Propala građevinska tvrtka

VRHOVNI SUD POOŠTRIO PRESUDU Bivšem direktoru GP Kvarner tri i pol godine zatvora zbog makinacija

Fiore Vežnaver

Krunoslav Šuto je već izdržao nešto više od polovice kazne  / arhiva NL

Krunoslav Šuto je već izdržao nešto više od polovice kazne / arhiva NL

Krunoslav Šuto je na riječkom Županijskom sudu dobio dvije i pol godine zatvora za makinacije »teške« 7,3 milijuna kuna, a taj iznos Šuto mora uplatiti u stečajnu masu nekad poznate tvrtke



 Vrhovni sud je značajno pooštrio zatvorsku kaznu koju je riječki Županijski sud izrekao 68-godišnjem Krunoslavu Šutu, bivšem predsjedniku uprave tvrtke GP Kvarner iz Rijeke, zbog financijskih malverzacija teških ukupno oko 7,3 milijuna kuna. Suci Vrhovnog suda prihvatili su žalbu državnog odvjetnika i, umjesto dvije i pol godine zatvora – koliko mu je za kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju izrekao riječki sud – dosudili mu godinu dana više, dakle tri i pol godine zatvora.


U izrečenu kaznu uračunava mu se vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru i istražnom zatvoru, razdoblje što seže od kraja lipnja 2016. godine, ukupno oko godinu i deset mjeseci zatvora, što znači da je već izdržao nešto više od polovice kazne.



Vrhovni sud je žalbe optuženika i njegovog odvjetnika na presudu riječkog Županijskog suda ocijenio neosnovanim, dok je za žalbu državnog odvjetnika zaključio da je djelomično osnovana (u pogledu zatvorske kazne). Obrana je prije svega tražila ukidanje presude. Neosnovanim su, među ostalim, ocijenjene tvrdnje optuženika da mu prvostupanjski sud nije priznao zdravstvene poteškoće i odbio saslušati predložene svjedoke.




– Osnovano prvostupanjski sud utvrđuje da je optuženik postupao s izravnom namjerom jer je postupao protivno obvezi da poslove GP Kvarnera vodi s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika – navodi se u presudi Vrhovnog suda, u kojoj se dodaje da je Šuto postupao kao da je imovina Kvarnera osobno njegova.



Stroža kazna


Ova je presuda pravomoćna, a izuzme li se nova, oštrija zatvorska kazna, potvrđeni su svi drugi zaključci iz presude riječkog suda pa tako i onaj da se stečajnoj masi Kvarnera dosuđuje imovinsko-pravni zahtjev na iznos od oko 7,288 milijuna kuna. Krunoslav Šuto definitivno, dakle, mora namiriti taj iznos i uplatiti ga u stečajnu masu te nekad poznate riječke građevinske tvrtke koja je neslavno završila, zapala u stečaj pa propala, a prije tri godine i ugašena te brisana iz sudskog registra.


– Optuženik je svojim postupcima oštetio GP Kvarner za iznos od 7,288 milijuna kuna, jer je kao odgovorna osoba povrijedio dužnost zaštite interesa te tvrtke, što njegovim žalbenim navodima nije s uspjehom osporeno – navodi se u drugostupanjskoj presudi. Suci Vrhovnog suda ocijenili su da je državni odvjetnik u pravu kada apostrofira visinu štete nastale kaznenim djelima i »iskazanu izrazitu bezobzirnost pri zlouporabama na štetu GP Kvarner, pri čemu je otpustio sve zaposlenike i nastavio prodavati sve vrijedne nekretnine u svoju i korist povezanih pravnih osoba«, što – uz dužinu trajanja inkriminirane djelatnosti – opravdava strože kažnjavanje.



Krunoslav Šuto – doktor financijskih znanosti, rodom iz Osijeka – na posljednju fazu suđenja u Rijeci i objavu presude u studenom 2016. godine doveden je iz zagrebačke Bolnice za osobe lišene slobode. Iz riječkog zatvora je u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj premješten mjesecima ranije, nakon što je – zbog štrajka glađu, zapravo odbijanja zatvorske hrane – izgubio značajnije na težini. Počeo je odbijati zatvorsku hranu izražavajući na taj način protest zbog toga što je pritvoren. Šuto je, inače, bio smješten u riječki zatvor nakon što je uhićen u Sloveniji i izručen Hrvatskoj.


