Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Suđenje Mireli Šabanović

ZABILA MU NOŽ U PRSA: Smatram se krivom! Rekla sam mu oprosti, nije trebalo doći do ovog

snimio Marko Gracin
snimio Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2018. u 14:08 2018-10-23T14:08:31+02:00

 Uplašila sam se, zamahnula sam nožem iz straha. Naime, kada me opet jače stisnuo za vrat dok sam kuhinjskim nožem rezala kruh, zamahnula sam nožem nesvjesno. Kada je Dragan (ranjen, op. n.) odmah poslije sjeo na kauč u dnevnom boravku, rekla sam mu: »Oprosti, nije trebalo doći do toga. Ti si kriv, bio si previše agresivan« – navela je ranije u svojoj obrani, jučer pročitanoj u sudnici.

RIJEKA - Optuženica se više ne tereti za pokušaj ubojstva, nego za blaže kazneno djelo, pokušaj nanošenja osobito teške tjelesne ozljede. Glavna je to odrednica s jučerašnjeg nastavka suđenja Mireli Šabanović (28), optuženoj da je nožem teško ranila tadašnjeg nevjenčanog supruga Dragana Micana (40) u kući na Krasici prije pet godina.

– Smatram se krivom! – izjavila je Mirela Šabanović, izmijenivši u potpunosti svoj dosadašnji stav o krivnji, nakon što je tužiteljica pročitala novu, za nju blažu optužnicu. Glavna rasprava je jučer okončana, ostala je još samo presuda u ovom ponovljenom suđenju koju će vijeće riječkog Županijskog suda, kojim predsjeda sutkinja Jesenka Kovačić, objaviti sutra.

Osim kvalifikacije kaznenog djela, tužiteljica je na jučerašnjoj raspravi izmijenila i činjenični opis nemilog slučaja što se zbio 29. studenog 2013. godine, oko 23 sata, u kući na Krasici u kojoj je Mirela Šabanović kao podstanarka živjela s tadašnjim izvanbračnim suprugom Micanom. U novoj optužnici izričito se navodi da je uporabila hladno oružje u situaciji u kojoj je zbog toga što je bila pod utjecajem alkohola bila bitno smanjeno ubrojiva.

Krčkao se grah

Tereti se da je tijekom svađe s Micanom zamahivala prema njemu kuhinjskim nožem, dužine oštrice 21 centimetra, te mu zadala ubodnu ranu na granici prsnog koša i trbuha, a osim te teške ozljede, nanijela i ubodnu ranu na podlaktici. Više nema inkriminacije da je zamahivala prema partneru dvama kuhinjskim noževima, a jednim ga i ubola.

Mirela Šabanović je jučer izjavila da ostaje pri obrani koju je iznijela na prvom suđenju, u rujnu 2014. godine, kada je ustvrdila kako joj je »jako žao što je to trebalo završiti na takav način«, ali je to bila »nužna samoobrana«.

– Uplašila sam se, zamahnula sam nožem iz straha. Naime, kada me opet jače stisnuo za vrat dok sam kuhinjskim nožem rezala kruh, zamahnula sam nožem nesvjesno. Kada je Dragan (ranjen, op. n.) odmah poslije sjeo na kauč u dnevnom boravku, rekla sam mu: »Oprosti, nije trebalo doći do toga. Ti si kriv, bio si previše agresivan« – navela je ranije u svojoj obrani, jučer pročitanoj u sudnici.

Mirela je tada sudu ispričala da je te večeri pripremala večeru, kuhala grah, kada je Mican stigao s posla, revoltiran, a među njima je odmah došlo do svađe.

– Posvađali smo se oko gluposti. On je bio pripit, a bio je dogovor da ćemo prošetati, no on je prekasno došao kući. Radno vrijeme mu je do 17 sati, a on je došao u 23 sata doma. Prigovorila sam i došlo je do svađe, prisjećala se optužena.

– Bili smo u dnevnom boravku, stajala sam i rezala kruh na pultu pored televizora. Dok smo se prepirali, u jednom trenutku uhvatio me za vrat. Pokušala sam ga odgurnuti, a nakon trećeg upozorenja, zamahnula sam nožem, nesvjesno, i porezala ga u predjelu trbuha. Kada sam ga zarezala, pustio me i sjeo na trosjed.

Locirali, uhitili

Krvario je. Otišla sam u susjednu sobu kako bih uzela mobitel i nazvala Hitnu pomoć. Kada sam uzela telefon u ruku, čula sam kako Dragan razgovara sa starijim bratom: »Ozlijeđen sam, dođi po mene!«

Žao joj Micana

Mirela Šabanović rekla je sudu da je Mican više puta u njihovoj trogodišnjoj vezi znao dignuti ruku na nju, a ona mu nije uzvraćala, učinila je to samo jednom. Prisjetila se da je od Micana odlazila četiri puta, pa mu se vraćala.

– Bilo mi ga je žao, objasnila je Mirela Šabanović.

Prigovorila sam Draganu zašto nije čekao da ja zovem Hitnu pomoć, a on mi je savjetovao da se sakrijem. »Ako te moj brat nađe kad dođe, ubit će boga u tebi!«, rekao mi je. Kazala sam mu da ću biti s njime dok brat, koji je po prirodi dosta agresivan, ne dođe. Kad sam čula auto ispred kuće, otišla sam kod susjeda. Kod njega sam se otuširala i večerala. Zapravo, otišli smo u pekaru po nešto, jer nisam htjela pojesti gulaš kojeg mi je nudio. Otišla sam poslije spavati u susjedovoj kući, a sljedećeg dana, oko podneva, provalili su mi u sobu policajci. Locirali su me preko SMS poruka.

Zamjenica riječke Županijske državne odvjetnice Barbara Sandalj u svojoj je završnoj riječi naglasila kako smatra dokazanim da je optuženica počinila kazneno djelo za koje je optužena, postupajući s neizravnom namjerom. Mirelin branitelj, odvjetnik odvjetnik Berislav Pavišić, pledirao je da joj sud izrekne sankciju koja će biti odraz činjenice da je priznala počinjeno kazneno djelo i niza drugih olakotnih okolnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.