Tijelo u škrinji

Vještak posvjedočio: Smiljana Srnec bila je ubrojiva u vrijeme sestrina ubojstva

Hina

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL



VARAŽDIN Prema nalazu vještaka Smiljana Srnec, optužena da je 2000. ubila sestru Jasminu Dominić čije je tijelo 19 godina bilo sakriveno u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu, u vrijeme zločina je bila ubrojiva.


Pred sucem varaždinskog Županijskog suda Tomislavom Brđanovićem iskaz su u ponedjeljak dali psiholog Romel Krajačić i psihijatar Goran Arbanas iz Zavoda za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče.


U njihovom je nalazu navedeno je da okrivljena Smiljana Srnec ima niži prag tolerancije, latentnu agresivnost, mogućnost pretjeranih impulzivnih reakcija, opsesivne crte i disocijalni poremećaj ličnosti te da ne pokazuje kajanje za neke postupke.




Arbanas je ustvrdio da je okrivljena bila ubrojiva u vrijeme ubojstva. Prema medicinskoj dokumentaciji Srnec je 1996. patila od nesanice, 2003. od depresije, a 2011. od anksioznosti.


Rasprava je nastavljena čitanjem iskaza nekoliko svjedoka. Među njima je i onaj Đurđe Horvat, ravnateljice Osnovne škole Mala Subotica u vrijeme kada je okrivljena Smiljana Srnec tamo obavljala srednjoškolsku praksu.


Nakon što joj Smiljana na ponovljene zahtjeve nije donijela uputnicu za praksu, ravnateljica je iz srednje škole dobila informaciju da se Smiljana ispisala zbog slabih ocjena. Prema iskazu svjedokinje, majka Katarina nije znala da je Smiljana napustila školovanje.


Smiljani Srnec, rođenoj 1974. godine, sudi se za ubojstvo sestre Jasmine Dominić, rođene 1977. godine. U optužnici se navodi da je tijekom ljeta 2000. Srnec u obiteljskoj kući u Palovcu sestri zadala najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu i nanijela višestruke prijelome kostiju u području glave od kojih je preminula te da je tijelo potom sakrila u zamrzivač.


Jasminin nestanak prijavljen je 2005. godine, a međimurska policija 16. veljače ove godine zaprimila je dojavu iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije da je u Palovcu, u Novoj ulici, u kući pronađen leš tada nepoznate osobe. Istoga dana, u večernjim satima, uhićena je Jasminina sestra Smiljana Srnec, koja je otada u istražnom zatvoru.


Suđenje se nastavlja 7. studenog iskazima vještaka sudske medicine i svjedoka optužbe te 14. studenog ispitivanjem policijskih službenika.