Nastavljeno suđenje

Vještakinja: Horvatinčićev gliser na mjestu ubio Talijane

Zorana Deljanin

Sud je odlučio djelomično udovoljiti zahtjevu obrane Tomislava Horvatinčića da se provede medicinsko vještačenje njegova zdravlja jer mu je, navode, dijagnosticirana vazovagalna sinkopa koja uzrokuje nenadane nesvjestice



ŠIBENIK Suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj su lani poginuli talijanski supružnici nastavljeno je na Općinskom sudu u Šibeniku svjedočenjem sudske medicinske vještakinje dr. Marije Definis Gojanović koja je ustvrdila da je udar Horvatinčićeva glisera na mjestu ubio Francesca Salpietra i Marinelldu Patelle. Supružnici su se nalazili u kokpitu svoje jedrilice, nemoćno gledajući kao Horvatinčić gliserom juri ravno na njih.


– Francesco Salpietre bio je na nogama, svojom lijevom stranom okrenut nadolazećoj motornoj jahti. Sve ozlijede na njegovom tijelu prouzročene su tupim predmetom, najvjerojatnije pramcem jahte. Marinellda Patelle je bila na nogama u kokpitu, okrenuta prsimice prema nadolazećoj jahti. Imala je prijelom prsnog koša i kralježnice – iznijela je Definis Gojanović dodavši da su oba tijela nakon udara odbačena u more.


Obdukcijom, nastavlja, nisu registrirani tragovi utapanja pa zaključuje da su oboje u trenutku kontakta s morem već bili mrtvi.




Sud je odlučio djelomično udovoljiti zahtjevu obrane Tomislava Horvatinčića da se provede medicinsko vještačenje njegova zdravlja jer mu je, navode, dijagnosticirana vazovagalna sinkopa koja uzrokuje nenadane nesvjestice. Tužiteljstvo se, podsjetimo, tomu protivilo tvrdeći da je cilj obrane odugovlačenje postupka i izbjegavanje kaznene odgovornosti jer sam optuženi na dan nesreće niti kasnije nije govorio o tome, već se to zatražilo nakon svjedočenja njegove djevojke Anice Dilber koja je na sudu, ne sjećajući se ničega drugoga oko nesreće, navela da mu je netom prije naleta na talijansku jedrilicu klonula glava.


Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe izdalo je nalog za neurološko vještačenje optuženika vezano uz vazovagalnu sinkopu i utjecaja iste na njega, a također je prihvaćen i zahtjev za nadopunu prometno-tehničkog vještačenja sa dodatnim radarskim snimkama. To vještačenje teško tereti Horvatinčića jer je rekonstrukcijom događaja utvrđeno da je imao pune četiri minute da izbjegne jedrilicu koja je imala prednost prolaska, no on nije učinio apsolutno ništa te je u punoj brzini ne mijenjajući kurs naletio na nesretne Talijane.


Ponovno će se diplomatskim putem pozvati da svjedoči i njemački nautičar Klaus Fuchs koji je prvi stigao namjesto nesreće te je sljedeće ročište zakazano za 6. svibnja 2013. godine.