Glavna rasprava određena za 10. prosinca

Vrhovni sud odbio zahtjev kao neosnovan: Slučaj Šota – Linić ipak ostaje na sudu u Rijeci

Fiore Vežnaver

Foto Marko GRACIN

Foto Marko GRACIN

Slavica Šota tražila je da joj se zbog tužbi Slavka Linića za klevete i uvrede sudi izvan Hrvatske, a Vrhovni sud kao neosnovan odbacio i prijedlog da se od suđenja izuzmu svi suci u državi jer su, kako tvrdi riječka poduzetnica, »svi suci u državi pristrani«



Sudski postupak temeljem dviju privatnih tužbi zbog klevete i uvrede – koje je protiv Slavice Šota, riječke poduzetnice i aktivistice riječkog Pokreta otpora podnio Slavko Linić – neće se ustupiti sudu izvan Hrvatske, kako je to tražila Šota, već će se održati na riječkom Općinskom sudu, a termin glavne rasprave određen je za otprilike mjesec dana, 10. prosinca.


Najbitnije  su to posljednje okolnosti vezane za proces u kojem je na optuženičkoj klupi Slavica Šota, sudski postupak koji je prije dva mjeseca bio odgođen na neodređeno vrijeme, jer je ona  zatražila prenošenje mjesne nadležnosti za vođenje postupka, pa je Vrhovni sud trebao donijeti odluku je li taj zahtjev osnovan ili ne. 


Nejasni razlozi


Prema očekivanjima, Vrhovni sud je zaključio da se slučaj i dalje treba procesuirati na riječkom Općinskom sudu. Poznavatelji problematike otpočetka su ukazivali da  nema   argumenata koji su inače potrebni da se proces premjesti iz Rijeke.  




»Općinski sud u Rijeci dostavio je  zahtjev optužene (…) u kojem traži da se kazneni postupak ustupi stvarno nadležnom sudu koji ima sjedište izvan Republike Hrvatske. Pritom smatra da se trebaju izuzeti od suđenja svi suci u pojedinačno nabrojenim županijskim i općinskim sudovima na području Republike Hrvatske, sa stavom da su svi suci u državi pristrani. Prijedlog nije osnovan«, zaključuje se u rješenju vijeća Vrhovnog suda Republike Hrvatske,  pod predsjedanjem suca Ranka Marijana.


Vijeće u svojoj odbijenici obrazlaže da Zakon o kaznenom postupku predviđa kako se i na prijedlog stranaka  »može za vođenje postupka ili za poduzimanje određenih radnji u postupku odrediti drugi stvarno nadležan sud na svom području, ako je očito da će se tako lakše provesti postupak ili ako postoje drugi važni razlozi«. »Kako u prijedlogu okrivljenice nije naveden niti jedan razlog koji bi ispunjavao jedan  od ova dva zakonska uvjeta za prenošenje mjesne nadležnosti, već se navodi kako podnositeljica prijedloga želi izuzeti sve sudove od provođenja postupka zbog sumnji u pristranost svih sudaca (pri čemu ne navodi jasne razloge za svoju sumnju), što je opet sasvim druga zakonska osnova za podnošenje zahtjeva  predviđena  odredbama  Zakona o kaznenom postupku, zahtjev za prenošenje mjesne nadležnosti nije osnovan«, naglašava se u rješenju Vrhovnog suda. 


Sutkinja ostaje


Slavica Šota je prije zahtjeva da joj se ne sudi ni u Rijeci, ni u Hrvatskoj  podnijela i zahtjeve  za  izuzeće sutkinje Tatjane Čargonja pred kojom se odvija  sudski postupak, kao i svih ostalih sudaca i  bivše predsjednice riječkog Općinskog suda, ali su oni odbijeni. Kao neosnovan je, uz ostale, odbijen zahtjev  za izuzeće sutkinje Čargonja, za koju je  Slavica Šota navela da se, jednostavno rečeno, služi ilegalnim pečatima. 


U sjećanju je da je ročište održano početkom rujna bilo obilježeno rijetko viđenim Šotinim nepoštovanjem i ometanjem rada suda, pa ju je sutkinja nakon niza opomena udaljila iz sudnice. 


Predmet suđenja u povodu dviju Linićevih privatnih tužbi  – jedne zbog uvrede i klevete, a druge zbog klevete – izjave su Slavice Šota iz rujna i prosinca prošle godine, s parnice koju je Linić vodio protiv Index portala i prilikom javnog istupa na riječkom Korzu. Hrvatski Kazneni zakon za uvredu i klevetu predviđa novčanu kaznu, što seže do maksimalno 500 dnevnih dohodaka.