Čeka se uplata jamčevine

Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu Sanaderu; Reuters: To bi moglo dati HDZ-u vjetar u leđa

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Vrhovni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, koji će izaći na slobodu ako uplati jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna. Sanaderovi prijatelji ponovno su spremni jamčiti 



NOVO 20:24  Novinske agencije su u četvrtak izvijestile o odluci Vrhovnog suda da ukine prvostupanjsku presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući i HDZ, i cijeli slučaj vrati na ponovno suđenje, podsjećajući da su do sada pale sve presude protiv političara koji je od 2003. do 2009. bio na čelu dviju konzervativnih vlada.


Reuters javlja da će Sanader nakon skoro tri godine pritvora izaći na slobodu uz jamčevinu od 1,7 milijuna eura i dodaje da je Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna. Agencija piše da je suđenje Sanaderu bilo dio protukorupcijske kampanje kako bi Hrvatska povećala izglede za pristupanje Europskoj uniji, da bi se naposljetku tom bloku pridružila 2013.Reuters također podsjeća da se u Hrvatskoj u studenom održavaju parlamentarni izbori i ocjenjuje da bi današnja odluka mogla oporbenom HDZ-u dati vjetar u leđa. Stranka, dodaje agencija, posljednjih se mjeseci u anketama nalazi ispred vladajuće koalicije lijevog centra.AFP, javljajući o poništenju prvostupanjske presude protiv 62-godišnjeg Sanadera i njegove bivše stranke iz koje je izbačen 2010., kojom su bili proglašeni krivima za pronevjeru 10 milijuna eura iz javnih tvrtki, primjećuje da je to bio prvi sudski postupak od nezavisnosti Hrvatske 1991. u kojem je neka politička stranka bila osuđena za korupciju.France Presse ovu odluku Vrhovnog suda također stavlja u kontekst predstojećih parlamentarnih izbora i navodi da je Sanader dva puta bio izabran za premijera te da je njegova politika uvela Hrvatsku 2009. u NATO, a 2013. u Europsku uniju. Agencija isto tako podsjeća da su protiv Sanadera odlukom Ustavnog suda poništene i presude za Hypo i Ina-MOL.Njemačka agencija dpa javlja o poništenju presude za slučaj Fimi media i činjenici da su i druga dva slučaja korupcije protiv bivšeg hrvatskog premijera vraćena na ponovno suđenje, ali da mu se još sudi za primanje mita u iznosu od 17 milijuna kuna vezano za slučaj s nekretninama.»Istrage, a potom uhićenje, suđenja i osuđujuće presude protiv Sanadera i drugih dužnosnika bile su važan korak u borbi protiv korupcije koji je EU tražio od Hrvatske prije nego joj je dozvoljeno da u srpnju 2013. postane punopravna članica«, piše dpa.Tanjug javlja da je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu koji će se u nastavku ovog i ostalih postupaka braniti sa slobode, jer mu je istražni zatvor u slučaju Fimi media zamijenjen jamčevinom.Slovenska agencija STA kratko je prenijela vijest o odluci Vrhovnog suda vezano za Sanadera i slučaj Fimi media te njegovom puštanju na slobodu uz jamčevinu od 112,4 milijuna kuna.

Prijatelji ponovno spremni jamčiti za bivšeg premijera


NOVO 18:56 Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zadovoljna je ukidanjem presude u slučaju Fimi medija, no zasad ne mogu reći kad će njihov branjenik uplatiti jamčevinu, u čemu su mu ponovno spremni pomoći njegovi prijatelji kako bi izašao iz istražnog zatvora.


Jedan od Sanaderovih branitelja Čedo Prodanović izjavio je Hini da su neki ljudi koji su prije svojom imovinom jamčili za Sanadera izrazili spremnost da to ponovne učine. Prodanović, međutim, nije mogao precizirati kad bi Sanader mogao osigurati jamčevinu, no smatra da bi to moglo potrajati nekoliko dana.




Svojom imovinom za Sanadera su već jamčili njegovi prijatelji kada je u zamjenu za višemilijunsko jamstvo pušten iz istražnog zatvora 16. prosinca 2011., ali je tamo ponovno završio 20. studenog 2012., kada je nepravomoćno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL.


Tada su mu priskočili prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana koji su založili svoje nekretnine. Predsjednik Sabora Bebić »dao« je svoju kuću u Komarni na jugu Hrvatske, Zubović svoj stan u Zagrebu, Rošin stan u Splitu, a Mirjana Sanader založno pravo na neblokirani dio, odnosno trećinu kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Uz njih su još dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota, prikupili ukupno 300 tisuća eura u gotovini.


