Smrt iz nehaja

Vještaci o pogibiji zaposlenika Rijekatanka: Radnici se ugušili zbog nestanka kisika, ne zbog otrovnih plinova u oknu

Slavica Kleva

Tragedija se dogodila u ožujku 2012. godine u krugu zagrebačke tvornice Zvijezda prilikom čišćenja kanalizacije / Snimio N. REBERŠAK/ Arhiv NL

Tragedija se dogodila u ožujku 2012. godine u krugu zagrebačke tvornice Zvijezda prilikom čišćenja kanalizacije / Snimio N. REBERŠAK/ Arhiv NL

I da su imali maske, Božidara Gravaru i Muriza Šumara  one  ne bi spasile jer su umrli zbog »udisanja atmosfere s manjkom kisika«



RIJEKA  Čak četiri stalna sudska vještaka iz Zagreba našla su se jučer u sudnici predsjednice vijeća sutkinje Damire Delost koja vodi postupak protiv Milorada Šmitrana, vlasnika Rijekatanka i Đelala Demirova neposrednog voditelja radova optuženih za izazvanu smrt iz nehaja u teškoj nesreći na radu. Dvojica radnika Rijekatanka, Božidar Gravara i Muriz Šumar smrtno su stradali u ožujku 2012. godine u krugu zagrebačke tvornice Zvijezda prilikom čišćenja kanalizacije. Nesreća se dogodila petnaesti, posljednji dan rada, gotovo na samom kraju ugovorenih radova.


– Muriz Šumar i Božidar Gravara ugušili su se zbog udisaja atmosfere s manjkom kisika, potvrdio je stalni sudski vještak sudske medicine Davor Mayer iz Zagreba. Nema mehaničkih, a ni drugih patoloških uzroka smrti, dodao je vještak naglasivši da se ne može retrogradno rekonstruirati nesreća zbog kanalizacijskih plinova koji variraju pa se i ne može točno kazati što je za nesretne radnike bilo kobno.


Opasni plinovi


Naime, objasnio je vještak, disanjem neprekidno unosimo 21 posto kisika, no već i mali pad kisika doživjet ćemo u vidu omagljenja, gušenja ili gubitka svijesti, u konačnici i smrti.




– Toksičnost nije utvrđena, u uzorku mulja izvađenog iz šahte nisu utvrđene štetne tvari u količinama koje bi bile smrtonosne, ali  kad smo mulj podvrgli visokim temperaturama odnosno kuhanju, oslobodio se vodikov sulfid, a to je plin koji je u procesima biološke razgradnje vrlo otrovan, kazala je stalna sudska vještakinja  kemijsko-fizikalnih vještačenja Ivana Bačić.


– Prilikom vještačenja zatečenih i izmjerenih količina plinova izdvojili smo  metan, amonijak, ugljični monoksid, vodikov sulfid, plinove koji su opasni po ljudsko zdravlje. Kada se pomiješaju voda i mulj, a u konkretnom slučaju se upravo to dogodilo u trenutku kada se mlaznicom krenulo ispirati cijev pod tlakom, porasla je koncentracija vodikovog sulfida, otrovnog plina koji ima miris pokvarenih jaja i vrlo je zapaljiv. Pronašli smo i amonijak kao i ugljični monoksid, ali svi plinovi su bili u količinama ispod razine opasnih za ljudsku okolinu, ustvrdila je vještakinja za toksikologiju Ines Majnički i vještak strojarsko-tehničke struke Davor Belas.


Koje su bile koncentracije plinova u revizionom oknu u trenutku smrtnog stradavanja  nije bilo moguće utvrditi zbog  proteka vremena, atmosfera u kanalizaciji nije statična, složili su se svi vještaci, no takav odgovor, na žalost, ne odgovara na pitanje što je radnike ubilo.



Gravara i Muriz vadili su nečistoće iz kanalizacije tvornice ulja Zvijezda. Pomagao im je Demirov. Pokojni Gravara spustio se u kanalizacijsko okno kako bi namjestio mlaznicu. Ušao je u okno bez zaštitne maske i bez zaštitnog pojasa s konopcima i tada je sve prošlo u redu. Kada se drugi put spustio kako bi crijevo mlaznice prebacio preko stepenice, nekoliko sekundi kasnije iz okna je izašao napola, gornji dio tijela bio mu je iznad okna, uspio je tek reći: »Uh, što dole nešto smrdi!« i upao u kanalizacijsko okno. Odmah za njim, također bez zaštitne maske, u sekundi, instinktivno kako bi ga spasio, spustio se i Muriz Šumar, ali je i on ostao nepomično ležati u oknu. Tada su Đelal Demirov, vođa poslova i Darijo Višnjić stavili na sebe zaštitne maske i spustili se u okno dubine ne veće od dva metra i uz pomoć konopaca izvukli obojicu koji nisu pokazivali znakove života.



Nalaz obducenta


Odredio je doduše sudski vještak Mayer nešto konkretnije vrijeme smrti. Kazao je da je vrijeme potrebno izlaganju štetnih plinova bilo kratkotrajno, trajalo je između nekoliko sekundi, najviše do minute. – Izlaganje sumporovodiku zbog njegove toksičnosti može dovesti do smrtnog ishoda, međutim, u slučaju trovanja  sumporovodikom prisutan je i karakterističan nalaz u vidu karakterističnog mirisa po trulim jajima koji se može osjetiti boravkom uz tijelo, promjenom boje mrtvačkih pjega, ali niti jedan od ovih tipičnih  znakova nije bio prisutan, pa kao obducent temeljem izostanaka tih znakova nemam osnova zaključiti da bi smrt bila uzrokovana trovanjem sumporovodikom, ali dopuštam da su radnici bili izloženi između ostalog i tom plinu. Obdukcijski nalaz nije ukazao na znakove izloženosti nekom drugom toksičnom plinu, zaključio je Mayer.

Na pitanje sutkinje Delost bi li maske koje radnici prilikom ulaska u kanalizaciju nisu imali, spriječile trovanje, odgovoreno je da smrt kao posljedica ugušenja uslijed promjene sastava udahnute atmosfere ne može biti korigirana nošenjem maske. Maska ne može zaštititi osobu od izlaganja atmosferi sa smanjenim udjelom kisika ili povećanim udjelom ugljičnog dioksida, kazali su vještaci.


– Dodatno, maske koje smo vještačili, a nosili su ih radnici koji su pokušavali spasiti svoje kolege u oknu, nemaju specifikaciju zaštite od sumporovodika, pojasnili su dalje vještaci. Na sljedećoj raspravi bit će ispitan inspektor zaštite na radu.