Suđenje Harisu Junuzoviću

Večer pića i krvoprolića: Pijan porazbijao lokal, pa pokušao ubiti vlasnika

Slavica Kleva

Haris Junuzović optužen je za pokušaj ubojstva ugostitelja nožem / Foto Damir ŠKOMRLJ

Haris Junuzović optužen je za pokušaj ubojstva ugostitelja nožem / Foto Damir ŠKOMRLJ

Haris Juzunović iz Kaknja, priznao je krivnju za razbijanje kafića »Leggero« na Mavrincima, ali tvrdi da nije kriv za pokušaj ubojstva vlasnika kafića kojemu je zario oštricu noža 



RIJEKA Optuženi i njegovi prijatelji tog su poslijepodneva ušli u lokal, naručili piće, najprije sjeli na terasu, pa unutra. Valjda su se u jednom trenutku posvađali, on je ostao sam, naručio, čini mi se još dva piva. Ne odjednom, trajalo je to neko vrijeme, igrao je pikado, ulazio, izlazio. Kad je došlo vrijeme da zatvorim lokal, zamolila sam ga da izađe, ali nije. Dobacio mi je: »Sad ćeš vidjeti kad ćeš izaći«. Tako je jučer svjedočila konobarica na okolnosti događaja koji se zbio u lokalu »Leggero bar« u Mavrincima krajem veljače ove godine.


Harisu Junuzoviću (26) optuženom za pokušaj ubojstva, da je dvama noževima pokušao usmrtiti voditelja lokala Leggero bar ali i za kazneno djelo oštećenje tuđe stvari, jučer je počelo suđenje koje je otvorila predsjednica županijskog vijeća sutkinja Ika Šarić.


Optuženi Junuzović ne smtara se krivim za pokušaj ubojstva, priznaje kazneno djelo oštećenja tuđe stvari.




Od pet pozvanih svjedoka, jučerašnjem suđenju odazvala su se dva, drugi, između ostalih supružnici, vlasnica i voditelj lokala, opravdali su nedolazak činjenicom da su imali zakazani liječnički pregled u Zagrebu.


Konobarica je nastavila opisivati događaje koji će na koncu eskalirati u nasilne događaje za koje se sudi Junuzoviću.


Sve porazbijano


– Potom sam nazvala šeficu, gazda je odmah došao i izveo ovdje optuženog, nije bilo nekog naguravanja, zajedno su izašli iz lokala, a ja sam se zaključala, ugasila svjetla i krenula čistiti. Nije prošlo pet minuta koliko sam se nalazila u muškom toaletu kad sam začula lomljavu. Od straha sam se zaključala u WC, a kad se buka stišala izašla sam iz lokala i nazvala šeficu. Imala sam što vidjeti, lokal je bio oštećen, sve su stolice bile nagurane u šank, hladnjak je bio razbijen, sve boce pića i čaše polomljene i provaljena vanjska vrata, svjedočila je konobarica.


Na pitanje predsjednice vijeća sutkinje Ike Šarić da pokuša precizirati koliko su popili optuženi i njegovo društvo, konobarica je odgovorila da ih je poslužila s nekoliko tura, pivama od pola litre.


Optuženog do tog događaja nije nikada vidjela u lokalu, a na daljnje pitanje da li je optuženi bio pijan ili živčan, svjedokinja je odgovorila:«Bio je i nervozan i pijan«. Ne, u lokalu ne držimo noževe, osim onog manjeg kojim režemo limun, odgovorila je na daljnje pitanje svjedokinja.


