Danas bi trebala biti poznata sudbina pasa koji su napali ženu

Vlasnici odlučuju: Rotvajleri će biti eutanazirani?

Šarlota Brnčić

Vlasnici rotvajlera iz Kumičićeve zakonski imaju mogućnost, umjesto uspavljivanja kao krajnje solucije, da se psi kastriraju, a zatim prođu tečaj edukacije i socijalizacije



RIJEKA » Dvoje rotvajlera iz Kumičićeve ulice koji su u nedjelju rano popodne napali Riječanku Jasminu Bijelić i njezinog psa mješanca Kana u parku iznad Ulice Mirka Piškulića, a kojima to nije bio prvi napad, trenutno su na obaveznom desetodnevnom pregledu za bjesnoću što ga mora proći svaka životinja koja ugrize čovjeka. Prethodno je veterinarski inspektor bio kod vlasnika pasa, pregledao životinje, nakon čega su vlasnici upućeni u postupak sa psima. S obzirom da im zakon nudi više mogućnosti, na vlasnicima je u konačnici da odluče što će napraviti s psima, a u okviru zakonskih propisa. Saznajemo da su psi redovito cijepljeni, kao i čipirani, da su u upisniku i da im cjepivo još vrijedi jer su ga primili na proljeće.


   Neslužbeno saznajemo da su vlasnici, ponukani time što su psi već više puta napadali ljude, zatražili da ih se eutanazira. Zakonski imaju mogućnost, umjesto uspavljivanja kao krajnje solucije, da se psi kastriraju, a zatim prođu tečaj edukacije i socijalizacije. Rečeno im je da se jave u kinološki savez te da do danas razmisle o svojoj konačnoj odluci o sudbini pasa, odnosno da li i dalje žele da ih se uspava ili će pokušati s drugim mogućnostima postupanja sa psima. Upućeni u ovakve slučajeve navode nam da su psi lutali ne samo zato jer se vlasnici nisu adekvatno skrbili o njima, već i da je zakazala služba koja se trebala pobrinuti da ih na vrijeme skloni s ulice.


   Odluke o načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama, a svaki pas koji je vani bez vlasnika smatra se izgubljenim, propisuje jedinica lokalne samouprave, dok nadzor nad provedbom propisa o držanju kućnih ljubimaca ima komunalno redarstvo. Iz onoga što su nam prijavili brojni građani, mnogi od njih koji su, srećom, uspjeli izbjeći napad rotvajlera, pokušali su raznim službama prijaviti lutanje pasa po Trsatu i šire. Očigledno je, međutim, da se u konačnici presporo reagiralo ili u nedovoljnoj mjeri, očito ne shvaćajući kakvu potencijalnu opasnost predstavljaju lutajući rotvajleri i što se, ne daj Bože, moglo dogoditi da su napali neko dijete.