Suđenje u Rijeci trebalo je završiti još godinu dana ranije, no kad je proces već došao u završnu fazu, Krunoslav Šuto, koji se tada branio sa slobode, jednostavno se nije pojavio na raspravi.



Nanosio štetu


Inkriminacije datiraju od 1997. do 2000. godine, a Šuto se u procesu u riječkom Županijskom sudu teretio za više financijskih makinacija, da je bio kreator čudnih puteva novca i njegovog isisavanja iz GP-a Kvarner. Optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetništva inkriminacije je precizirala kroz više slučajeva, a među dokazanim optužbama jest i ona da je tijekom 1997. i 1998. godine u niz situacija postupao s ciljem da okoristi tvrtku Euroconsult iz Zagreba, u kojoj je u to vrijeme bio vlasnik, osnivač i direktor, te je tako Kvarneru, u kojem je tada bio predsjednik uprave, nanio višemilijunsku štetu.


Šuto je tako u siječnju 1997. godine s Partner bankom potpisao okvirni ugovor, i u ime Euroconsulta i Kvarnera, kojim Kvarner dozvoljava osnivanje založnog prava na nekretninama u svom vlasništvu radi osiguranja tražbine banke prema Euroconsultu od 300 tisuća DEM. Nakon toga je potpisan i sporazum za tu hipoteku, kojim je Šuto mimo poslovnog interesa Kvarnera dozvolio upis založnog prava, a istodobno nije osigurao instrumente osiguranja. Iste založene nekretnine iskoristio je i kao osiguranje pri sklapanju ugovora o kreditu u ožujku 1998. godine kojim je Euroconsult uzeo dodatni kredit od oko 285 tisuća DEM. Euroconsult svoje kreditne obveze nije izvršio, a Kvarner je na kraju tako oštećen za oko 3,4 milijuna kuna procijenjene vrijednosti založenih nekretnina, na koje se zagrebačka Partner banka uknjižila ovrhom zbog neplaćanja kredita.


Ugovor sa sobom


Krunoslav Šuto je oglašen krivim i za makinaciju kojom je Kvarner oštećen za 2,5 milijuna kuna, nakon što je u veljači 1997. godine Šuto sam sa sobom zaključio i potpisao ugovor kojim Kvarner prenosi na zagrebački Euroconsult svoja potraživanja po ugovoru za obavljanje radova prema jednoj tvrtki iz Požege. Euroconsult je pak u zamjenu prenio na GP Kvarner 5.000 dionica četvrte tvrtke, po cijeni od 500 kuna po dionici, dok je realna vrijednost bila znatno niža. No, promjenu dionica nije nikada prijavio za provođenje u knjizi dionica te tvrtke pa je kao dioničar ostao upisan Euroconsult. Na kraju je naplatu radova primio Euroconsult, a Kvarner je oštećen za 2,5 milijuna kuna.


Bivši čelni čovjek GP-a Kvarner oštetio je tu tvrtku i s nekoliko makinacija u kojima se od 1998. do 2000. godine okoristila firma Tim 2000, u kojoj je Šuto tada bio odgovorna osoba. Uz ostalo, navodi se slučaj iz prosinca 1998. godine, kada je Šuto sklopio kupoprodajni ugovor i aneks između te dvije tvrtke kojim Kvarner prodaje nekretnine u Pobrima za višestruko manji iznos od stvarne vrijednosti. GP Kvarner je tako oštećen za oko 3,2 milijuna kuna. Zbroje li se sve inkriminirane svote, radi se o svoti većoj od deset milijuna kuna, no na kraju se u presudi navodi šteta od oko 7,3 milijuna kuna, jer su u međuvremenu neke nekretnine vraćene građevinskoj tvrtki u stečaju.