Slučaj kanabis

Važna presuda: Pakoštancu nisu dokazali da se nije liječio, hoće li uspjeti dokazati Huanitu?

Fiore Vežnaver

Suđenje Huanitu Luksetiću nastavlja se za mjesec dana

Suđenje Huanitu Luksetiću nastavlja se za mjesec dana

U slučaju 77-godišnjeg Tomislava Rosana sud je ocijenio da se ne može odbaciti obrana da je indijsku konoplju koju je uzgajao u vrtu koristio u ljekovite svrhe. Odvjetnik Huanita Luksetića iz Bregi kaže da to ne znači da će tako presuditi riječki sud u ovom drugom slučaju, ali on vjeruje da će njegov branjenik biti oslobođen optužbi



RIJEKA Ne vlada situacija u kojoj postoji zakon spojenih posuda, tako da ne znači ako je zadarski sud oslobodio okrivljenika koji je tvrdio da je uzgajao marihuanu kako bi se liječio, da će tako postupiti u jednom drugom slučaju i riječki sud, te donijeti oslobađajuću presudu. Svaki slučaj je slučaj za sebe. No, imam dojam da je hrvatska javnost sve više senzibilizirana, da je sve više otvorena za shvaćanja u kojoj ima sve više mjesta za alternativne metode liječenja, pogotovo tamo gdje službena medicina ima ograničene mogućnosti liječenja.


Izjavio je to jučer odvjetnik Vladimir Gredelj, osvrćući se na prošlotjednu presudu zadarskog Općinskog suda koji je 77-godišnjeg Tomislava Rosana oslobodio optužbe da je u vrtu svoje kuće u Pakoštanima uzgajao indijsku konoplju kako bi proizvodio marihuanu radi prodaje, kako je to tvrdila optužba, ocijenivši da se ne može odbaciti obrana da ju je koristio u ljekovite svrhe.


Rosanova obrana


Odvjetnik Gredelj zastupa Huanita Luksetića iz Bregi kod Matulja u vjerojatno najpoznatijem slučaju u Hrvatskoj u kojem čovjek na optuženičkoj klupi tvrdi da je uzgajao marihuanu radi liječenja, u ovom slučaju kako bi njen ekstrakt, odnosno konopljino ulje, koristio za liječenje svoje teške bolesti, multiple skleroze.




– Duboko sam uvjeren da će Huanito Luksetić biti oslobođen optužbi – ističe Vladimir Gredelj.


– Ne bi bilo humano da ga se oglasi krivim i osudi. Bilo bi to suprotno temeljnim ljudskim pravima, a to su pravo na život i zdravlje. Svaki čovjek ima pravo liječiti se. Optužen je za zlouporabu droge, da je uzgajao konoplju i držao veće količine marihuane radi daljnje prodaje, ali u slučaju Huanita Luksetića nema traga zlouporabe. On uopće nije imao na umu prodaju droge – naglašava odvjetnik Gredelj.


Zadarski slučaj, oslobađajuća presuda za uzgoj kanabisa – što ima više bitnih dodirnih točaka sa suđenjem Huanitu Luksetiću – izazvala je pažnju javnosti i zbog činjenice da 77 godina ima optuženik kojem su u vrtu kuće pronašli 17 stabljika konoplje i 70-ak grama marihuane. Tomislav Rosan je još od prve faze istrage tvrdio da je to uzgajao i držao u ljekovite svrhe, za osobne potrebe, a ne prodaju, no tužiteljstvo mu nije vjerovalo, već podiglo i optužnicu.


– Ustanovio sam da je marihuana lijek kada sam palio njene suhe ostatke jer sam osjetio da mi pomaže kod astme. Kada sam sjedio u vrtu gdje sam posijao marihuanu, također sam osjetio da mi ona pomaže – objašnjavao je Rosan u svojoj obrani, obrazlažući da je lišće marihuane kuhao kao čaj, a i sjemenke u mlijeku.


– Sve sam probao u životu, a jedino mi je pomogla marihuana – ustvrdio je Rosan. Umirovljenik iz Pakoštana je, prema vlastitom kazivanju, giht, astmu i visoki krvni tlak godinama liječio marihuanom iz vlastite proizvodnje.


Ima indicija, ne dokaza


– Marihuanu nikada nisam prodavao jer mi je dosta pet kuna dnevno za život. Imam svoje kokice i sve ostalo što mi je potrebno u vrtu, ne treba mi nikakav novac. Marihuanom sam izliječio giht, astmu i tlak i to je jedan čudotvorni lijek. K tome sam pomogao mnogim ljudima – kazao je 77-godišnjak nakon izricanja presude koju je dočekao s izrezanim novinskim člankom s naslovom: »Konoplja je lijek«.


Vijeće zadarskog suda ocijenilo je kako ima indicija za optužbu, ali da nije dokazano da je droga nađena u vrtu njegove kuće bila namijenjena prodaji, te ga oslobodilo optužbi. Psihijatrijski vještak je utvrdio da je Pakoštanac uvjeren da mu marihuana pomaže u liječenju njegovih bolesti. U ovom slučaju je nepravomoćno oslobođen, no 77-godišnjak će se uskoro u sudnici morati suočiti s novom, još težom optužbom. Naime, u svibnju mu je policija u podrumu kuće pronašla dobro opremljeni laboratorij za proizvodnju marihuane i 460 stabljika konoplje.


U slučaju pak Huanita Luksetića koji se tereti da je u krugu obiteljske kuće u Bregima kod Matulja posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje, a zajedno sa suoptuženim uzgojio 11 stabljika konoplje radi prodaje – suđenje se nastavlja za otprilike mjesec dana. Tada bi se trebali saznati rezultati neurološko-farmakološkog vještačenja, kojim bi se, prije svega, trebale razjasniti mogućnosti liječenja kanabisovom uljem i njegov utjecaj na zdravstveno stanje kod oboljelog od multiple skleroze. Mnogi »slučaj Huanito« ocjenjuju po mnogočemu pionirskim, jer bi presuda mogla u budućnosti biti odrednica i za mnoge druge slične slučajeve u kojima se već sudi ili će se suditi ljudima koji su svjesno uzgajali biljku čiji je uzgoj inkriminiran i imali laboratorij za proizvodnju zabranjene marihuane, ali se brane da su to činili kako bi poboljšali vlastito zdravlje.