Suđenje Mireli Šabanović

‘Vidio sam da je pijana, a u svakoj je ruci držala po jedan nož’: Donosimo potresne detalje pokušaja ubojstva na Krasici

Slavica Kleva

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Vidio sam joj u očima bijes, ljutnju, oči širom otvorene ali sam je pustio. Uzela je nož sa stola, digla ruke u zrak. Nisam se odmicao jer nisam mislio da će me ubosti, ali jest, rekla je žrtva



RIJEKA Ipak je prošlo vrijeme, ali nastojat ću  ponovo ispričati što se te večeri dogodilo, kazao je bivši nevjenčani suprug Dragan Mican (40) pred vijećem županijske sutkinje Jesenke Kovačić koje ponovo sudi Mireli Šabanović (28) optuženoj za pokušaj ubojstva potkraj studenog 2013. godine na Krasici.


– Došao sam kasno navečer kući nakon posla kao i svakog dana, ona je kuhala večeru, a ja se u međuvremenu otuširao. Bila je lagano nervozna, primijetio sam, počela je prigovarati da ne izlazimo previše van kao neki drugi. Ja sam mislio da izlazimo dovoljno onoliko koliko nam to financijska situacija omogućava, radio sam od jutra do mraka kao stolar, plaćao hranu, režije. Na stolu je bila večera, sjeo sam na trosjed, ali ona je stalno prigovarala, nije mi dala jesti, pokušao sam je ignorirati, ona je lupala padelom po stolu pa se dio hrane prolio po stolu. Legao sam na trosjed, a ona je još prigovarala. Smirivao sam situaciju, no, shvatio sam da je bila alkoholizirana. Legao sam potbuške, pa kad je to vidjela uzela je padelu u ruke kazavši mi da ne zaslužujem večeru pa krenula na izlazna vrata.



– Ako kažete da nije optužena davala otpor, da vam se prepustila, zašto je poliježete na pod, stavljate ruke i noge na nju, upitao je Mirelin odvjetnik Berislav Pavešić.  »A kako biste vi nekoga smirili, bila je nemirna«, protupitanjem je odgovorio svjedok. »Nisam je nikada udarao ni tukao, jesam jednom ošamario kad je ona mene pred svim ljudima na nekom slavlju pripita udarila šakom i to dobro po licu, a ja njoj vratio laganim šamarom, odgovorio je bivši suprug.





Dva uboda


Htio sam joj uzeti tu padelu iz ruku, a ona ju je šutnula nogom. Pokušao sam uhvatiti padelu pa i  Mirelu da nas ne vide susjedi kako se svađamo. Uhvatio sam je rukama pa uveo u kuću, polegao na pod i sjeo na nju, obujmivši joj nogama ruke da ne može mrdati i da mi ne naudi, prisjetio se bivši suprug događaja.


– Vidio sam joj u očima bijes, ljutnju, oči širom otvorene ali sam je pustio. Uzela je nož sa stola, okrenula ga prema meni, digla ruke u zrak. Nisam se odmicao jer nisam mislio da će me ubosti ali jest, malo niže ispod prsa. Pomaknuo sam se do ulaznih vratiju, kleknuo, desnom rukom uhvatio za bravu, a lijevom za prsa.


– Kako ste znali da je alkoholizirana? – upitala je svjedoka predsjednica vijeća sutkinja Jesenka Kovačić.



Podsjetimo, Mirelu Šabanović je riječki sud u rujnu 2014. godine osudio na dvije godine i osam mjeseci zatvora, ali je Vrhovni sud pri razmatranju žalbi na tu presudu u travnju ove godine po službenoj dužnosti zaključio da je počinjena bitna povreda odredaba kaznenog postupka te ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Suci Vrhovnog suda utvrdili su da je vijeće riječkog suda presudu temeljilo na iskazu svjedoka što nije mogao biti upotrijebljen kao dokaz u postupku. Riječ je upravo o žrtvi krvnog delikta, tadašnjem nevjenčanom suprugu optuženice. Krunski svjedok, nakon što se odrekao povlastice nesvjedočenja, nije poučen da je dužan govoriti istinu, odnosno takvo upozorenje nije ubilježeno u zapisnik s dokaznog ročišta.



– Bilo je puno takvih situacija, događalo se to i prije, odgovorio je svjedok, tri godine smo živjeli zajedno, znam kako reagira  kad popije, iz očiju joj isijava bijes. Dok sam se u tom trenutku okrenuo imala je u rukama i drugi nož, ali nije bila svjesna što mi je napravila, držala je ta dva noža skamenjeno. Počeo sam se lagano dizati, digao sam desnu ruku i ubola me u desnu podlakticu. Počeo sam teško disati, zatvorio sam vrata od hodnika minutu, dvije, pa kad sam shvatio da se ništa ne čuje, odškrinuo sam vrata, a ona je stajala s noževima prema dolje.


Uloga padele


Ovo ti nije trebalo, rekao sam joj, sjeo na trosjed i pokušavao nazvati hitnu, ali u tom trenutku nisam znao brojeve, nazvao sam brata, a Mireli rekao da se makne iz kuće prije nego li brat dođe. Poljubila me i rekla da joj je žao, da sam si sam kriv. Ona je otišla, a brat me odvezao žurno na hitni trakt, prisjetio se tih trenutaka svjedok.


– Prošlo je vrijeme od događaja pa sam i objektivniji. Nakon svega toga želim nastaviti sa životom bez stresova, druga djevojka mi je pomogla da sve prebrodim. Meni ništa ne može vratiti to što je napravila, nek odgovara za ono što mi je napravila, kazao je svjedok.


– Zašto ste otišli za njom kad je krenula s padelom izvan kuće, upitala je tužiteljica ?


– Pa da ne baci hranu i padelu ali i da ne vide susjedi, odgovorio je svjedok,  a na dodatno pitanje odgovorio da Mirela nije mahala noževima već oštricom noža krenula prema njemu, kaže, nije zamahivala. Podigla je ruku s nožem u visini glave i tako ga držala, a ja se nisam odmicao, odgovorio je na dodatni upit, s obzirom da je prvi puta svjedočio da je Mirela noževima mahala.