Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Tandem iz narkogrupe poduzetnika Šarca iz Tomislavgrada ostaje iza brave

Vrhovni sud švercerima droge iz Brazila: Kokain je ipak vrijedan 12,8 milijuna eura, ostajete u pritvoru

Prilikom uhićenja u Španjolskoj zaplijenjeno je 338 kilograma kokaina / Foto ilustracija
Prilikom uhićenja u Španjolskoj zaplijenjeno je 338 kilograma kokaina / Foto ilustracija
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2012. u 9:24 2012-10-11T09:24:23+02:00

Siže je to odluke Vrhovnog suda, koji je dao odbijenicu dvojici optuženih za krijumčarenje iznimno vrijedne pošiljke droge iz Brazila za Europu, iz skupine  čiji je »mozak«, po optužbi, Petar Ćosić (41), zvani Šarac

ZAGREB - Ipak je riječ o krijumčarenju 338 kilograma  kokaina, vrijednog  čak 12,8 milijuna eura. Djelovali ste u sklopu zločinačke organizacije. Istina je da ste do sada neosuđivani, ali postoji opasnost da se, ako se nađete na slobodi, opet odate krijumčarenju droge, radi velike zarade. 

Siže je to odluke Vrhovnog suda, koji je dao odbijenicu dvojici optuženih za krijumčarenje iznimno vrijedne pošiljke droge iz Brazila za Europu,  iz skupine  čiji je »mozak«, po optužbi, Petar Ćosić (41), zvani Šarac, poduzetnik iz Tomislavgrada s praškom adresom. 

Odlučujući o žalbama S. K. (50) i  V. Š. (32), podnesenim protiv rješenja Županijskog suda u Splitu o produljenju pritvora, suci Vrhovnog suda su zaključili da su neosnovani zahtjevi dvojice koji su tražili da  im se ukine istražni zatvor  i umjesto toga odredi jamstvo. Mlađi optuženik je u svojoj žalbi naveo i da mu se, ako treba, jamstvo odredi  i uz oduzimanje putne isprave, zabranu napuštanja boravišta i svakodnevno  javljanje nadležnim tijelima.

Vijeće Vrhovnog suda  naglasilo je da se grupa tereti da je u sklopu zločinačke organizacije od siječnja 2010. do svibnja 2011. godine »poduzimala kriminalne radnje na području više država radi kupovine i prodaje velikih količina kokaina«, a u posljednjoj pošiljci, prilikom uhićenja u  Španjolskoj, zaplijenjeno je 338,29 kg kokaina. Upravo okolnosti kaznenog djela za koja su optuženi  ukazuju na nužnost daljnjeg pritvora, smatra Vrhovni sud.

Droga je nabavljana u Brazilu i dalje prevožena do luka u Španjolskoj i posebnim plovilima dalje distribuirana na  narkotržišta. Svaki od okrivljenika, pa tako i  S. K. i   V. Š, unutar organizacije su imali određenu ulogu i bili zaduženi za određene aktivnosti.  Sve to uvelike nadilazi uobičajene okolnosti  ovakvih kaznenih djela, naglašava Vrhovni sud.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka