Slijedi žalba

Vrhovni sud potvrdio presudu: Alač mora odslužiti sedam godina zbog šverca sedam kilograma heroina u Rijeku

Fiore Vežnaver

Damira Alača teško teretio Riječanin koji je bio glavna karika narkolanca / snimio S. DRECHSLER/Arhiva NL

Damira Alača teško teretio Riječanin koji je bio glavna karika narkolanca / snimio S. DRECHSLER/Arhiva NL

Damir Alač se nalazi na izdržavanju kazne u gospićkom zatvoru, a ima još za odslužiti otprilike dvije trećine zatvorske kazne. Nakon ovakvog razvoja slučaja, obrana navodi kako nije isključeno da će na ovo reagirati jedinim pravnim lijekom – ustavnom tužbom



Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu riječkog Županijskog suda iz ožujka ove godine kojom je 35-godišnji Damir Alač iz Rijeke osuđen na sedam godina zatvora zbog upletenosti u krijumčarenje četiri kilograma heroina iz Zadra u Rijeku prije osam godina. Nisu poznati detalji oko odluke sudaca Vrhovnog suda, ali je posve izvjesno da su potvrdili glavne zaključke vijeća riječkog Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Ika Šarić. Alač se nalazi na izdržavanju kazne u gospićkom zatvoru, a ima još dosta za odslužiti, otprilike dvije trećine od sedmogodišnje zatvorske kazne. Nakon ovakvog razvoja slučaja obrana pak navodi kako nije isključeno da će na ovo reagirati praktički jedinim pravnim lijekom što joj preostaje, ustavnom tužbom.


– U kontaktu sam sa svojim klijentom. Ne isključujemo mogućnost da posegnemo za tim pravnim sredstvom, ustavnom tužbom – izjavio nam je jučer odvjetnik Berislav Pavišić koji je zastupao Alača na suđenju, a u žalbenom postupku se angažirao i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.



Procesuiranje Damira Alača dio je medijski vrlo eksponiranog slučaja otkrivenog u studenom 2008. godine, kada je u zajedničkoj akciji riječke, zagrebačke, splitske i zadarske policije te USKOK-a, pod kodnim nazivom »Kockar«, privedeno dvadesetak dilera, prvenstveno heroina. Zaplijenjena je droga što bi u krajnjoj distribuciji na narkotržištu dosegnula vrijednost više od dva i pol milijuna kuna. Samo u garaži u Toweru tada je pronađeno više od tri i pol kilograma heroina. Pokazalo se i da je jedan od okrivljenih u sefu banke u Rijeci držao, pored ostalog, i više od tri tisuće komada heptanona, tableta s popisa droga, poveliku količinu hašiša i manju količinu marihuane.





Diler »na sitno«


Odvjetnik Pavišić naglašava kako ustraje pri onom što je isticao na suđenju, kako smatra da tvrdnje optužbe nisu potvrđene izvedenim dokazima, osobito u preslušanim tajno snimljenim telefonskim razgovorima. Tada je ukazivao i na okolnost da je krunski svjedok, koji je teško teretio Alača, tvrdio za sebe da je diler »na sitno«, i nakon što je osuđen na više od devet godina zatvora.


Vijeće sutkinje Ike Šarić u svojoj je presudi, objavljenoj 8. ožujka, ocijenilo dokazanim inkrimacije iz optužnice USKOK-a koja ga je teretila da se 2008. godine povezao s drugim članovima narkoskupine radi nabave i prodaje droge, te dogovorio prebacivanje najprije jednog, pa tri kilograma heroina u Rijeku. Optužba je tvrdila da je za tu pribavljenu drogu primio najmanje 3.800 eura od glavnoosumnjičenog dilera, te ostvario korist od najmanje 3.000 eura. Alač je oglašen krivim i zbog toga što je u svom stanu na Trsatu posjedovao, radi prodaje, oko 30 grama kokaina, uz manju količinu marihuane. Riječki sud je odredio i da je dužan platiti 3.000 eura, u protuvrijednosti u kunama, na ime koristi ostvarene ilegalnom prodajom droge.


U obrazloženju presude za njene objave u velikoj dvorani riječkog Županijskog suda sutkinja Ika Šarić se posebno pozvala na iskaz 38-godišnjeg Riječanina, glavne karike narkolanca, koji je tada praktički već odslužio kaznu od devet godina i tri mjeseca zatvora, a on je teško teretio Alača u svom svjedočenju na suđenju.



Alač je na riječkom sudu prije devet i pol mjeseci suđen na ponovljenom sudskom procesu. On je i na prvom suđenju 2010. godine, kada mu je kazna izrečena u odsutnosti, bio proglašen krivim, ali je tada prošao bolje, dobio je šest godina zatvora. Osuđen je u sklopu riječko-zadarske narkogrupe koja je na kraju dobila ukupno 62 godine zatvora. Tijekom tog suđenja jednog dana jednostavno nije došao na raspravu. Prvo su stizala objašnjenja da se nakratko sklonio zbog prijetnji smrću članova njegove skupine. No, pokazalo se da to nije kratkotrajno skrivanje, pa je za njim izdana tjeralica. Četiri godine nije se znalo gdje se krije, sve dok u ljeto 2014. godine nije otkriven pod lažnim imenom u Srbiji. Uhićen je u Novom Sadu tijekom krađe auta. Policija ga je uhvatila na djelu, dok je s Novosađaninom na skrovitom mjestu skidao oznake s tek ukradenog BMW-a. Imao je lažni identitet i krivotvorene dokumente.



Krunski svjedok


Alač se s njim udružio radi prodaje heroina na riječkom području, a ostale dilere iz lanca i nije morao znati, no znao je da se 38-godišnjak bavi prodajom droge, zaključilo je sudsko vijeće, koje je smatralo i da tajno snimljeni telefonski razgovori između njih dvojice ukazuju da se Alač upleo u posao s drogom. Sud nije prihvatio Alačeve tvrdnje da nije mogao biti upleten u posao s drogom, jer je zadnjih dana svibnja 2008. imao prometnu nesreću s motociklom, više dana bio u bolnici, pa poslije hodao sa štakama. Droga je prošvercana u Rijeku u studenom te godine.


Iako je Alač u svojoj obrani naglašavao da se u tajno snimljenim telefonskim razgovorima između njega i krunskog svjedoka, svojevrsnog pokajnika koji ga je teretio, nigdje ne može čuti ni riječ o drogi, vijeće sutkinje Šarić je zaključilo da se analizom razgovora da razabrati da su razgovarali o poslu s drogom, iako je konverzacija bila, uvjetno rečeno, šifrirana. U jednom slučaju to su bili »filmovi«, u drugom slučaju spominjale su se »gume«. Sudskom vijeću indikativno je bilo da su kontakti i susreti Alača i krunskog svjedoka, pokajnika, bili intenzivni u danu prije i poslije isporuke dviju pošiljka droga. Riječkom sudu bilo je posebno znakovito kako je glavni diler i krunski svjedok nakon problema s preuzimanjem tri kilograma heroina u garaži trgovačkog centra Tower na Pećinama, kada nije mogao otvorio vrata auta u kojem ga je čekala droga, paket vrijedan 30 do 40 tisuća eura, triput nazivao i pokušao dobiti na mobitel upravo Alača.