Suđenje u Osijeku

Vještakinja: Zoran Mamić vratio je pozajmice Dinamu prije izdavanja poreznog rješenja

Hina

Zoran Mamić, foto: Novi list

Zoran Mamić, foto: Novi list

Iako je, prema stavu prvostupanjskog poreznog tijela postojala obveza plaćanja poreza i prireza na dohodak na pozajmice koje nisu bile vraćene, prema odluci drugostupanjskog tijela te obveze nije bilo iz razloga što iste nisu bile dospjele u analiziranom razdoblju, kazala je Špoljarić



U nastavku suđenja bivšem čelniku »Dinama« Zdravku Mamiću i ostalim okrivljenicima na osječkom Županijskom sudu knjigovodstvena vještakinja Ksenija Špoljarić u dopuni svoga nalaza u ponedjeljak je ustvrdila da je trećeokrivljeni Zoran Mamić klubu vratio pozajmice, u iznosu od 21 milijun kuna, prije nego što je prvostupanjsko porezno tijelo izdalo rješenje o plaćanju poreza na nevraćene pozajmice.


U svom iskazu vještakinja je navela kako je uvidom u poslovne knjige zaključila da je Zoran Mamić pozajmice od »Dinama«, u iznosima od 16 i 5 milijuna kuna, proknjižio na svoj žiro-račun.


Iako je, prema stavu prvostupanjskog poreznog tijela postojala obveza plaćanja poreza i prireza na dohodak na pozajmice koje nisu bile vraćene, prema odluci drugostupanjskog tijela te obveze nije bilo iz razloga što iste nisu bile dospjele u analiziranom razdoblju, kazala je Špoljarić.




Dodala je da je Zoran Mamić navedene pozajmice »Dinamu« vratio 7. i 8. ožujka 2011. prije nego što je nadležno prvostupanjsko porezno tijelo izdalo rješenje o plaćanju poreza na nevraćene pozajmice, a »Dinamo« je Zoranu Mamiću ispostavio račune i za ugovorenu kamatu, u ukupnom iznosu od 3,4 milijuna kuna, pri čemu su svi računi plaćeni zaključno do 5. rujna 2011. godine.


Vještakinja je utvrdila da NK »Dinamo« pri isplati drugog dohotka igračima Luki Modriću i Dejanu Lovrenu, s naslova njihova dijela transfernog obeštećenja, nije obračunao prirez poreza na dohodak, jer ih je klub tretirao kao nerezidente.


Pojašnjavajući Modrićev status vještakinja je kazala kako Modrić, u analizirano vrijeme, nije bio stanovnik RH, već je bio porezni obveznik u Engleskoj, gdje je igrao nogomet, a da Porezna uprava nije imala primjedbi na činjenicu da ga je klub tada tretirao kao nerezidenta.


Obrana je uložila primjedbu smatrajući da se pri izradi nalaza vještakinja nije koristila odredbama ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a suđenje se nastavlja 15. siječnja iduće godine.


Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru »Dinama« Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se sudi zbog optužbi da su NK »Dinamo«, izvlačenjem novca, oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.