Pulski sud oslobodio crikveničkog suca

Vilušić oslobođen optužbi za makinacije s presudama

Ico Mikuličić

Optužbi su oslobođeni i građevinski poduzetnik Tomo Lončar, kojega se teretilo da je Vilušića nagovorio na protuzakonite radnje i pravnik Dalibor Sundać



PULA – Bivši crikvenički sudac Božo Vilušić (74) oslobođen je optužbi da je zloupotrijebio službenu dužnost i donosio protuzakonite presude. Oslobođeni su i građevinski poduzetnik Tomo Lončar (66), kojega se teretilo da je Vilušića nagovorio na protuzakonite radnje i pravnik Dalibor Sundać (51), za koga se tvrdilo da je u tome pomagao. 


Prema objašnjenju vijeća Županijskog suda u Puli, razlog oslobađajućih odluka leži u pravnom problemu iz optužnice. Sudsko vijeće zaključilo je da djelo kojim se pravnoj osobi, tvrtki »Cetrakomerc«, htjelo pribaviti protupravnu imovinsku korist velikih razmjera, nije bilo kažnjivo do 2006. godine (u vrijeme kad su se inkriminacije dogodile). Kazneno djelo stjecanja protupravne imovinske koristi pravnoj osobi postalo je kažnjivo tek nakon 2006. godine, pa su optuženi morali biti oslobođeni.   


Vlasnici ostajali bez zemljišta


Sutkinja Sena Midžić Putigna dodala je da bi se iz opisa inkriminacija možda moglo izvući neko drugo, blaže kazneno djelo, no naglasila je da okrivljenici za to nisu bili optuženi, ili je to već palo u zastaru pa ih se nije moglo ni suditi. Ukratko prepričano, optužba tvrdi da je Božo Vilušić na nagovor građevinskog poduzetnika Tome Lončara, a uz pomoć pravnika Dalibora Sundaća, zlouporabio svoj položaj i donosio protuzakonite presude, a vlasnici su ostajali bez zemljišta.




Primjerice, Lončareva tvrtka Centrokomerc htjela je ubrzati dobivanje zemljišta na kojima su htjeli graditi kuće za tržište. Tvrde da je na nekim zemljištima bilo knjižno puno vlasnika, a za neke, navodno, nisu znali gdje su. Zato su to pokušali riješiti tako da bi tužili u knjigama upisane vlasnike zemljišta. 



Radi se o opsežnom sudskom postupku koji je, radi ekonomičnosti,  razdijeljen u tri suđenja. Prvo je okončano početkom lanjske godine,  kada je Vilušić osuđen na godinu dana zatvora. Ovo je drugo suđenje. Treći, najmanji postupak za najblaže optužbe (koje su zato imale i najkraći zastarni rok) još je ranije pao u zastaru. Nakon što je na prvom suđenju lani nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, Vilušić je bio jako iznenađen, odmah se žalio i nada se promjeni te odluke. Taj proces još nije dobio pravomoćnu odluku. Sudski postupak Vilušiću traje već nekoliko godina, otegao se zbog  njegove bolesti i drugih objektivnih problema. 


Vilušića se, između ostalog, teretilo da bi, mimo zakonski propisane procedure, postavio najčešće Sundaća za pravnog zastupnika, a on bi priznao Lončarevu tužbu. Vilušićeve presude bi te ljude izvlastile. Tužitelji tvrde da su tuženi ljudi bili dostupni te da ih se trebalo obavijestiti i pozvati na sud da se sami izjasne, a ne postavljati im zastupnika, kao da su umrli ili da se ne zna za njih. Dio optužbi je kasnije u činjeničnom opisu nešto ublažen, ali je osnova optužbi ostala ista.   


Vilušić: Radio sam pošteno


Vilušić je od početka afere tvrdio da sve to nije istina, da je pošteno radio svoj posao. Oni koji ga progone ne razumiju ili ne žele razumjeti komplicirane pravne postupke sa zemljištima, pogotovo u uvjetima nesređenih zemljišnih odnosa i knjiga kakvi posebice vladaju u Primorju. Tvrdio je da mnogi u knjigama figuriraju kao vlasnici, a već je desecima, pa i stotinama godina unazad to u stvarnosti promijenjeno. ž


Optuženi bivši sudac je objašnjavao da se samo radilo o pokušaju da se to pravno razriješi na što jednostavniji i brži način u kojem u konačnici nitko nije trebao biti oštećen. To je potvrđivao i Lončar koji je isticao da je on kod agencije za nekretnine bio položio golem novac da se isplate svi stvarni vlasnici koji se čak i naknadno pojave ili se utvrdi tko su.