Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Prometna nesreća iz 2007.

Vještak za promet mogao bi razjasniti uzrok požara koji je zahvatio yugo

Yugo i skuter 2007. godine nakon nesreće / Foto Petar FABIJAN
Yugo i skuter 2007. godine nakon nesreće / Foto Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2013. u 16:29 2013-11-08T16:29:00+01:00

Gržančićev branitelj, odvjetnik Goran Crnković, ustrajao je u svom prijedlogu da se prekine suđenje kako bi se pribavio fotoelaborat o nesreći što bi trebao biti pohranjen u Policijskoj postaji Opatija

RIJEKA Požar je najprije izbio u prostoru motora, pa se proširio u unutrašnjost vozila, putničku kabinu, što pokazuju i fotografije. Da je požar buknuo u unutrašnjosti, fotografije bi bile drugačije. Je li na dovodu goriva bila instalirana »neoriginalna gumena cijev«, koja se navodi kao jedan od uzroka nastanka požara,  ne mogu odgovoriti, kolega strojarsko-tehnološki vještak je obavio vještačenje pronađene žičane armature, za koju je utvrdio da pripada armiranoj gumenoj cijevi. 
Izjavio je to jučer Mladen Rutalj, vještak za požare i eksplozije, u nastavku suđenja Kristijanu Gržančiću (34) iz Veprinca, koji se nalazi na optuženičkoj klupi zbog stravične nesreće na cesti Veprinac – Poljane 2007. godine, kada je nakon sudara poginuo tada 23-godišnji vozač skutera  Pino Kalčić iz Poljana. Gržančiću se sudi za teško djelo protiv sigurnosti u kojem je teško ozlijeđena njegova suvozačica, da je zbog nepropisne konstrukcije dovoda goriva na »yugu« izbio požar. No,  nije okrivljen da je skrivio smrt skuterista;  vještaci su utvrdili da su u njegovoj smrti podjednako upliva imale ozljede u sudaru i  opekline. 
Gržančićev branitelj, odvjetnik Goran Crnković, ustrajao je u svom prijedlogu da se prekine suđenje kako bi se pribavio fotoelaborat o nesreći što bi trebao biti pohranjen u Policijskoj postaji Opatija, a bio je podloga za mišljenje dvaju vještaka, pa i Rutalja. Odvjetnik je prigovarao da trenutno u spisu ne postoji fotografija na kojoj bi se dobro vidjeli ostaci izgorjelog motora »yuga«. No, sudsko vijeće nije prihvatilo taj njegov prijedlog, kao ni onaj da se u sudnici neposredno sasluša ekspert koji je vještačio ostatke izgorjele cijevi za benzin.

No, vijeće riječkog Općinskog suda, kojem je predsjedao sudac Zlatko Kojundžić, prihvatilo je zato Crnkovićev prijedlog da se sasluša vještak za promet Borivoje Blanuša. On bi trebao objasniti što je to »neoriginalna gumena cijev«, što se naglašava u optužnici, je li zaista bila cijev takva ili ne, te pojasniti pitanja oko sklopa dovoda goriva i rasplinjača. (Obrana je tvrdila da na »yugu« cijevi za dovod i odvod goriva sigurno nisu bili  od gumenog materijala, već od aluminija.) Suđenje se nastavlja za tri tjedna.  
Jeziva nesreća dogodila se 14. svibnja 2007. godine, dvadesetak minuta poslije  ponoći, a Gržančić je optužen da je vozio svoj potpuno tehnički neispravan »yugo«. Zbog probušenog spremnika za gorivo, ispod sjedišta je instalirao kanistar s pet litara goriva i gumenim crijevom povezao ga s pumpom goriva na motoru. Teško pijan, s 3,3 promila alkohola u krvi, sjeo je za upravljač auta u kojem mu je suvozačica bila 38-godišnjakinja iz Poljana. U jednom trenutku je na Gržančićev »yugo« naletio skuter »piaggio«, kojeg je iz suprotnog smjera vozio Kalčić. Poslije izravnog sudara došlo je do zapaljenja motora »yuga«, a požar se proširio na cijeli auto i skuter, a vatra zahvatila i nesretnog skuterista. Umro je u bolnici sedam sati nakon nesreće. Utvrđeno je da je skuterist imao 1,45 promila alkohola kada je nastradao u nesreći.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.