Na slobodi točno pet mjeseci nakon uhićenja

Vidošević sutra izlazi iz Remetinca: Zabranjeno mu komunicirati s preostalim svjedocima

Ana Raić Knežević

Odluku je donijela istražna sutkinja Jadranka Mandušić, ocijenivši kako više ne postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela. No kako još nisu ispitani svi od ukupno četrdesetak svjedoka u postupku, Vidoševiću je izdana mjera zabrane komuniciranja s njima



ZAGREB  Vidno omršavio, vezan lisicama, ali ne krijući pogled od drugih stranaka na sudu Nadan Vidošević, bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore stigao je  na ročište za određivanje istražnog zatvora nakon kojeg je ipak imao razloga za veselje. Naime, sutkinja istrage Jadranka Mandušić nije prihvatila zahtjev tužiteljstva da ga se još neko vrijeme zadrži u Remetincu kako ne bi utjecao na svjedoke. Naime, oni po njezinom mišljenju nisu ključni za proces što se protiv osumnjičenog bivšeg čelnika HGK vodi, pa je donijela odluku da ga se pusti na slobodu. 


Iz Remetnica bi Vidošević trebao izaći u subotu  kada i formalno prestaje vrijediti ranije rješenje kojim mu je istražni zatvor određen. Uhićen je prije četiri mjeseca. Hoće li se u nastavku istrage i dalje braniti sa slobode ostaje za vidjeti. 


Naime, u odnosu na njega i još četiri osobe istražni postupak proširen. Kako doznajemo pod istragom su se našli supružnici Grubić – Damir i Jasna, vlasnici »Galerije Grubić« čija su se imena već povezivala s Vidoševićem, točnije s umjetninama kojima je opskrbljivana HGK. Osumnjičene su i Vesna Rodić, čije je ime spominjano u aferi što ju je HGK imala s poslovnim prostorom u Karlovcu prije nekoliko godina, te Jadranka Ivčić, bivša zamjenica predsjednika Nadzornog odbora »Kraša« u vrijeme dok mu je Vidošević bio na čelu. Ona je pak bila među kupcima poljoprivrednog zemljišta u Bratini (općina Pisarovina), nedaleko Zagreba. 


Naime, kao što je poznato »Kraš« je još 2006. godine tamo kupio oko pet milijuna kvadrata poljoprivrednog zemljišta, te izgradio eko park popularni »Krašograd«. Radilo se o investiciji od oko 25 milijuna kuna. Međutim, »Jutarnji list« je otkrio kako su Vidošević i njegovi najbliži suradnici kupili parcele što graniče s »Kraševim« zemljištem, a upravo bi se na njih trebala širiti tamošnja gospodarska zona. Sam »Kraš« bi tamo trebao graditi nov tvornicu, pa bi na prenamjeni i preprodaji zemljišta vlasnici pozamašno zaradili. Je li se ta kupovina sada našla u žiži interesa istražitelja još nije službeno potvrđeno. 


No, sasvim je jasno da će supružnici Grubić odgovarati na pitanja o brojnim slikama i umjetninama što ih je baš od njihove galerije kupovala Hrvatska gospodarska komora. U pitanju je više od stotinu umjetnina kupljenih između 2005. i 2009. godine što ih je HGK platila gotovo pet milijuna kuna. Kolekcionarska strast Nadana Vidoševića već je naveliko poznata, no sada će očito morati odgovoriti na pitanje zašto je preferirao baš »Galeriju Grubić«. Ta galerija je 2005. godine opremala novosagrađene prostore HGK, no kako je za »Jutarnji list« nakon uhićenja Nadana Vidoševića izjavila Jasna Mrakovčić Grubić, u to su vrijeme opremali još neke poslovne prostore javnih tvrtki. Je li kupovinu od strane HGK zahvaljivala Vidoševiću slikama iz ponude svoje galerije, kako sumnjaju istražitelji, Jasna Mrakovčić Grubić i njezin partner objašnjavali su tijekom ispitivanja u sjedištu tužiteljstva. 


Ovo su očito novi kraci istrage u »aferi Remokrer« koja je pokrenuta nakon što je poduzetnik Igor Premilovac priznao da se preko njegove tvrtke u Čečkoj izvlačio novac iz javnih tvrtki, među ostalim i HGK. Kako smo već pisali osumnjičen je da je u dogovoru s Vidoševićem, te njegovom prvom suradnicom Zdenkom Peternel, koja je nedavno puštena iz pritvora, i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini ‘opranog’ vraćao u Hrvatsku. Sumnja se da je iz HGK izvučeno oko 35 milijuna kuna, od čega su Vidošević i Peternel, prema sumnjama istražitelja, zadržali 31,5 milijuna.