Neobično razbojstvo u Rijeci

Velika potraga za pljačkašima koji su upali u stan na Potoku završila na granici

Ico Mikuličić

Policija je sinoć nakon dojave o pljački u stanu u Rijeci uhitila trojicu osumnjičenika, dvojicu u Rijeci a trećeg na graničnom prijelazu Rupa na hrvatsko-slovenskoj granici



RIJEKA Velika i hitna intervencija riječke policije u kojoj su bile uključene i temeljna i interventna policija počela je jučer kasno navečer nakon što je policiji dojavljeno da su u stan 30-godišnjeg Riječanina na Potoku upala trojica razbojnika naoružanih pištoljima. Navodno je dojavljeno je da su napadači prijeteći pištoljem primorali ukućane da legnu na pod i zatim uzeli, novac, ali i odjeću, obuću pa čak i namirnice.


Najvažnije u dojavi bilo je da ipak nitko nije ozlijeđen. No kako se radi o djelima koja se smatraju posebno opasnim odmah je pokrenuta velika akcija potrage za počiniteljima. Obaviještene su sve patrole u gradu i aktivirana ključna mjesta koja se »pokrivaju« u takvim potragama. Među kojima su i granični prijelazi. To se na koncu pokazalo važnim.Policija je očito u međuvremenu prikupila neke važne podatke o bjeguncima i smijeru njihova kretanja. Očito koristeći se i tim saznanjima  nedugo nakon događaja patrola u Zvonimirovoj ulici u Rijeci zaustavila je sumnjivi automobil. Ubrzo je utvrđeno da se u tom vozilu nalaze dvojica koja se sumnjiče da su upali u stan 30-godišnjem Riječeninu i opljačkali ga.Potraga za trećim počiniteljem je nastavljena i nešto kasnije uspješno završena i to na graničnom prijelazu Rupa. Policajci su među putnicima jednog autobusa koji je napuštao Hrvatsku otkrili treću osobu za koju se pretpostavljalo da je upala u stan na Potoku. I ta je osoba uhićena i prepraćena u policiju u Rijeku, gdje su već bila smještena druga dvojica osumnjičenih.     – Utvrđeno je da se radi o trojici hrvatskih državljana s područja Istarske županije, starim 28, 30 i 31 godinu, priopćava policija, dodajući da je u tijeku kriminalističko istraživanje slučaja. Dio otuđenih predmeta pronađen je kod osumnjičenih i bit će vraćen oštećenom. Nad osumnjičenicima koji su privedeni u teritorijalno nadležnu Prvu policijsku postaju završava se kriminalističko istraživanje nakon čega će sve biti predano nadležnom državnom odvjetništvu, priopćava se iz policije.

No s druge strane slučaj još ima neobičnosti i neriješenih pitanja, primjerice je li to klasičan razbojnički upad ili se u pozadini možda krije još nešto iz ranijih vremena. Neobično je i po onom što su napadači odnosili iz kuće (hranu odjeću i obuću), a i službene procjene kažu da je ukupna materijalna šteta nekoliko tisuća kuna. U neslužbenim krugovima se na osnovu svega spekulira i o mogućim skrivenim motivima,  primjerice ima li taj događaj kakve veze s nečim u prošlost i jesu li se žrtva i napadači poznavali.


Sam krimen je svakako težak jer upasti nekome u kuću i prijetiti pištoljem je  društveno i sigurnosno vrlo opasno. Zato je i policija odmah pokrenula opsežnu akciju potrage koju je uspješno okončala. Naravno, novac i ukradeni predmeti su tek jedna, najmanje važna posljedica. Najteža je strašan šok i ono što ukućani prožive kad im usred noći netko nasilno upadne u stan naoružan pištoljem i zlostavlja ih.