– U lokalu Leggero bio sam izvjesno vrijeme, vidio sam optuženika i otišao s vlasnikom lokala u njegov drugi kafić udaljen nekih 4 kilometra, u centru Čavli, prisjetio se događaja drugi svjedok. Oštećeni je rekao da ga je zvala konobarica da ima problema s jednim gostom pa smo prijatelj i ja dovezli vlasnika i vidjeli da se prepiru ispred lokala. Optuženi je dobacio oštećeniku: »Vidjet ćemo se mi još«. Potom smo svi zajedno otišli u drugi lokal ali je konobarica ponovo zvala i rekla da je sve porazbijano u kafiću. Tada smo ponovo odvezli vlasnika lokala do »Leggera«, ispred zatekli mušku osobu koja je počela bježati glavnom cestom. Vozilom smo ga pratili do trenutka kada je optuženi preskočio ogradu. Tada je vlasnik lokala izašao iz mog automobila i krenuo trčati za optuženim. Ja sam sjeo u automobil i krenuo za njima. Optuženi nije kod sebe imao noževe u trenutku kada je izašao iz lokala, prisjetio se svjedok.



Optužba navodi da su ozljede žrtve na kraju okvalificirane kao lakše, ali da to treba zahvaliti pukoj sreći i činjenici da se voditelj lokala svom silom branio od ubadanja noževima. Samo nešto okomitiji položaj noža mogao je ozlijediti vitalne organe žrtve i dovesti u opasnost život. Tužiteljstvo naglašava da Junuzović zbog svoje alkoholiziranosti nije mogao ocijeniti kako ozljede zadane nožem neće biti takve naravi da neće ugroziti život žrtve.– Okrivljenik je pokazivao upornost u osveti i više puta nasrtao nožem prema žrtvi, a zbog obrane i otpora koji mu je pružala žrtva, uspio je ubosti dva puta, istaknuto je u optužbi. Ne mijenja na stvari što se u konačnici ispostavilo da je optuženik formalno teže ozlijeđen od žrtve. Naime, voditelj lokala se od nasrtaja noževima branio i udarajući Junuzovića, koji je u jednom trenutku i pao na tlo, udario glavom i zadobio prijelom nosnih kostiju.Okrivljenik je postupao s izravnom namjerom. Cjelokupna dinamika događaja ukazuje na to da je bio svjestan što čini i želi ostvariti svoj naum, a u tome ga je spriječio samo snažni otpor žrtve, zaključuje se u optužnici. Suđenje se će se nastaviti.


Ležao izboden


Nakon možda desetak, petnaestak minuta, prijatelj i ja potražili smo vlasnika lokala, ali ga nismo odmah našli između tih zgrada dok je trčao za optuženim. U jednom trenutku zazvonio mi je mobitel i vlasnik nam je rekao da leži izboden. Tada smo potrčali tražiti ga i našli smo ga na stepenicama ispred te zgrade, čini se u kojoj živi optuženik. Nazvao sam hitnu pomoć. Nasuprot njega ležao je odnosno sjedio naslonjen na fasadu i optuženi okrvavljene glave. Na zidiću sam tada uz stepenice ugledao dva noža, svjedočio je očevidac.


Optužbom se Haris Junuzović, s prebivalištem u Kaknju (BiH) tereti da je 26. veljače oko 22 sata u ugostiteljskom lokalu Leggero bar u Mavrincima vlasništvo Radmire D. došao u verbalni sukob s Veldanom D. jer je u alkoholiziranom stanju uznemiravao goste i osoblje kafića. Nakon toga napustio je lokal, otišao na adresu gdje boravi pa iz prostorije zajedničke kuhinje uzeo kuhinjske noževe s kojima se vratio pred navedeni objekt.


No, kako je u tom trenutku lokal već bio zatvoren, razbio je stakla ulaznih vratiju bara, ušao i nastavio razbijati inventar po lokalu pričinivši štetu od 4 tisuće kuna. Kad je konobarica izvijestila vlasnicu, a ona voditelja koji ga je pri dolasku vidio da se udaljava od lokala, krenuo je za njim.


Sustigao ga je ispred zgrade na adresi Put Škrilan ispred kućnog broja 4. Junuzović se krenuo fizički obračunavati s Veldanom D. i tom prilikom izvukao dva kuhinjska noža od kojih je jedan dužine 25 centimetara i oštrice 15 centimetara s ciljem da ga usmrti, zadao dvije ubodne rane sa stražnje strane prsnog koša i lijeve slabinske regije te rane na desnoj šaci. U daljnjem naumu da ga liši života spriječio ga je Veldan B., istrgnuo mu je noževe iz ruku.