Presuda Županijskog suda u Šibeniku

Uz psovke izbačen iz sudnice: Paravinji 40 godina zatvora

Hina

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Ključni dokaz protiv Paravinje bile su snimke nadzornih kamera kojima je rekonstruirano njegovo kretanja na dan zločina, ali i tragovi žrtvine krvi i sline pronađeni u Paravinjinu kamionu



Na Županijskom sudu u Šibeniku Dragan Paravinja ponovno je proglašen krivim za teško ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić iz Kričaka, u blizini Drniša. Osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.


Izricanje presude na Županijskom sudu u Šibeniku Paravinja nije slušao jer je uoči čitanja sutkinji kazao kako nije sposoban te su ga čuvari izveli iz sudnice. Paravinja je uz psovke izbačen iz sudnice, prenosi Dnevnik Nove TV. “Pustite me, ne mogu stajati na nogama”, vikao je Paravinja.


Zbog teškog ubojstva maloljetne Drnišanke dobio je 35 godina zatvorske kazne te zbog silovanja u pokušaju pet godina i osam mjeseci. Paravinji će se u služenju zatvorske kazne uračunati i pritvor u kojem se nalazi od veljače 2012. godine, piše Hina.




Na račun ponovljenog suđenja, morat će platiti 220 tisuća kuna sudskih troškova.


Paravinja je u prvom postupku na tom sudu također osuđen na cjelovitu kaznu od 40 godina zatvora, no Vrhovni sud tu je presudu poništio i postupak vratio na početak, ocijenivši kako šibenski sud nije dokazao pokušaj silovanja.


Paravinjina odvjetnica Ankica Giljanović najavila je novinarima, nakon izricanja presude, podnošenje žalbe. Žalit će se, kaže, jer smatra da Županijski sud nije pronašao nijedan novi dokaz u odnosu na poništeno suđenje, a unatoč tome je izrekao istu presudu.


Odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić presudom je zadovoljan. Kazao je i da mu nije jasno zašto se suđenje ponavljalo, jer je na taj način, kako je rekao, samo produljena agonija obitelji Bilić.


Ključni dokaz protiv Dragana Paravinje, koji je i u ponovljenom postupku osuđen na 40 godina zatvora zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja maloljetne Antonije Bilić iz Krički pored Drniša, bile su snimke nadzornih kamera kojima je rekonstruirano njegovo kretanja na dan zločina, ali i tragovi žrtvine krvi i sline pronađeni u Paravinjinu kamionu, istaknuto je u obrazloženju nepravomoćne presude.


Sutkinja šibenskog Županijskog suda Nives Nikolac obrazloženje presude donesene nakon ponovljenog suđenja čitala je puna dva sata. Kazala je da su ključni dokazi protiv Paravinje snimke s nadzornih kamera pomoću kojih je utvrđeno njegovo kretanje kobnog 7. lipnja 2011. kada je ubijena maloljetna Antoniju Bilić.


Ponovila je i ostale detalje postupka – kako je na ležaju u kabini njegovog kamiona pronađen trag krvi pomiješane sa slinom koji je, prema rezultatima vještačenja, pripadao žrtvi, a nastao je prilikom gušenja djevojke.


Sutkinja je u obrazloženju kazala da je Paravinja Antoniju Bilić gušio najmanje dvije do četiri minute, koliko je potrebno da se uguši osoba te dobi i građe. Tijelo maloljetnice nakon ubojstva navodno je skrio na kamionski ležaj koji je hidraulikom podignuo u vertikalan položaj i na taj način prevozio mrtvo tijelo dok nije pronašao mjesto na kojem će ga sakriti.


Na deki koja je pronađena na ležaju kamiona otkrivena je i vlas koja je, kako je utvrđeno, pripadala Antoniji Bilić, a pronađeni su i tragovi sperme Dragana Paravinje. Međutim, kako se navodi u obrazloženju, nije jasno kada je sperma dospjela na deku pa se ne može povezati s ubojstvom.


Što se tiče pokušaja silovanja, koje prema mišljenju Vrhovnog suda šibenski sud u prvom postupku nije uspio dokazati, Nikolac je navela da je Paravinja sam u svom iskazu rekao da ga je Antonija ‘vrijeđala i opsovala mu majku srpsku’.


Tvrdnju da je ubojstvu prethodio pokušaj silovanja sud je obrazložio činjenicom da je Paravinja već četiri puta ranije, u Srbiji, BiH i Hrvatskoj također počinio ista nedjela.


Sud je naveo da je djelovao uvijek na isti način kao i u slučaju Bilić – kada bi uočio usamljenu djevojku na cesti, stao bi, ponudio im prijevoz, iz čega je, kako se navodi u presudi, jasno da je i Antoniju Bilić povezao s istom namjerom.


Ovu činjenicu, stoji u obrazloženju, dodatno potvrđuje činjenica što je Paravinja kada je uočio Antoniju na mostu preko Čikole promijenio trasu puta te se, iako je kamionom poslom krenuo za Zagreb, okrenuo nazad prema Splitu.