Bebić i Rošin su odmah po objavi odluke Vrhovnog suda medijima rekli da će ponovno jamčiti za Sanadera.


Za odluku Vrhovnog suda Prodanović je rekao da su zadovoljni i da su očekivali ukidanje nepravomoćne osuđujuće presude u odnosu na svog branjenika jer su od početka tvrdili da su mu povrijeđena tzv. konfrotacijska prava, koja jamči Zakon o kaznenom postupku.


»Ni jedan od okrivljenika koji su nakon aranžmana s Uskokom svjedočili protiv Sanadera nisu bili ispitani od strane obrane«, rekao je Prodanović, ustvrdivši da su time njihovom branjeniku bila povređena konfrotacijska prava.


Prema riječima glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića, Sanader može izaći na slobodu čim obrana položi jamčevinu.»Polaganje jamčevine prvenstveno ovisi o samoj obrani, znači o brzini skupljanja sredstava, načinu na koji će oni osigurati svotu. Tek kada to bude položeno, kada to bude garancija da on neće pobjeći, a što je osnov za istražni zatvor, tek u toj situaciji on se poziva na Županijski sud, mora dati obećanje da neće ometati kazneni postupak i nakon toga se pušta na slobodu«, rekao je Devčić. Upitan je li moguće da se to dogodi sutra, kazao je da je to moguće hipotetski.


Vrhovni sud je, kaže, u obrazloženju naveo da je nakon vijećanja prihvatio žalbe okrivljenika u tom postupku te je u cijelosti ukinuo presudu. »Znači, u ovom trenutku nalazimo se u fazi ponovnog suđenja, krećemo iznova, pred vijećem koje je sudilo i u prvom navratu«, kazao je glasnogovornik.


Potvrdio je da u ovom trenutku protiv Sanadera nema ni jedne pravomoćne ni nepravomoćne presude.Ljetos mu je Ustavni sud ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna i vratio suđenje na početak. No, još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna »provizije«, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

 HDZ tumači da je sa stranke skinuta kolektivna odgovornost, SDP smatra da nije


NOVO 18:06 HDZ tumači da je ukidanjem presude u slučaju Fimi media skinuta stigma sa stranke i kolektivna odgovornost njezinih članova, dok u SDP-u tvrde suprotno – da je Vrhovni sud potvrdio kako i dalje postoji osnovana sumnja protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, HDZ-a i drugih okrivljenika.


»Ovom odlukom Vrhovnog suda skinuta je stigma sa stranke i kolektivna odgovornost 220 000 članova HDZ-a. Od samog početka tvrdili smo da stranka nije i ne može biti odgovorna za ono što joj se stavljalo na teret«, reagirao je HDZ priopćenjem.


Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin uvjeren je, međutim, kako vrhovni sud s HDZ-a nije skinuo kolektivnu odgovornost. »Dapače, Vrhovni sud potvrdio je da i dalje postoji osnovana sumnja koja prozlazi iz pravomoćne optužnice, da postoji dovoljno elemenata krivnje da bi protiv optuženog Ive Sanadera mogle biti primijenjene mjere predviđene Zakonom o kaznenom postupku. Što se tiče razloga za ukidanje presude, mogu ih samo naslućivati, ne i govoriti o njima dok ne bude dostupno cjelokupno rješenje Vrhovnog suda«, kazao je Grbin Hini.


Slučaj Fimi media vraća se na početak


NOVO 17:56 Presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući i HDZ, Vrhovni sud ukinuo je i vratio na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.


U obrazloženju odluke koja je poslijepodne objavljena na internetskoj stranici Vrhovnog suda stoji, među ostalim, da je vijeće nakon trodnevne javne sjednice prihvatilo žalbe Sanadera i HDZ-a te je »odlučilo u cijelosti ukinuti prvostupanjsku presudu i predmet uputiti prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku, zbog počinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, između ostalih, i teške povrede prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda«.


Glavnina odluke, međutim, odnosi se na pojašnjenje zbog čega je Sanaderu produljen istražni zatvor, za što se kao glavni razlog navodi opasnost od bijega.Iako se zatvor može zamijeniti jamčevinom, Sanader u tom slučaju, upravo zbog opasnosti od bijega neće moći napustiti svoje boravište, pravovremeno će mu biti oduzeta putovnica, a sudu će se morati javljati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.


