Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Kaznena prijava

Vlasnik hotela u Crikvenici i Opatiji oštetio državu za 8 milijuna kuna?

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor: ,
Objavljeno: 4. listopad 2018. u 15:50 2018-10-04T15:50:00+02:00

zbog sumnje da je utajom poreza i zloporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju protupravno pribavio oko milijun kuna, a državni proračun oštetio za više od 8 milijuna kuna, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u primorsko-goranskoj Policijskoj upravi.

RIJEKA Policija je kazneno prijavila 58-godišnjeg austrijskog državljanina, vlasnika turističke tvrtke koja ima objekte u Crikvenici i Opatiji, zbog sumnje da je utajom poreza i zloporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju protupravno pribavio oko milijun kuna, a državni proračun oštetio za više od 8 milijuna kuna, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u primorsko-goranskoj Policijskoj upravi.

Za pretpostaviti je da je riječ o Austrijancu Wilfriedu Holleisu, vlasniku crikveničkog hotela Kvarner Palace i opatijskog hotela Miramar.

Policijski službenik Službe gospodarskog kriminaliteta Gojko Broznić rekao je da je policija u suradnji s riječkom Poreznom upravom i Županijskim državnim odvjetništvom provela kriminalističku istragu nad 58-godišnji Austrijanac, zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela utaje poreza ili carine i kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Osumnjičeni je kao većinski vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Primorsko-goranske županije pri kupovini te tvrtke i njenom preuzimanju tijekom 2014., obveze tvrtke veće od 200 milijuna kuna, bez osnove u stvarnim poslovnim događajima i bez vjerodostojne poslovne dokumentacije, prenio na sebe kao fizičku osobu, tj. kao na novog vjerovnika.

Obveze prema ranijem vjerovniku je tvrtka, u sumi većoj od 200 milijuna kuna samostalno podmirila zaduživanjem kod novih vjerovnika.

Austrijanac je do kraja 2016. isplatama sa žiro-računa tvrtke na svoj privatni račun pribavio protupravnu imovinsku korist od 930.000 kuna.

Utvrđeno je da je izbjegao plaćanje poreza na dohodak većeg od 880.000 kuna te je prikazivanjem prijenosa potraživanja s vjerovnika na sebe kao fizičku osobu oštetio državni proračun za oko 8 milijuna kuna poreza na dobit.

Kaznena prijava je redovnim putem dostavljena Županijskom državnom odvjetništvu.

Inspektorice Porezne uprave Silvija Kardum i Margita Mandekić Golja dodale su da je redovnim poreznim nadzorom utvrđeno da je temeljem nevjerodostojne dokumentacije direktor proknjižio fiktivna potraživanja prema samome sebi od strane svoje tvrtke, temeljem kojih si je u dvije godine isplatio nešto manje od milijun kuna. Na temelju tih i drugih nepravilnosti utvrđenih nadzorom, Porezna uprava je redovnim putem podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu.

Na novinarska pitanja iz policije i Porezne uprave su odgovorili da osumnjčeni Austrijanac povremeno boravi na području županije, da su kontaktirali s njim te da se njegova tvrtka bavi turističkom djelatnošću u Opatiji i Crikvenici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.