Afera carina

Vrhovni sud arbitrira o spornim dokazima: Još nema odluke o optužnici protiv 19 okrivljenih u riječkoj “aferi carina”

Fiore Vežnaver

Optuženi Katica Uljar i Željko Kamenar s odvjetnikom Brankom Šerićem ispred riječkog Županijskog suda / snimio R. BRMALJ

Optuženi Katica Uljar i Željko Kamenar s odvjetnikom Brankom Šerićem ispred riječkog Županijskog suda / snimio R. BRMALJ

Carinike se tereti da nisu utvrđivali stvarnu carinsku vrijednost robe koja se uvozi, već su carinska davanja obračunavali na umanjene osnovice, ovjeravajući ih potpisom i pečatom



Nema još konačne odluke o tome potvrđuje li se, vraća u istragu ili odbacuje USKOK-ova optužnica koja tereti 19 okrivljenih da su bili karike u lancu malverzacija kojima je državni proračun oštećen za najmanje 20 milijuna kuna, na ime neplaćenih carinskih i poreznih davanja. Na optuženičkoj klupi nalaze se carinici iz carinskih ispostava Luka Rijeka i Škrljevo, čelni ljudi poduzeća i špediterskih tvrtki, kao i dva kineska trgovca, koji su bili uhićeni u velikoj USKOK-ovoj akciji u Rijeci u svibnju 2013. godine. Sada se svi brane sa slobode.


Optužno vijeće riječkog Županijskog suda odbilo je nove zahtjeve obrane za izdvajanjem određenih dokaza iz sudskog spisa i prigovore na dokaze optužbe, a na kraju će, po sadašnjem stanju stvari, o tome morati arbitrirati Vrhovni sud.



U opsežnoj optužnici, veličine romana, preciziraju se deseci inkriminiranih slučajeva u kojima su carinici zloporabili položaj te je davano i primano mito. Tužiteljstvo navodi da je jedna od najvećih makinacija, u kojoj je država oštećena za oko 660 tisuća kuna na ime carinskih i poreznih davanja, slučaj s kraja listopada 2012. godine. Kao sudionici u toj malverzaciji navode se carinici Kamenar i Ribić, koji se terete da su za neobračunate namete primili neutvrđenu svotu novca od Sladića, čelnika otpremničke tvrtke.





Sjednica optužnog vijeća bila je zatvorena za javnost, no izvori bliski sudskim navode da su u ovoj fazi preispitivanja utemeljenosti optužnice odvjetnici optuženih nanovo ukazivali na, po obrani, nezakonite dokaze i tražili njihovo izbacivanje iz spisa. Optužno vijeće je nakon vijećanja objavilo da se zahtjevi obrane odbijaju, a na pismeno rješenje obrana ima pravo žalbe, što će se zasigurno i dogoditi, tako da će na kraju odlučivati Vrhovni sud. Nakon što rješenje tog suda stigne u riječki Županijski i proslijedi se strankama, zakazat će se novo ročište na kojem će se odlučivati o utemeljenosti optužnice.



Tužiteljstvo navodi da je u ovoj aferi kao mito uglavnom davan novac, u kunama i eurima, ali su primane i druge nagrade, kao primjerice čizme Laura Biagiotti i naočale. Dio inkriminacija veže se i za slučajeve u kojima je dio carinika prisvajao robu koju su izdvojili od uništenja. Radilo se o lopti, tenisicama, dječjim novčanicima i torbama s oznakom Hello Kity te motornim pilama.



Telefonski razgovori


Ovakva situacija se već jednom dogodila u ovom slučaju, i na ročištima prije godinu dana obrana je tražila izdvajanje nekih nezakonitih dokaza pa je poslije arbitrirao Vrhovni sud. Tada su u žiži prigovora obrane bili tajno snimljeni telefonski razgovori jednog od glavnih optuženika i izvješće Carinske uprave kojom je procijenjena šteta nastala makinacijama, a potonje pitanje je i jučer razmatrano u sudnici.


Upućeni u slučaj navode da je moguće da se do sljedećeg ročišta, sjednice optužnog vijeća u riječkom Županijskom sudu, koje vjerojatno neće biti zakazano u prvoj polovici godine, jedan od optuženika nagodi oko kazne s USKOK-om i za njega završi postupak mimo suđenja. Iz krugova obrane u međuvremenu i dalje stiže naglasak da su carinici u disciplinskom postupku oslobođeni za praktički iste inkriminacije zbog kojih su sada na sudu. No, s druge strane, drugi poznavatelji kaznenog prava smatraju da u ovom sudskom procesu to i ne mora imati neku težinu u smislu kaznene odgovornosti.


Devetnaestero optuženih tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to kazneno djelo, primanje i davanje mita te krivotvorenje isprava. Inkriminacije datiraju iz razdoblja od kolovoza 2012. do svibnja 2013. godine. Tužiteljstvo tvrdi da su se Boris Orešković, Katica Uljar, Željko Kamenar i Nenad Ribić, kao službenici Carinske ispostave Luka Rijeka, te Zdravko Širola, Slavko Santini, Silvio Herljević, Nikola Kovačević, Srećko Miculinić, Andy John Buneta i Zvonimir Vundać, kao službenici Carinske ispostave Škrljevo, dogovorili se da će za novčanu nagradu, a na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske, omogućiti umanjenje carinskih i poreznih davanja za robu koju za svoje stranke uvoze Zlatko Perić, direktor riječke otpremničke tvrtke Aurel Trade, i Matko Sladić, direktor riječke otpremničke tvrtke Ilirijašped. Perić i Sladić su, tvrdi optužba, potpisivali carinske deklaracije znajući da u njima iskazani podaci o carinskoj vrijednosti robe ne odgovaraju stvarnoj vrijednosti, već su umanjeni. Na temelju toga roba se carinila.


Carinski nadzor


Katica Uljar i Srećko Miculinić, kao kontrolori zaduženi za dodjelu predmeta u rad, dodjeljivali su ih Oreškoviću, Kamenaru, Široli, Santiniju, Herljeviću, Kovačeviću, Buneti i Vundaću, kao carinicima zaduženima za neposredni carinski nadzor. Carinici se terete da nisu utvrđivali stvarnu carinsku vrijednost robe koja se uvozi, već su carinska davanja obračunavali na umanjene osnovice, ovjeravajući ih potpisom i pečatom.


Procijenjeno je da su državni proračun tako oštetili za najmanje 20 milijuna kuna. Za makinacije su Perić i Sladić, direktori otpremničkih tvrtki, carinskim službenicima predavali novac i robu. To je u nekim slučajevima s istom namjenom Perić primao od Kineza Zhihana, a Sladić od zagrebačkog poduzetnika Smiljana Jozića, nakon što je to dobio od kineskog trgovca Xiaochuna, tvrdi tužiteljstvo.