Izvor blizak istrazi

Vozač BMW-a koji je usmrtio pješaka na Kukuljanovu vozio je – duplo brže od dozvoljenog?

Fiore Vežnaver

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Inkriminirajuća okolnost za njega bi mogla biti i brzina vožnje jer preliminarni zaključci ukazuju na mogućnost da je, kako nam prenose izvori bliski slučaju, BMW vozio dvostruko brže od ograničenja, od prometnim znakom ograničenih 50 kilometara na sat



RIJEKA U rekordnom vremenu policija je otkrila nesavjesnog vozača koji je u četvrtak navečer u Industrijskoj zoni na Kukuljanovu automobilom naletio na pješaka, usmrtio ga, a onda pobjegao s mjesta nesreće. Upućeni u slučaj tvrde da su djelatnici Policijske uprave primorsko-goranske za manje od dva sata imali u rukama vozača koji je bez zaustavljanja napustio mjesto tragedije. Nije ni pokušao pružiti pomoć unesrećenom niti je obavijestio policiju o prometnoj nesreći. Riječ je o 35-godišnjaku koji je vozio BMW, nastanjenom na Grobnišćini, inicijala A. L., za kojeg poznavatelji slučaja navode da je poduzetnik.


Službeni podaci govore da je već dolazio u sukob sa zakonom zbog neprimjerene vožnje. »Utvrđeno je da je 35-godišnji vozač dosad poznat policiji po većem broju prometnih prekršaja zbog kojih je i sankcioniran«, priopćeno je jučer iz PU primorsko-goranske. Osumnjičeni vozač je uhićen te je i dalje na kriminalističkoj obradi u policiji.


Službeno se zasad ne priopćava ni jedan podatak o tome kako je policija uspjela za manje od dva sata riješiti slučaj bijega s mjesta teške nesreće, no izvori bliski slučaju navode da je uspješnom i brzom zaokruživanju slučaja pridonijelo više čimbenika, uz ostalo i nadzorna kamera podno mjesta nesreće. Pored toga, na mjestu nesreće je s auta nakon udara u pješaka otpalo više komada karoserije, među ostalim i retrovizor. Te okolnosti, uz provjere baza podataka s vozilima i vozačima, zacijelo su relativno brzo suzile krug automobila što su mogli izazvati tragediju. S druge strane, stiže i tvrdnja da je vozač BMW-ove limuzine – u vrijeme kada se već stegao obruč oko njega kao počinitelja – sam dao do znanja da ima veze s nesrećom. No, zacijelo bi bio identificiran te lociran i bez toga. Na koncu su ga priveli pripadnici Interventne policije. Na njegovom vozilu su pak odmah uočena oštećenja tipična za nalet na pješaka.




Prema sadašnjem stanju stvari, formalno gledano, značajan doprinos što se dogodila tragedija je na pješaku, koji je prelazio cestu izvan pješačkog prijelaza. Neobičnost, na neki način, predstavlja činjenica da su tijelo nesretnika i njegove stvari ostale na kraju na kolničkoj traci kojom se vozi u smjeru Peveca, iako je BMW dolazio iz suprotnog smjera. No, poznavatelji ove problematike nam navode da je moguće da je vozač BMW-a u posljednji trenutak ugledao pješaka, da je uslijedio manevar izbjegavanja, a u svemu je upliva imao i pješak, tako da prvi dojam sugerira da se auto kretao u smjeru Peveca, iako nije tako.


Za vozača BMW-a inkriminirajuće je, a i u javnosti se to posebno žigoše, da je napustio mjesto nesreće ne pruživši pomoć stradalniku, što bi moglo biti povezano s njegovom alkoholiziranošću. Službeno se ne iznosi podatak da li je bio pod utjecajem alkohola, a ako jest koliko, no naš izvor tvrdi da će analiza vjerojatno potvrditi da je vozio pod »maliganima«.


Inkriminirajuća okolnost za njega bi mogla biti i brzina vožnje jer preliminarni zaključci ukazuju na mogućnost da je, kako nam prenose izvori bliski slučaju, BMW vozio dvostruko brže od ograničenja, od prometnim znakom ograničenih 50 kilometara na sat.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…