Prometna nesreća

Vlak kod Kaštel Starog naletio na odron; Sindikat: HŽ nije sat vremena propustio hitnu do ozlijeđenih

Hina

Nitko od 48 putnika nije ozlijeđen, ali su strojovođa i njegov pomoćnik zatražili liječničku pomoć. Sve dežurne ekipe su na terenu i rade na saniranju nastale štete, navode u HŽ-u

ZAGREB Lokomotiva putničkog vlaka večeras je između Labina Dalmatinskog i Kaštela Starog iskliznula iz tračnica uslijed odrona stijene na kolosijek, priopćile su večeras Hrvatske željeznice (HŽ).Nezgoda se dogodila u 19,05 sati kada je lokomotiva vlaka 523, koji prometuje na relaciji Zagreb Glavni Kolodvor – Split, naletila na odron stijene na pruzi.




Sindikat strojovođa Hrvatske prozvao je HŽ Infrastrukturu da nakon večerašnje nesreće putničkog vlaka kod Kaštel Starog cijeli sat nisu propustili službe za pomoć teže ozlijeđenom strojovođi te putnicima koji su bili u šoku, kao i da prije prolaska vlaka, unatoč jakim kišama, nisu pregledali prugu.


Predsjednik sindikata Nenad Mrgan u priopćenju navodi kako su ekipe Logistike HŽ Putničkog prijevoza brzo reagirale te već 45 minuta nakon nesreće, u kojoj je oko 19 sati lokomotiva putničkog vlaka koji je prometovao na relaciji Zagreb-Split naletila na odron stijene i iskliznula iz tračnica, uputile dizel-motorni vlak.


U tom su se vlaku, kaže, osim osoblja HŽ Putničkog prijevoza i šefa regionalne jedinice Split te vatrogasaca, nalazili i okrijepa za putnike te hitna pomoć za ozlijeđenog strojovođu i putnike koji su bili u šoku.




No, ističe, odlukom HŽ infrastrukture tom je pomoćnom vlaku zabranjeno da se uputi ka mjestu nesreće, već je upućeno vozilo za pregled pruge “u koje su smjestili čitavu regimentu šefova, pokojeg vatrogasca, a bez hitne pomoći, pod izlikom da moraju pregledati prugu”.


“Zanimljivo je kako se nisu sjetili pregledati prugu prije vlaka i češće tijekom dana s obzirom da na tom području nekoliko dana padaju jake kiše, nego tek kad se dogodila nesreća. To što nisu, kad su već krenuli s pružnim vozilom, povezli i hitnu pomoć kako bi pomogli našem kolegi koji trpi nesnosne bolove i putnicima koji su u šoku, nego su ih cijeli sat više nego li je potrebno ostavili na pruzi bez vode i bez pomoći, najbolje govori kako se u HŽ Infrastrukturi odnose prema ljudima i njihovim životima”, tvrdi Mrgan.


Napominje kako je baš na mjestu gdje je večeras iskočio vlak, do prije dva-tri mjeseca bila propisana usporena vožnja za sve vlakove s 20 kilometara na sat, i to upravo zbog mogućih odrona. “A onda je HŽ Infrastruktura ‘sanirala’ mjesto i ukinula usporenu vožnju, pa se danas, eto, dogodio odron zbog kojeg je iskliznuo vlak, a onda pomoć nije mogla biti upućena čitav sat zbog – mogućnosti odrona!!!”, zaključuje u priopćenju.



Nitko od 48 putnika nije ozlijeđen, ali su strojovođa i njegov pomoćnik zatražili liječničku pomoć. Sve dežurne ekipe su na terenu i rade na saniranju nastale štete, navode u HŽ-u.S obzirom da je riječ o terenu nepristupačnom za autobus, 48 putnika iz vlaka će do svojih odredišta biti prevezeni drugim vlakom koji je prema mjestu nezgode upućen iz Splita.Očevid obavljaju policajci iz PU splitsko-dalmatinske, a tijekom očevida promet je na toj relaciji privremeno obustavljen, stoji u priopćenju.