U dva tjedna

Val obiteljskog nasilja u Hrvatskoj: Tri žene žrtve brutalnog ubojstva. Četvrta – jedva preživjela

Vanja Vesić

Kuća u Novskoj u kojoj je policajac 20. srpnja ustrijelio donedavnu suprugu  / snimio N. ČUTUK/PIXSELL

Kuća u Novskoj u kojoj je policajac 20. srpnja ustrijelio donedavnu suprugu / snimio N. ČUTUK/PIXSELL

Smrt na kućnom pragu izbjegla je samo 67-godišnjakinja iz okolice Jastrebarskog, a smrtno su stradale 47-godišnjakinja iz Rezovca kod Virovitice, 55-godišnjakinja iz Pustodola kod Donje Stubice te policajka iz Novske



U protekla dva tjedna u Hrvatskoj su zabilježena čak četiri slučaja krvavog obračuna u obitelji u kojima su žrtve bile žene, a izvršitelji njihovi životni partneri ili odrasli potomci. U tri napada supruge i majke skončale su smrću od vatrenog ili hladnog oružja, a igrom slučaja u posljednjem napadu je 67-godišnja umirovljenica iz okolice Jastrebarskog izbjegla smrt na kućnom pragu. Kako smo već izvijestili, liječnici Hitne pomoći pronašli su je u nedjelju navečer u dvorištu obiteljske kuće s ubodnom ranom na trbuhu, najvjerojatnije od kuhinjskog noža. Policija je uhitila njezinog 71-godišnjeg muža, a teško ozlijeđena žena hitno je prevezena u KB Sestre milosrdnice.


Krvavi vikend započeo je u subotu popodne u virovitičkom naselju Rezovac – ubojstvom i samoubojstvom. Iz još nejasnih motiva 50-godišnji suprug Darko L. upucao je svoju tri godine mlađu suprugu B. L., a potom sebi ispalio hitac u glavu. Žena je na mjestu preminula, a suprug naknadno, nakon što su policajci i liječnici ušli u dom. Zašto je navodno mirni 50-godišnjak ubio svoju suprugu, a potom sebi oduzeo život, ostala je potpuna nepoznanica i za one koji su ih, tvrde, dobro poznavali. Prvi susjedi istražiteljima su rekli da su se supružici dobro slagali i imali skladan brak.


Nešto je pošlo po zlu 




Ipak, svađa, vika i galama iz njihovog doma tog popodneva srušila im je predodžbu o mirnom paru iz susjedstva. Nešto je pošlo po zlu i nije zvučalo kao tzv. obična bračna svađa. Iz kuće su se začula tri vatrena hica. Susjedi su potrčali prema njihovom domu, zvonili su na vrata i pokušali ući unutra. No, nitko im nije odgovarao. Preostalo im je jedino da pozovu policiju i Hitnu pomoć. Ipak, jedna od upornijih susjeda nije htjela čekati. Ušla je u njihov dom i zatekla jezivi prizor supružnika u lokvi krvi. Bili su roditelji, pripadnici nekadašnje radničke klase koji su prije 15 godina uspjeli izgraditi pristojnu kuću na periferiji Virovitice. Iza sebe su ostavili odraslu kćer koja živi u Splitu i sina koji radi u Austriji. Ništa nije upućivalo na zlo. Susjedi ih, očito, nisu dobro poznavali.


Vikend prije, u nedjelju, 23. srpnja stigla je zastrašujuća vijest iz zagorskog mjesta Pustodol kraj Donje Stubice. U ledenici obiteljske kuće pronađen je leš 55-godišnje udovice i majke Vlaste C. koju je ubojica prethodno zaklao.


Policija je uhitila njezinog sina narkomana, 35-godišnjeg Tomislava, pod sumnjom da je likvidirao vlastitu majku dva dana ranije, najvjerojatnije pod djelovanjem raznih opijata. Halucinirao je i pričao po selu da mu je majka demon i vještica. Majku je kobnog dana ubo nožem više od deset puta. Strašan smrad koji je izlazio iz kuće širio se susjedstvom i uznemirio mještane. Naime, iako je ubojica iz ledenice izvadio svo meso kako bi majčino tijelo strpao unutra, škrinja je ostala napola zatvorena. Jezivo otkriće šokiralo je i same istražitelje.


Imala moći vještice


Sin se u nekoliko navrata liječio od droge, ali bezuspješno. U ovom slučaju susjedi su znali da obitelj prolazi kroz pakao. U morbidnom iskazu policiji govorio je da mu je majka bila pod djelovanjem sila zla i da je u selu još jedna slična žena s moćima vještice. Mještanku je krenuo tražiti po selu, ali je ipak nije uspio pronaći.


Samo nekoliko dana ranije, 20. srpnja, tuga i bol pogodile su građane Novske, među njima i brojne policijske službenike – 44-godišnji policajac Gordan Jagatić u alkoholiziranom stanju ustrijelio je svoju donedavnu suprugu Dubravku, također policijsku službenicu koja se idućeg dana trebala odseliti u Zagreb nakon razvoda braka. Navodno, suprug se nije mogao pomiriti s njezinom odlaskom iako je razvod braka bila prihvaćena pravna i životna činjenica bivših partnera.


Tog kobnog četvrtka započeli su tešku svađu i naguravanja. U jednom trenutku Jagatić je ispalio hitac iz svojeg službenog pištolja u suprugu i ubio je. Imao je 1,1 promila alkohola u krvi, manje i od prosječnog pijanca za volanom. Iza sebe su ostavili dvoje malodobne djece i pristojnu policijsku karijeru. Supruga je radila na graničnom prijelazu u Hrvatskoj Kostajnici, a Gordan s carinicima u Jasenovcu. Prije dvije godine MUP ga je izvanredno promaknuo u viši čin zbog savjesnog obavljanja posla. Sad je, nažalost, završio kao ubojica majke vlastite djece i donedavne životne partnerice.