Vrhovni sud: Hernadiju ipak ostaje istražni zatvor



Zsoltu Hernadiju, šefu mađarskog MOL-a, koji je u odsutnosti nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog toga što je bivšem premijeru Ivi Sanaderu ponudio 10 milijuna eura mita da bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom, ipak će na snazi ostati istražni zatvor, piše u utorak Večernji list.


 


Odlučio je tako Vrhovni sud, prihvativši žalbu Uskoka, navodi dnevnik.




 


Nakon što je nepravomoćno osuđen, Hernadiju je vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić produljilo istražni zatvor, koji mu je bio određen zbog opasnosti od bijega.


 


Njegova obrana tražila je da se istražni zatvor opozove, a njihovu zahtjevu udovoljilo je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, koje je smatralo da razlozi za određivanje istražnog zatvora više ne postoje.


 


Na tu se odluku žalio Uskok kojem je Vrhovni sud dao za pravo. U obrazloženju svoje odluke, Vrhovni sud navodi kako smatra kako nisu ispunjene zakonske pretpostavke za ukidanje istražnog zatvora Hernadiju.


 


»Još tijekom postupka optuženiku je određen istražni zatvor jer je u bijegu i nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima. Razlozi zbog kojih je istražni zatvor bio određen i nadalje postoje, a postoje i zakonski uvjeti za njegovo određivanje«, naveo je Vrhovni sud, donosi dnevnik.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.