Na slobodi

Vrhovni sud ukinuo istražni zatvor za ubojicu susjeda iz Klane

Slavica Kleva

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Lešić ima zabranu približavanja obitelji žrtve na udaljenost manju od sto metara, a mora se jednom u 15 dana javiti policiji. Ubuduće će optuženi stanovati kod kćeri koja ne živi u Klani



RIJEKA Izvanraspravno vijeće Županijskog suda jučer je na sjednici donijelo odluku o ukidanju istražnog zatvora 65-godišnjem Dragi Lešiću iz Klane protiv kojega je podignuta optužnica za ubojstvo u prekoračenju nužne obrane. Ubio je prvog susjeda, 63-godišnjeg Borisa Laginju, s kojim dijeli nekretninu u kojoj obje obitelji stanuju. Odluka o ukidanju istražnog zatvora Lešiću odgovor je Vrhovnog suda na žalbu koju je u ime svog klijenta uputio odvjetnik Adnan Rizvić. On je u žalbi ukazao na propuste prvostupanjskog suda jer odluka o produljenju istražnog zatvora nije obrazložena u svim dijelovima, ostalo je nejasnoća i nedostatnog obrazloženja, bez konkretnog razloga zašto sud smatra da je istražni zatvor jedina prikladna mjera kojom će se ostvariti njegova svrha.


Spor oko vlasništva


Istina, Vrhovni sud daje za pravo prvostupanjskom sudu da je pravilno obrazložio opravdanost daljnje primjene mjere istražnog zatvora protiv okrivljenog Lešića zbog okolnosti kaznenog djela, navodeći da je riječ o brojnim ubodima i ubodno reznim ranama koje je žrtva zadobila, a kod sebe nije imala nikakvo oruđe ili oružje, uz činjenicu da su inkriminiranom događaju prethodili od ranije poremećeni susjedski odnosi između obitelji okrivljenika i žrtve. Prema tome, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda, kraj takvog stanja stvari, uz naglasak da se radi o postojanju spora oko vlasništva na nekretnini na kojoj obitelji stanuju, razlozi za istražni zatvor predstavljaju bitna obilježja kaznenog djela za koje se Lešić tereti, a kako iz nalaza vještaka proizlazi da unatoč dijagnosticiranom PTSP-u, nije agresivna osoba, sve to ne utječe na pravilan zaključak prvostupanjskog suda o postojanju opasnosti na strani okrivljenika.


Ali je u pravu okrivljenik kad je obrazložio razloge zbog kojih smatra da se svrha istražnog zatvora može ostvariti drugom, blažom mjerom. A okrivljenik je naveo u žalbi da će se odseliti s adrese na kojoj se dogodio zločin, da neće prilaziti članovima obitelji žrtve te da će se javljati redovito policiji.


Nezapamćeni zločin




Vijeće je pomno promotrilo zahtjev okrivljenika i rješenje Vrhovnog suda pa je Lešiću jučer ukinut istražni zatvor uz donesene mjere opreza. Lešić ima zabranu približavanja obitelji žrtve na udaljenost manju od sto metara, a mora se jednom u 15 dana javiti načelniku policijske postaje, u konkretnom slučaju Druge postaje. Kako se obitelj, u prvom redu supruga optuženog za ubojstvo u prekoračenju nužne obrane, odmah nakon tragičnog događaja preselila, tako će i Lešić ubuduće stanovati kod kćeri koja ne živi u Klani.


A riječ je o zločinu kakvog Klanjci ne pamte, dogodio se 16. listopada prošle godine oko 12.15 sati, na livadi iza obiteljskih kuća na adresi Klana 91. »Tijekom prepirke s Borisom Laginjom, a nakon što ga je ovaj udario šakom u predjelu glave zadavši mu otvorenu ranu dužine tri centimetra te manju otvorenu ranu od jednog centimetra, u tijeku odbijanja daljnjeg napada, u cilju da Laginju liši života, Lešić ga je kuhinjskim nožem dužine oštrice 20 centimetara više puta ubo u predjelu glave, prsnog koša i trbuha, zadavši mu ukupno šest ubodnih i ubodno-reznih rana, kojom prilikom je Laginja zadobio teške i po život opasne ozljede od kojih je ubrzo nakon toga preminuo«, stoji u optužnom aktu Županijskog državnog odvjetništva koje je Lešića optužilo zbog ubojstva u prekoračenju granica nužne obrane.


Već idućeg tjedna vijeće Županijskog suda će na svojoj redovitoj sjednici odlučivati o pravomoćnosti optužnice i predloženim dokazima.