VRLO KRATKI IZLET Riječanin odgulio četiri godine zatvora i odmah krenuo u nove pljačke

Slavica Kleva

Vranković je u ljekarni silom slomio otpor zaposlenice i ukrao tri paketa lijekova. Dan kasnije iz tvrtke za otkup plemenitih metala uz prijetnju je ukrao nešto više od šest tisuća kuna



RIJEKA Protiv Vedrana Vrankovića (31) iz Rijeke Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu zbog dva kaznena djela razbojstva. Istodobno, Vrankoviću je produljen istražni zatvor u kome se nalazi od 19. listopada ove godine.


Vrankovića tužilaštvo tereti da je 18. listopada oko 13.25 sati u Vukovarskoj ulici nad djelatnicom Ljekarne počinio razbojstvo. Tom činu prethodila su dva neuspjela »ulaza« i pokušaja da podigne terapiju lijeka Dormicum s obzirom da mu nije bila propisana od strane liječnika. Kad je pokušao treći put, ušao je u ljekarnu pa iskoristivši odsutnost djelatnice, ona se nalazila u drugom dijelu ljekarne, krenuo iza pulta. Prišao je Vranković do ladice ormara gdje se lijekovi nalaze i otvorio baš u trenutku kada ga je zamijetila djelatnica krenuvši prema njemu. Povikala je da se makne i izađe iz ljekarne.


Agresivni ton 


Počela ga je odvlačiti od ladice, no, Vranković se stao naguravati s njom, podlakticom ju je u predjelu vrata odgurnuo i jedno vrijeme pridržavao baš koliko mu je trebalo da uzme tri paketa lijeka i tek tada se dao u bijeg. Pri bijegu mu je jedna kutija ispala. Šteta nije velika ali sam čin je opasan kao i strah koji je pretrpjela djelatnica u ljekarni.




Nije prošlo 24 sata, a Vranković se uputio u poslovnicu Aurodomusa u Osječkoj ulici. I u taj poslovni prostor ušao je Vranković u dva navrata. Prvi put kada je zatražio isplatu novca preko Western uniona na što mu je radnica skrenula pozornost i rekla da takvu uslugu ne može dobiti u njezinoj poslovnici. Ali je nakon kraćeg vreman opet ušao, prišao do radnog stola za kojim je sjedila zapolenica pa joj agresivnim tonom zaprijetio:»Sada ćeš mi dati sve novce koje imaš«.


Istovremeno je Vranković podigao majicu i zavlačio ruku u torbicu obješenu preko ramena, pa uvjerena da ima u torbici nekakav premdet za napad, otvorila ladicu od stola u kojoj se nalazio novac, dnevni utržak. On je sam iz ladice pograbio sav novac, 4.780 kuna, 150 eura i 100 dolara pa s ukupno 6.476 kuna dao se u bijeg.


Ekspresno uhićenje 


Vranković je brzo uhićen i priveden. Prilikom ispitivanja pred tužiteljem priznao je oba kaznena djela. I žrtve su ispitane, detaljno opisale kako se sve dogodilo, a dodatno su pregledane i CD snimke kamera video nadzora i opljačkane poslovnice Aurodomusa i Ljekarne Rijeka.


Kako tužiteljica navodi u zahtjevu da se Vrankoviću produlji istražni zatvor, riječ je o kaznenim djelima za koje je propisana kazna zatvora od 1 do 10 godina. S druge strane, Vranković je do sada višestruko osuđivana osoba zbog istovrsnih i sličnih kaznenih djela, tek je odslužio kaznu zatvora u trajanju od četiri godine pa s otpuštanjem iz zatvora nastavio s činjenjem kaznenih djela.


Izrazite kriminalne sklonosti


Budući se radi o osobi izrazito sklonoj kriminalnoj aktivnosti usmjerenoj ka stjecanju nepripadnih imovinskih koristi unatoč danom upozorenju i višegodišnjem odsluženju kazne zatvora, nije bilo od utjecaja da se kloni od dalnjeg činjenja kaznenih djela, tužitelj osnovano traži produljenje istražnog zatvora za Vrankovića što je i prihvaćeno.