Slučaj Vere Begić

Uskoro počinje suđenje bivšoj riječkoj pročelnici: Čeka je od tri do 15 godina zatvora

P. N.

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Veru Begić odvjetništvo tereti da je 15. kolovoza prošle godine vozila pod utjecajem alkohola (1,92 promila) te da je svojim Peugeotom izazvala nesreću, koja se dogodila na dionici čvor Buje, izvan naselja Nova Vas. Do nesreće je došlo na prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera. 



Na Županijskom sudu u Puli, javlja Glas Istre, “uskoro će početi suđenje Veri Begić, bivšoj pročelnici Grada Rijeke za sport i tehničku kulturu i nekad vrlo uspješnoj atletičarki.” Ona je, podsjetimo, optužena za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom posljedicom. Prilikom nesreće koju je izazvala Begić poginuo je Igora Soldatića iz Umaga, star 41 godinu.


Na pripremno ročištu prisustvovat će samo tužiteljstvo i obrana, a sudu će tada biti podnesen dokazni materijal. Na pripremnom ročištu bit će određen i datum početka glavne rasprave.


– Budući da je za kazneno djelo za koje se Begić tereti predviđena zatvorska kazna od tri do 15 godina, sudski postupak vodit će se na Županijskom, a ne na Općinskom sudu, navodi Glas Istre.




Veru Begić odvjetništvo tereti da je 15. kolovoza prošle godine vozila pod utjecajem alkohola (1,92 promila) te da je svojim Peugeotom izazvala nesreću, koja se dogodila na dionici čvor Buje, izvan naselja Nova Vas. Do nesreće je došlo na prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera. Tu je Vera Begić lijevim bočnim ogledalom udarila u lijevo bočno ogledalo automobila Škoda, koji je dolazio iz suprotnog smjera, a za volanom mu je bio 31-godišnji državljanin Slovenije.


Nakon tog udarca Vera Begić je nastavila voziti u zabranjenom smjeru te je prednjim dijelom svog udarila u betonsku zaštitnu ogradu koja razdvaja istočnu od zapadne kolničke trake. Nakon toga je, navodi se u optužnici, “lijevim čeonim dijelom automobila udarila u prednju lijevu bočnu stranu Peugeota pulskih oznaka kojim je iz suprotnog, dopuštenog smjera upravljao Igor Soldatić”.


Uslijed silovitog sudara, Soldatić je zadobio teške ozlijede i preminuo, a njegova supruga i dijete, koji su bili s njim u automobilu, izvukli su se s lakšim ozljedama.


Begić je nakon nesreće pritvorena, a nakon mjesec dana puštena je na slobodu uz mjere opreza.