Optužena se nije pojavila na suđenju

Uzimala “višak”: Policajku koja je naplaćivala veće prometne kazne na sud mora privesti policija

Ico Mikuličić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Vozači zapravo i nisu znali kolike su kazne ni što im je naplaćeno. Svima se žurilo, bili su nasred puta, a policajka je uvjetovala nastavak putovanja plaćanjem kazni. Možda bi sve i prošlo da nije bilo kasnijih kontrola koje su ponovo otkrile prekršaje. Kad su vozači tvrdili da su već zaustavljeni i da su platili kaznu krenule su provjere

Optužena policajka Viktorija Dizdarević jučer se nije pojavila na početku suđenja pa je moralo biti odgođeno raspravljanje o optužbama koje ju terete za manipuliranje s prometnim kaznama. Sutkinja Ika Šarić je odredila da na sljedeću raspravu optuženu policajku na sud prisilno dovede – policija.   

Optuženu, koja je tada radila kao policajka granične kontrole na prijelazu Pasjak, USKOK tereti za tri slučaja zlouporabe dužnosti u kojim je manipulirala s kaznama. Navodi se da je stranim državljanima naplaćivala znatno veće iznose od kazni za prekršaj, a sebi uzimala ostatak novca. Ona tvrdi da to nije točno i da nije uzimala novac. 


   Privedena je 5. kolovoza nakon što je zaustavila vozilo talijanskih registracija kojim je upravljao albanski državljanin. Vozaču je rekla da mu je istekla prometna dozvola i da je za to kazna 150 eura iako je znala da je kazna ako se plaća odmah 150 kuna. Da bi mogao nastaviti put kući u Albaniju, vozač joj je platio 1.000 kuna. Izdala mu je potvrdu, ali ja na njoj napisala da je naplaćeno 150 kuna. Ostalih 850 kuna zadržala je, tvrdi optužnica. U svojoj obrani u istrazi optužena je tvrdila da je naplatila 150 kuna, koliko je i napisala u potvrdi o kazni koju je izdala vozaču. Poriče i ostale dvije slične optužbe… 


   Vozači zapravo i nisu znali kolike su kazne ni što im je naplaćeno. Svima se žurilo, bili su nasred puta, a policajka je uvjetovala nastavak putovanja plaćanjem kazni. Možda bi sve i prošlo da nije bilo kasnijih kontrola koje su ponovo otkrile prekršaje. Kad su vozači tvrdili da su već zaustavljeni i da su platili kaznu krenule su provjere. U policiji su odmah proveli rigoroznu kontrolu i pokazale su se sumnje u policajku koja je potom i privedena. Ove izravne optužbe, ali i njene tvrdnje da nije uzimala novac, sada će rasplitati sud.