Slučaj eksplozije u središtu Zagreba

“Vodički bombaši” umjesto u zatvor na rad za opće dobro

Vanja Vesić

Petorica Vodičana koji su »iz zabave« postavili i aktivirali vojni eksploziv na glavnom zagrebačkom trgu, kao i njihov »mentor«, koji im je dao eksploziv, morat će platiti i 460 tisuća kuna kazne



ZAGREB  Šestorici optuženih za podmetanje i aktiviranje vojnog eksploziva na glavnom zagrebačkom trgu 23. siječnja prošle godine zatvorska kazna zamijenjena je radom za opće dobro, a morat će platiti i 460 tisuća kuna kazne i podmiriti sudske troškove.


Rezultat je to nagodbe obrane i tužiteljstva za tzv. vodičke bombaše koja je jučer objavljena na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.


   Većina njih osuđena je za kazneno djelo izazivanja opasnosti za imovinu i život ljudi, odnosno da su ugrozili živote sedmero prolaznika. Najveću novčanu kaznu dobio je Vodičanin Tomislav Duvnjak (30) – 200 tisuća kuna i 730 sati rada umjesto godine dana zatvora. Njega se smatra vođom ove družine koji je postavio i aktivirao TNT, a potom snimao kamerom policijski očevid.




  


Zlatna mladež


Drugi osuđenik, Domagoj Šprljan (32), morat će platiti 80 tisuća kuna i raditi za opće dobro 600 sati umjesto 10 mjeseci odrađivanja kazne u zatvoru. Njegova uloga bila je da stavi kamenčiće na vojni eksploziv kako bi se pojačalo razornost.


Treći, Tomislav Strikoman (29), mora uplatiti 60 tisuća kuna i odraditi 730 sati za opće dobro umjesto jedne godine iza rešetaka. On je pomogao Duvnjaku da postavi i aktivira eksploziv.


Četvrtom osuđenom Ivanu Tubiću (32) osmomjesečna zatvorska kazna zamjenjuje se dobrovoljnim radom i cehom od 40 tisuća kuna. Tubićeva uloga bila je da spoji kabel na bombu i razvuče ga u prolaz Harmica u zaleđu spomenika bana Jelačića.


   Peti, Lovro Birin (30) osuđen za pomaganje spomenutoj četvorki i za posjedovanje eksploziva. Osuđen je uvjetno na godinu dana zatvora s rokom kušnje od pet godina.


Mora uplatiti 40 tisuća kuna kao i posljednji od šestorke Ivan Šprljan (60), otac Domagoja Šprljana, koji mladiće je naučio rukovati eksplozivom i dao im materijal na raspolaganje. Dobio je 10 mjeseci uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje od četiri godine.   

Izgubljeni u noći


Tužiteljstvo je tražilo kazne od jedne do dvije i pol godine zatvora, ali su na kraju ipak pristali na nagodbu. Eksplozija na Trgu bana Jelačića bila je treća u razmaku od samo dva tjedna koje su potresle Zagreb i uznemirile građane, ali i policiju i sigurnosne službe.


Za druge dvije, znatno snažnije, ali također bez poginulih, optužen je Vojislav Blažević protiv kojeg još uvijek traje postupak. Njihove motive mediji su tretirali kao ispad tzv. zlatne mladeži, imućne ali besposlene grupice mladih izgubljene u metropoli koje se te noći dobrano oblila alkoholom. Za Strikomana se zna da je bio član mladeži HDZ-a.


   Nakon incidenta Grad Vodice su na službenim internetskim stranicama objavile ispriku javnosti, posebno građanima Zagreba zbog uznemiravanja koje je izazvala ova skupina Vodičana.