meriem Demo, kojima je nožem zadao ukupno 60-ak rana. Kulišeku se sudi iznova, a na ponovljenom suđenju još je više u fokusu rasvjetljavanje njegove ubrojivosti u vrijeme zločina.



– Nisam sposoban pratiti raspravu. Loš sam u glavi i tijelu – požalio se Dino Kulišek pred početak suđenja. – Tako mi je došlo danas. Ne znam od čega mi je loše, nisam ništa napravio da bude tako. Jednostavno: to je to – konstatirao je Kulišek, koji se zatim suglasio s time da se svjedoci saslušaju bez njegovog prisustva, a on je izveden iz sudnice te vraćen u zatvor kako bi se podvrgnuo pregledu. I optužba i obrana složili su se da se šest svjedoka, pozvanih na jučerašnje ročište, sasluša izvanraspravno.





Sukob s Kulišekom 


Majka ubijenog podsjetila je da je u vrijeme zločina izbivala iz stana u kojem se zbio jezivi slučaj, a sin joj nije najavio da će doći itko od prijatelja niti da očekuje ikoga drugoga. Crikveničanka je kazala da je Kulišek bio više puta u njenom stanu i družio s njenim sinom i društvom. Za optuženog je rekla da se nikad nije čudno ponašao, osim što je kod njega primijetila nedostatak kućnog odgoja. Nije primijetila da bi Kulišek bio »duhom odsutan«, normalno je komunicirao. Za svog sina je rekla da ni kod njega nije zamijetila ponašanje što bi se moglo ocijeniti čudnim niti ikakve »nenormalne« rituale. Upitana da li je Jagodić imao literaturu o crnoj magiji i sotonizmu, svjedokinja je odgovorila negativno, ali je i dodala da je sin bio bolestan i puno je čitao jer nije mogao sve ono što i njegovi vršnjaci.


Jadranka Volarić je potvrdila da je petnaestak dana prije zločina njen sin zapao u sukob s Kulišekom. Sam Ivan Jagodić joj je to ispričao, iako nije htio reći ime dečka s kojim je u sukobu, ali je spoznala o kome se radi.


– Sin mi je rekao da su se sukobili oko marihuane koju mu je ovaj trebao nabaviti, a nije. Shvatila sam to po mobitelu kojeg sam vidjela u stanu, a uzeo mu ga je moj sin. Kazao je da će mu ga vratiti kad mu da marihuanu ili vrati novac. Rekla sam sinu da vrati mobitel, da novac nije ovdje bitan, da ću mu ja dati novac. Poslije je rekao da mu se prijeti zbog tog mobitela, ali da će on to riješiti – prisjećala se Jadranka Volarić.



Svjedočio je jučer i 26-godišnji Crikveničanin koji je rekao da mu je nakon zločina dobar Kulišekov prijatelj rekao da je dan-dva prije ubojstva oduzeo nož Kulišeku.


– Dinov prijatelj me nazvao i rekao da je u Crikvenici sreo Kulišeka, vidio je da ima nož i uzeo mu ga. To je imalo veze s Jagodićem, rekao mu je da to ne radi. Htio ga je spriječiti u tome. Vjerojatno mi je Kulišekov prijatelj još nešto rekao, ali se više ne sjećam – kazao je mladi crikvenički mehaničar koji je rekao da je bio u vrlo dobrim odnosima s ubojicom i žrtvom, a pogotovo s ubijenim.


Svjedok je kazao da je ovu informaciju oko noža kod optuženog podijelio s majkom ubijenog tek prije godinu dana, da to prije nije rekao nikome, a odlučio je progovoriti kada je čuo da počinje novo suđenje.



Donio manje droge 


Desetak dana prije zločina saznala je da je ovaj problem riješen. Sin joj je prenio da su Kulišek i njegov prijatelj došli kod njega doma te da je donio marihuanu. Ali, Kulišek je donio manje droge no što je trebao, opet je nastao problem.


– Mislim da se moj sin tada naljutio na Kulišeka jer je donio manje, ali je ipak popustio i vratio mu mobitel – konstatirala je svjedokinja.


