Pravosudni skandal u Osijeku

Voditeljica azila za pse za donaciju ga oslobodila rada za opće dobro

Ana Raić Knežević

Za sada su osječki istražitelji otkrili da je 38-godišnja voditeljica azila za napuštene pse, koju je Ured za probaciju zadužio za nadzor izrečene kazne rada za opće dobro, izašla "u susret" osuđenom 34-godišnjaku. On je kaznu "rada za opće dobro" dobio zbog vožnje pod zabranom



OSIJEK - U središtu pravosudnog skandala našla se 38-godišnje voditeljice osječkog azila za napuštene pse jer je 34-godišnjem osuđeniku progledala kroz prste kaznu “radom za opće dobro”. 


Riječ je o prvom takvom slučaju otkrivenom u Hrvatskoj koji će zasigurno pod lupu javnosti, ali i nadležnih tijela dodatno staviti izvršavanje kazni “radom za opće dobro”. Jer ovaj slučaj otvara dodatnu sumnju kako se većina onih osuđenih na “rad za opće dobro” uspijeva izvući od tih, ionako blagih, kazni. 


Za sada su osječki istražitelji otkrili da je 38-godišnja voditeljica azila za napuštene pse, koju je Ured za probaciju zadužio za nadzor izrečene kazne rada za opće dobro, izašla “u susret” osuđenom 34-godišnjaku. On je kaznu “rada za opće dobro” dobio zbog vožnje pod zabranom, odnosno kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama. No, kako ne bi morao odraditi sve dosuđene sata ponudio je voditeljici azila nagodbu. Ponudio joj je mito, odnosno donaciju za azil, a ona mu je za uzvrat napisala potvrdu za Ured za probaciju iz koje je proizlazilo da je u cijelosti odradio izrečenu kaznu, upravo radeći u azilu. Znala je, međutim, da on to nije učinio. 




– Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenica, sukladno dogovoru, za uzvrat kao protuuslugu od drugookrivljenika primila obećanu materijalnu korist, priopćilo je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku koje je već i ispitalo osumnjičenu 38-godišnjakinju, te joj izreklo zabranu obavljanja poslova voditeljice azila za napuštene pse. U tužiteljstvu su, naime, uvjereni da postoji opasnost da ponovi kazneno djelo. 


Uskoro će svoju stranu događaja istražiteljima ispričati i sam 34-godišnjak, koji se od ranije nalazi u istražnom zatvoru u Osijeku. U međuvremenu je osumnjičen i za teža kaznena djela. Ovom prijavom na teret mu je stavljeno poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, dok će voditeljica azila odgovarati upravo za te zlouporabe. Prijeti joj kazna od šest mjeseci do pet godina. 


U međuvremenu je Ministarstvo pravosuđa raskinulo suradnju s osječkim azilom gdje su osuđeni na “rad za opće dobro” uglavnom čistili i šetali pse. Znali su im biti povjereni i manji zidarski i bravarski radovi. U azilu doznajemo kako je “mito” što ga je dobila voditeljica zapravo bila donacija za napuštene pse. 


– Probacijska služba Republike Hrvatske do sada nije bila zabilježila niti jedan slučaj počinjenja kaznenog djela vezano uz  izvršavanje rada za opće dobro. Kaznena prijava podnijeta protiv voditeljice Azila za napuštene životinje u Osijeku prvi je takav slučaj u Republici Hrvatskoj. Probacijska služba najoštrije osuđuje ovaj slučaj te je u cijelosti otvorena za suradnju s policijom i državnim odvjetništvom kako bi se spriječile bilo kakve moguće malverzacije prilikom izvršavanja rada za opće dobro, rečeno nam je u Ministarstvu pravosuđa. 


Inače, Probacijski ured Osijek trenutno nadzire izvršavanje 336 predmeta rada za opće dobro. Taj probacijski ured  nadležan je za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.