Nastavljeno suđenje bivšem pravosudnom policajcu

Vlasnik Plodina Mile Ćurković o prijetnjama: Nitko normalan ne bi pomislio da je riječ o šali

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Prijetio je žrtvama da će im kuće dignuti u zrak, a njima i obiteljima ugroziti život, pa i likvidirati, ako ne plate. Pisma je, po optužbi, poslao Mili Ćurkoviću te drugim članovima uprave i nadzornog odbora »Plodina«, kao i nizu poznatih Riječana nastanjenih u tzv. Aleji bogataša u Kostreni



RIJEKA Jednom prilikom smo, prema uputi iznuditelja, u »Novom listu« objavili oglas da prodajemo zemljište na Grobniku. Tvrtka »Plodine« nije imala to zemljište, to je bilo izmišljeno, ali radilo se o načinu na koji smo trebali ostvariti kontakt. U oglasu smo trebali navesti naš telefon za kontakt i šifru iznuditelja, ona je bila »Alfa«.


Poslije je telefonski kontakt ostvaren između iznuditelja i Mirjane Palade Kmetović, članice Uprave »Plodina«,  osobe koju smo u tvrtki  odredili za kontakt s iznuditeljem. Opet nam je poručeno da se o ovome ne smije obavijestiti policija, a objašnjen je i način kako bi trebali predati traženi novac. No, taj telefonski kontakt trajao je kratko, poslije je došlo novo prijeteće pismo.


Izjavio je to u svom svjedočenju Mile Ćurković, vlasnik i predsjednik uprave »Plodina«, velikog trgovačkog lanca sa sjedištem u Rijeci, u nastavku suđenja Josi Nokoviću (50) iz Kostrene, bivšem pravosudnom policajcu. Noković, sada umirovljenik, nalazi se na optuženičkoj klupi  riječkog  Županijskog suda zbog serije ucjenjivačkih i iznuđivačkih pisama odaslanih uglednim i bogatijim ljudima, od kojih je tražio isplatu većih svota novca.


Prijetio je žrtvama da će im kuće dignuti u zrak, a njima i obiteljima ugroziti život, pa i likvidirati, ako ne plate. Pisma je, po optužbi, poslao Mili Ćurkoviću te drugim članovima uprave i nadzornog odbora »Plodina«, kao i nizu poznatih Riječana nastanjenih u tzv. Aleji bogataša u Kostreni. – Da li smo bili zabrinuti zbog prijetećih pisama? Nas petero članova uprave i nadzornog odbora prvi put u životu smo se susreli s nečim takvim. Normalno da smo bili jako zabrinuti!  Nitko normalan ne bi pomislio da je riječ o šali. Vrlo ozbiljno sam sve to shvatio već nakon prvog pisma. Ali, dogovorili smo se da moramo ostati staloženi, surađivati s istražiteljima – istaknuo je Ćurković.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista u petak