Pravne kontroverze

“Vaš direktor” već četvrti put na sudu u Rijeci za isti slučaj

Fiore Vežnaver

Robertu Kneževiću sudi se za pronevjeru i neplaćanje poreza / Foto Fiore VEŽNAVER

Robertu Kneževiću sudi se za pronevjeru i neplaćanje poreza / Foto Fiore VEŽNAVER

Tužiteljstvo je odustalo od jedne od dviju točki optužnice, a inkriminirana svota od 1,2 milijuna kuna smanjena je na polovicu pa je direktoru nekadašnjih poznatih tvrtki Mesomarkt i Fajdetić ostala »samo« optužba za pronevjeru »tešku« oko 605 tisuća kuna



RIJEKA – Ne smatram se krivim – ponovio je 44-godišnji Robert Knežević iz Zadra, kontroverzni direktor nekadašnjih poznatih tvrtki Mesomarkt i Fajdetić, koji je jučer sjeo na optuženičku klupu u riječkom Općinskom sudu zbog optužbi da je počinio makinacije »teške« ukupno oko 1,2 milijuna kuna. Kneževiću se po četvrti put sudi za isti slučaj, pronevjeru i neplaćanje poreza, a ovaj četvrti proces se jučer primakao kraju i ovih dana bi se trebala i izreći presuda. Ishod bi za njega trebao biti povoljniji nego dosad, nakon što je tužiteljstvo jučer odustalo od jedne od dviju točki optužnice, a inkriminirana svota od 1,2 milijuna kuna smanjena na polovicu, ostala je »samo« optužba za pronevjeru »tešku« oko 605 tisuća kuna.


Kneževiću se, četvrti put, sudi iznova nakon što je Županijski sud u Zagrebu, kao drugostupanjski sud, u rujnu ukinuo presudu riječkog Općinskog suda iz veljače ove godine kojom je osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, od čega je deset mjeseci bila bezuvjetna zatvorska kazna, a ostatak uvjetna. Prije toga je bila ukinuta i druga presuda (dvije godine i četiri mjeseca zatvora, od čega godina bezuvjetna zatvorska kazna) i prva presuda (za neplaćanje poreza godinu dana zatvora, a za pronevjeru oslobođen).


Brani se šutnjom


Inkriminacije za pronevjeru i neplaćanje poreza datiraju još s kraja 1995. godine. Kneževića se optužuje da je kao direktor tvrtke Fajdetić zadržao utržak od poslovanja u iznosu od oko 605 tisuća kuna, a do jučer ga se teretilo i da je na ime poreza oštetio državni proračun za toliki iznos. Indikativno je da su inkriminirane svote u optužnici s vremenom sve manje; drugi proces počeo mu je pod optužbom za makinacije »teške« ukupno oko 3,3 milijuna kuna, dok je jučerašnja glavna rasprava zaključena s inkriminacijom što se svela na 605 tisuća kuna.





Knežević je široj javnosti, poglavito onima sada srednje i starije generacije, još u sjećanju po niskim cijenama prehrambenih proizvoda koje je prodavao (posebice mesa, uz ostalo i piletine), ali i po velikoj medijskoj kampanji njegovog Mesomarkta, što je završavala sloganom: »Pozdravlja vas vaš direktor Robert Knežević!« No, na kraju je završio iza rešetaka, nakon velikih dugova dobavljačima, a najviše vrbovečkom PIK-u, kojem nije podmirio robu u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna.



– Branim se šutnjom – kazao je jučer Robert Knežević, nakon što je konstatirao da sada radi »kao sigurnosni analitičar za jednu agenciju«. Rekao je tek da joj je »sjedište u Njemačkoj«, dok o drugim detaljima ne smije govoriti, samo da ima plaću od 2.000 eura.


Na jučerašnjoj raspravi saslušana je financijsko-knjigovodstvena vještakinja koja je naglasila da se u inkriminiranom razdoblju, u drugom dijelu 1995. godine, u tvrtki Fajdetić nisu vodile poslovne knjige kako je trebalo, da ne postoji vjerodostojna dokumentacija iz tog vremena. Zato je promet tvrtke procijenjen, a koliko je točno iznosila neplaćena porezna obveza teško je sa sigurnošću izraziti, i ona se temelji na procjeni.


Nakon takvog iskaza vještakinje tužiteljica iz riječkog Općinskog državnog odvjetništva izjavila je da odustaje od kaznenog progona za drugu točku optužnice, neplaćeni porez, jer nema dovoljno dokaza koji bi sa sigurnošću ukazali da je utajio upravo toliki iznos poreza što se navodi u optužnici. No, zastupnica optužbe ustrajala je u inkriminaciji za pronevjeru jer, kako je rekla, i iskazi svjedoka su ukazali da je Knežević novac koji je njegova tvrtka utržila, sam uzimao »na ruke« (na suđenju se moglo čuti da su zaposlenici novac od utrška predavali Kneževiću u gotovini u njegovom uredu, op. n.).


Ublažena kazna


Predmet ovog suđenja zapravo je dio inkriminacija što je izdvojen iz sudskog procesa u kojem je, zbog pet prevara, Knežević prije 15 godina, u prosincu 2002. godine, u riječkom Općinskom sudu najprije bio osuđen na tri godine zatvora, uz obavezu da vrati 4,3 milijuna kuna oštećenim tvrtkama kojima nije platio isporučenu robu.



– Moja namjera nije bila prevara, nego dobro poslovanje, pokušao sam sniziti cijene u prodavaonicama malim maržama, objašnjavao je prije 15-ak godina Knežević na riječkom suđenju za seriju prevara i ogroman dug dobavljačima. Tada je tvrdio da je njegov poslovnih krah nastupio nakon što je konkurencija, prije svega riječki Brodokomerc, radila pritisak na njegovog glavnog dobavljača, vrbovečki PIK. Knežević je odbacivao tvrdnje da je prodavao robu ispod nabavne cijene.



Poslije mu je Županijski sud kaznu ublažio. Kneževiću se zbog makinacija sudilo i u Zagrebu, a jedna od posljednjih presuda bila mu je kazna od tri i pol godine zatvora zbog prevare: bio je dio grupe koja je prodala tuđe zemljište uz pomoć krivotvorenih dokumenata.


Knežević je na neočekivani način skrenuo pažnju na sebe i u rujnu 2009. godine, kad je pobjegao iz Okružnog zatvora u Gospiću gdje je služio kaznu. Nakon što ga je policija prepratila do poluotvorenog odjela zatvora gdje se trebao sastati sa suprugom koja mu je došla u posjet, umjesto susreta s njom, pobjegao je. Poslije pet mjeseci bijega, policija ga je uhitila – dok je vježbao u varaždinskoj teretani.