Majka žrtve je objasnila da se njen sin nije družio s mladićem u čijem se stanu Kulišek sklonio nakon ubojstva pa poslije zajedno s njim i uhićen, kad su u šumarku pušili marihuanu.


– Tog dečka zna cijeli grad, još od četvrtog razreda osnovne škole problematično je dijete. Poznat je po krađama, provalama, drogiranju, nudio je Ivanu i kokain i speed. Taj dečko ima strica koji je pola života proveo u zatvoru zbog silovanja i ubojstva. Zato i uživa »ugled«, nitko ga ne želi dirati, svi su ga se nekako plašili – pojasnila je majka ubijenog.


Svjedokinja je ispričala i da je još od početka suđenja izložena prijetnjama i neugodnostima, a roditelji optuženog joj nikad nisu izrazili sućut. Prisjetila se da ju je jedan Kulišekov prijatelj često znao nazivati telefonom pa prekidati vezu. Navela je i da ju je jednom prilikom otac optuženog mladića verbalno napao pred sudom.


Unio mi se u lice



Radi svjedočenja na suđenju jučer je iz pritvora doveden i 45-godišnjak koji je dobio 37 godina zatvora zbog teškog ubojstva, ali je, kako je sam rekao, »presuda ukidana«. Objasnio je da je svojim ranijim svjedočenjem sebi i obitelji navukao ozbiljne probleme pa više ne želi govoriti.


– Ono što sam prije iskazivao nije bila laž, ali više ne želim svjedočiti, kaznite me, ako želite – zaključio je svjedok, koji je na prošlom suđenju ispričao da je bio smješten u istu ćeliju u zatvoru s Kulišekom te da mu je, kad su ostali sami, mladić ispričao sve o počinjenom zločinu.


– Dok je bio u našoj sobi rekao je da će igrati na kartu neubrojivosti, da mu neće moći ništa, da je, uz to što je mlad, dosad neosuđivan. Kulišek to nije rekao samo meni, nego i momcima na šetnji u zatvoru – pričao je ranije svjedok.



– Njegov otac mi se unio u lice, sa stisnutom šakom. Pitao me što želim, zar da ga ubije. »On je moj sin, moram ga braniti!«, rekao je. Nije spominjao da mu je sin bolestan. Poslije toga mi je preko Facebooka došla prijetnja smrću. Nepoznata osoba napisala je da će mi odsjeći glavu, da ću trčati ko’ kokoš bez glave u dvorištu. Nazvana sam sotonskom droljom i da sam sotonska mater. Pred stan su mi bacali staklene boce… – navela je majka Ivana Jagodića, dodajući da se posljednji napad dogodio 23. svibnja (na dan jedne sudske rasprave), kad je sjedila u kafiću blizu suda i prišao joj brat jednog dobrog Kulišekovog prijatelja. Dvaput ju je pljunuo, tvrdeći da prijeti njegovom bratu i verbalno je napao. Svi ti slučajevi prijavljeni su policiji, a neki i tužiteljstvu.


Jagodićeva majka je kazala da je imala dojam da je njen sin sažaljevao Kulišeka, koji mu je ispričao da su mu u obitelji odnosi narušeni, da mu roditelji predbacuju zbog uživanja marihuane i izbacuju ga iz kuće pa je znao spavati i na stepenicama.


Među šest jučer saslušanih svjedoka ispitan je i zajednički prijatelj ubojice i žrtve, 24-godišnjak koji je rekao da mu je Jagodić bio kao brat.


– Kulišek nije bio najbistrija osoba, ali nije bio čudan. Jedino nije brzo kopčao. Nikad mi nije spominjao da ima glasove u glavi, da je na njega netko bacio uroke ni sumnje da je Jagodić sotonist – kazao je svjedok. Potvrdio je da je ubijeni imao istetovirane tri šestice na zapešću, ali je kazao da je to zapravo bila seksualna aluzija.


»Loš sam u glavi i tijelu, ne mogu pratiti suđenje«