Nedjelja, 29. studenog 2015.
Milijunska šteta

foto/video Veliki požar u Marini Punat: izgorjelo 20 luksuznih jahti

Marina Punat / Foto Ivica BRUSIĆ
Marina Punat / Foto Ivica BRUSIĆ
Autor: Branko Škorić
Objavljeno: 22. prosinca 2012. u 8:17

  Do onečišćenja mora nije došlo, a voda od gašenja požara koja se slila u more pročišćena je ugrađenim certificiranim separatorom uljno-oborinskih voda

PUNAT Veliki požar izbio je u subotu ujutro nešto poslije 6 sati u suhoj marini na ulazu u Punat na otoku Krku.

Izgorjelo je dvadesetak brodica, dužine od 10 do 12 metara, čiji su vlasnici uglavnom stranci. Prve neslužbene procjene govore o šteti od oko milijun eura. 

Požar gase vatrogasci JVP Krk, vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava i vatrogasne postrojbe Marine. Unatoč buri koja otežava gašenje, požar je stavljen pod kontrolu nešto prije 10 sati, a oko podneva je ugašen. 

Ozlijeđenih osoba nije bilo.

Požar u Marini Punat Foto Ivica BRUSIĆ.jpg (5)
Požar u Marini Punat / Foto Ivica BRUSIĆ

Prema dosadašnjim neslužbenim podacima na jednoj od brodica čula se ekspolozija a zatim se požar proširio. Kako se mjesto izbijanja požara nalazi blizu ceste, ne isključuje se ni mogućnost daje požar podmetnut.

Nema onečišćenja mora

U požaru koji je jutros oko 6 sati iz još neutvrđenih razloga izbio u Marini Punat, u potpunosti je izgorjelo 20 jahti na suhom vezu, priopćeno je iz Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.
 Jahte su od mora bile udaljene oko 40 metara, a požar je uočio noćni čuvar u marini, u trenutku kad su istovremeno gorjele tri jahte. Iako su vatrogasci u marinu stigli u 6,20 sati, plamen nošen burom ubrzo se proširio na ostale jahte koje su bile posložene usko paralelno po deset u dva susjedna reda. Požar je lokaliziran u 9,45 sati. Na jahtama nije bilo nikoga, niti je i jedna od njih bila spojena na elektro-ormarić. Na mjesto požara odmah je po dojavi stigao i kapetan ispostave Punat. 
 Do onečišćenja mora nije došlo, a voda od gašenja požara koja se slila u more pročišćena je ugrađenim certificiranim separatorom uljno-oborinskih voda.
 Uzroke požara utvrđuju vatrogasni inspektori MUP-a, navodi se u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Krešimir Žic, predsjednik Uprave Marina Punat kaže da je dojavu o požaru od djelatnika koji su išli u obilazak marine dobio oko 6 sati ujutro te da su pripadnici vatrogasne postrojbe Marine odmah krenuli gasiti požar, a za 5 do 6 minuta pridružili su im se i vatrogasci JVP Krk, kao i članovi DVD-a. 

- Još uvijek ne znamo što je izazvalo požar koji se, ponajprije zahvaljujući jakoj buri širio munjevitom brzinom. Svake večeri oko 20 sati isključujemo struju tako da niti jedno plovilo nije spojeno na izvor električne energije, a u izgorjelim plovilima nije bilo vlasnika, kaže Žic, objašnjavajući kako u Marini tijekom noći dežuraju četiri djelatnika koji brinu o plovilima. 

Požar u Marini Punat Foto Marin ANIČIĆ.jpg (7)
Požar u Marini Punat / Foto M. Aničić, B. Škorić

Marina je dobro opremljena sredstvima za gašenje požara, imaju vozilo, plovilo, te razvijenu hidrantsku mrežu.

U Punat su stigli i načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat, načelnik krim policije PU Željko Kruneš i načelnik PP Krk Dean Hriljac.

Marina Punat najstarija je marina u Hrvatskoj i druga po veličini. Tri puta zaredom dobitnica nagrade za najbolju hrvatsku marinu u 2008., 2009., 2010. godini. 

U ovome trenutku u Marini je 850 plovila na vezu u moru i još oko 150 u suhom dijelu. 

Komentari

4
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • brko1
  brko1   Objavljeno: 23. prosinca 2012. u 9:13

  Osiguranje će platiti duplo više nego što bi dobili na tržištu...

 • latinko
  latinko   Objavljeno: 22. prosinca 2012. u 18:56

  koje veze ima ova vlast sa HERMANOM POTOČNIKOM,KAKO SE TO NIJE SJETILA TVOJA HDZ-OVA kriminalno-lopovska vlast

 • Hrvati-prijatelji-Rusa
  Hrvati-prijatelji-Rusa   Objavljeno: 22. prosinca 2012. u 12:51

  Sram bilo ovu vlast u Hrvatskoj
  Google je stavio na svoju naslovnu stranicu Pulanjina Hermana Potocnika.
  Najveci genij ikad rodjen u Puli i medju najvecima u Europi. Mjesto mu je rame uz rame s Nikolom Teslom.
  Puljani ga ignoriraju. Sramota. Stid vas bilo izdajnicka vlasti.
  Potočnik je rođen u Puli 22. prosinca 1892. i u svom kratkom životu (umro je u dobi od 36 godina) zadužio je svjetsku znanost i zaintrigirao vodeće znanstvene umove svojim djelom “Problem vožnje Svemirom”.

 • tuti fruti
  tuti fruti   Objavljeno: 22. prosinca 2012. u 12:27

  pa kod nas sve ide k vragu, na plitvicama, na bjelo lasici i sada na puntu, propast ce nam i osiguravajuca drustva.