Vrhovni sud podsjeća da je Sanader »nakon saznanja iz medija da je protiv njega donesen nalog o provođenju i proširenju istrage te zatraženo skidanje imuniteta« pobjegao iz Hrvatske. Upravo zbog određivanja istražnog zatvora za njim je raspisana tjeralica temeljem koje je uhićen u Austriji te je njegova nazočnost pred hrvatskim pravosudnim tijelima osigurana tek 18. srpnja 2011. izručenjem, kojem se protivio.


Jamstvo, koje je odredio Vrhovni sud, isto je jamstvu s kojim je već bio pušten da se tijekom istrage u slučaju Fimi media brani sa slobode, kao i mjere opreza kojih će se ponovno morati pridržavati.


»Navedeno ukazuje da pravomoćno utvrđene okolnosti koje upućuju na opasnost od optuženikovog bijega u ovom predmetu nikada nisu prestale postojati, jer je nazočnost optuženika bila osigurana kroz njegovo lišenje slobode u drugom postupku«, stoji u obrazloženju.


Vrhovni sud podsjeća i da je protiv Sanadera u tijeku još nekoliko kaznenih postupaka zbog istovrsnih kaznenih djela s visoko zapriječenim kaznama zatvora.»Utvrđenje ovog vijeća o postojanju opasnosti od bijega kod optuženog Ive Sanadera ne umanjuje niti činjenica proteka vremena od određivanja istražnog zatvora protiv njega, s obzirom da je veći dio tog vremena, tj. gotovo tri godine bio lišen slobode u paralelnom postupku što je osiguralo njegovu nazočnost, neovisno o njegovoj volji«, smatra Vrhovni sud.


Odlučujući o visini jamstva, kojim je ranije, zajedno s mjerama opreza, »opasnost od optuženikovog bijega bila uspješno prevenirana« Vrhovni sud vodio je računa o težini kaznenog djela i Sanaderovu imovnom stanju. Dodaju i da će o konkretnom obliku polaganja jamčevine u iznosu od 12,4 milijuna kuna odlučiti prvostupanjski sud posebnim rješenjem nakon što zaprimi Sanaderov prijedlog.


ZAGREB Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak nepravomoćnu presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, koji će izaći na slobodu ako uplati jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.


»Presuda je ukinuta, produljen je istražni zatvor u slučaju Fimi media zbog opasnosti od bijega i zamijenjen jamstvom od 12,4 milijuna kuna«, rekao je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.


Jamstvo može položiti u gotovom novcu, nekretninama ili vrijednim pokretninama. Brži put do slobode je uplata jamstva u gotovini jer za nekretnine i pokretnine treba provesti zabilježbu.Bivši premijer prije izlaska na slobodu mora položiti jamstvo i na sudu obećati da neće bježati.

Ne zna se što je sa žalbom HDZ-a


Zasad nije poznato kakvo je stajalište Vrhovni sud zauzeo u odnosu na žalbe ostalih optuženika, među kojima je i HDZ koji je u prvostupanjskom postupku kao pravna osoba kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Cjelovita odluka bit će poznata tek nakon što Vrhovni sud objavi pisano obrazloženje, što može potrajati mjesecima.


Odluka se zna u odnosu na Sanadera jer se u istražnom zatvoru nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.


Prvostupanjskom presudom uz Sanadera i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, koji je kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi.


Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.


Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna.


Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna »provizije«, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.


Sanader se odsad brani sa slobode


Sanader će se odsad, uplati li jamčevinu, u nastavku svih postupaka braniti sa slobode.


Njegov izlazak iz Remetinca očekuje se nakon što obavi potrebne formalnosti i razduži zatvorske stvari.


U ekstradicijskom zatvoru u Austriji i u remetinečkom zatvoru proveo je nešto manje od četiri godine.


Sanader, koji je na premijerskoj poziciji uživao veliki ugled te, po pisanju uglednog britanskog lista The Economist, transformirao HDZ i izveo Hrvatsku na europski put, uhićen je 10. prosinca 2010. u Salzburgu temeljem međunarodne tjeralice.


Hrvatskoj je izručen 18. srpnja 2011. godine, otkad se nalazi u Remetincu, osim razdoblja od 16. prosinca 2011. kada je uz jamčevinu od 12,6 milijuna kuna pušten na slobodu do 20. studenog 2012., kada je nepravomoćno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL .


Krajem kolovoza izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je prijedlog Sanaderove obrane za ukidanjem istražnog zatvora i njegovim puštanjem da se brani sa slobode, na što su njegovi odvjetnici najavili ustavnu tužbu.


Vijeće je takvu odluku donijelo vodeći se sudskom praksom da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može zbrajati, kao što se i u praksi Vrhovnog suda u istražni zatvor ne može uračunavati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora i vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru.