Suđenje bivšoj cvjećarici

Vještakinja: Rozmari Macura je samo manipulatorica, sposobna je pratiti raspravu na sudu

Slavica Kleva

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Psihijatrijska vještakinja je zaključila da se česti odlasci optužene kod liječnika događaju upravo prije sudskih rasprava pa je sutkinja odlučila nabaviti njezin zdravstveni karton kako bi vidjela je li riječ o kroničnoj bolesti ili manipulaciji



RIJEKA » Bivša cvjećarica Rozmari Macura (45), koja je neočekivano uhićena prije dvadesetak dana na riječkom Korzu, jučer je iz istražnog zatvora dovedena pred sutkinju Damiru Delost.


Protiv nje je bila na snazi tjeralica koju je raspisao Općinski sud zbog nedolaska na rasprave više od godinu dana. S obzirom na to da su spojena dva odvojena postupka koja se uporedo vode protiv cvjećarice, a koja se sastoje od sedam spisa s ukupno 21 točkom kaznenih djela prijevare, jučer je sutkinja održala dvije rasprave, jednu u 9 sati, a drugu u 11.30 sati. U međuvremenu jedan od Macurinih odvjetnika, Slobodan Večerina, uložio je žalbu na visinu jamstva određenog u njezinom slučaju koje iznosi 200 tisuća kuna. Odvjetnik nam je potvrdio da bi, umjesto novaca, kao jamstvo ponudili vrijedne umjetničke slike čiju bi umjetničku procjenu izvršio sudski vještak za procjenu umjetnina.



Jučer je na prvom ročištu u 9 sati na optuženičku klupu s Rozmari sjela i njezina majka Jasenka Macura koja se tereti za dvije točke optužnice, odnsno prijevare. Jasenka Macura tereti se da je privoljela svoju prijateljicu V. J. da u svoje ime, a u korist kćeri Rozmari, podiže kredite kod raznih banaka navodeći da joj je novac potreban zbog saniranja financijskih poteškoća. Nesretna žena je pristala, sklopila je ugovor o kreditu kod Zagrebačke banke na iznos od 10 tisuća eura uz rok vraćanja na sedam godina uz godišnju kamatnu stopu od 9,5 posto. Dospjele rate Rozmari je otplaćivala prvih godinu dana u djelomičnom iznosu, a dugovanje od 77 tisuća kuna prepustila prijateljici. U Sonic banci ta ista prijateljica, a opet na nagovor Rozmarine majke Jasenke, podignula je još jedan kredit na iznos od 6.800 eura s rokom vraćanja pet godina, ali rate podmiruje prijateljica, a ne Rozmari Macura.





Nesretne okolnosti


Jučer prije početka rasprave zamjenica Općinske državne odvjetnice Suzana Gracin u uvodnom govoru je ostala pri svim navodima iz optužnih akata podignutih protiv Macure prije osam godina, kazavši da su svi do sada ispitani svjedoci potvrdili prijevaru, dok su njezini odvjetnici Anton Denona i Večerina rekli da će »dokazati kako se ovdje ne radi o kriminalnoj aktivnosti, već spletu nesretnih okolnosti uzrokovanih lošom financijskom situacijom«. Rozmari Macura uglavnom nije odgovarala na pitanja sutkinje, samo je odmahivala ili klimajući glavom potvrđivala upite, tek u jednom trenutku promrmljavši da »se ne osjeća krivom«.


   No, psihijatrijska vještakinja dr. Elizabeta Dadić Hero i s posljednjom dopunom vještačkog nalaza potvrdila je svoje prvotno mišljenje, kazavši da je »optužena Macura sposobna pratiti tijek rasprave«. Potvrdila je da je riječ o »manipulatorici koja je raspravno sposobna shvatiti prirodu i svrhu kaznenog postupka, da razumije pojedine procesne radnje i njihove posljedice, da se može sporazumjeti s braniteljem i prisustvovati glavnoj raspravi.«


   – Zaključujem i da se njezini česti odlasci kod liječnika događaju prije sudskih rasprava, kazala je dr. Dadić Hero.


»Pouzdana« prijateljica


Macurini odvjetnici tvrde pak za nju da je bolesna, pa je sutkinja odlučila nabaviti zdravstveni karton optužene od liječnice obiteljske medicine iz kojeg će biti razvidno je li riječ o kroničnoj bolesti koju stalno odvjetnici ističu te dodatno nabavit i zdravstvenu dokumentaciju od specijaliste neurologa gdje se Macura dugotrajno liječila.


   Do sljedeće rasprave sutkinja će zatražiti od banaka podatak koliki je iznos u kunama isplaćen s osnova pojedinih kredita, koliko je vraćeno i koliko iznosi dugovanje po svakom ugovorenom kreditu.


   Podsjetimo, Macura je davne 2007. godine optužena za prijevare, osim što je prijatelje nagovarala da podižu kredite u njezino ime i za njezin račun koje na kraju ne bi u potpunosti otplatila ona već jamci, posuđivala je novac i od prijatelja uvjeravajući ih da će im pozajmljeni novac vratiti. Jednoj je prijateljici ostala dužna ukupno 280 tisuća kuna, prijatelju šest tisuća američkih dolara i pet tisuća eura. Optužnicom se tereti da je od trećeg prijatelja u razmaku od nepuna tri mjeseca, do ožujka 2006. godine, posudila ukupno 17 tisuća eura koje ni do danas nije vratila.